Gazınız kaçmasın

Yaptığımız araştırmaya göre, 2017 yılında 65 TL’ye dolan bir depo gazla, ortalama 350 kilometre yol giden bir otomobilin, 2018 yılında 100 TL’ye dolan bir depo gazla, ortalama 240 kilometre mesafe kat ettiğini tespit ettik.
Gazınız kaçmasın

Yaptığımız araştırmaya göre, 2017 yılında 65 TL’ye dolan bir depo gazla, ortalama 350 kilometre yol giden bir otomobilin, 2018 yılında 100 TL’ye dolan bir depo gazla, ortalama 240 kilometre mesafe kat ettiğini tespit ettik. LPG kullanımındaki bu tutarsızlığın sebebini açıklayan Emre Otogaz Konya Müdürü Suat Emre, gaz kalitesine ve katkı maddelerine dikkat çekti.

Son yıllarda akaryakıt fiyatlarının çok yükselmesiyle birlikte vatandaşlar tercihlerini değiştirmeye başladı. Akaryakıt zamlarından olumsuz etkilenen araç sahipleri, daha ekonomik olan LPG’yi tercih ediyor.  İki tür oto gaz sisteminin olduğunu aktaran Emre Otogaz Konya Müdürü Suat Emre, “Biri sıralı enjeksiyon sistemi dediğimiz yeni nesil araçlarda kullanılan enjeksiyon sistemi, diğeri ise karbüratörlü ve tek noktadan enjeksiyonlu dediğimiz bir araç grubumuz var. İkisinde de çalışma mantığı değişiktir. Karbüratörlü araçlar, nadiren tek noktadan enjeksiyonlu olur. Bunlara mikserli sistem dediğimiz karbüratörlü sistemden montaj yaparız. Bu tek enjeksiyonlu sistemle araçların çalışmaları, anlık benzinli olur ve 3 bin devire gelindiğinde araç otomatik olarak gaza geçiş yapar. Karbüratörlü araçlarda ise ilk çalışma anı gaz ile olur. Sıralı enjeksiyon sistemli araçlarda da araçlar markaya göre değişmekle birlikte ilk etapla benzinle çalışır. Motor ısısı ortalama 30-35 dereceye geldiğinde de benzinden gaza geçiş yapar. LPG’nin çalışma mantığı budur” diye konuştu. 

suat-emre.jpg

“KIŞ AYLARI, ARAÇLARIN YAKIT TÜKETİMİNİ ARTIR”

Havalar soğuduktan sonra araçların yakıt kullanımının arttığına vurgu yapan Emre, “Yani bir araç, 1 litre yakıtla 15 kilometre yol giderken, kış şartlarının gelmesiyle birlikte bu araç aynı yakıtla 12 kilometrelere kadar düşebilir. Yaz aylarında ise tam tersi olur. Bunun anlamı; kış ayları araçların yakıt kullanımını artırır. LPG montajlarında kronik olarak bu bilgiye sahip olmayan kullanıcılar tarafından ‘Yakıt kullanımım çok arttı’ diyerek gelirler. Tabi bu bilgileri verdikten ve mantık olarak anlaşıldıktan sonra şikâyetler biter. Tabi bu sorunları 8 yıl önce çok yaşardık. Kullanıcılarda bilinçlendikten sonra bu tarz şikâyet çok gelmiyordu. Bazen kış döneminde de hem yakıt tüketimleri artıyor hem de zamlar geliyordu. Bu durumda da çok şikâyet gelirdi. İnsanlarımız da psikolojik olarak etkilendi” şeklinde konuştu.

1519375526fb98-clio_1.2_tce_motor_lpg_turkuaz_otogaz_4.jpg

“YAKIT KARIŞIMLARI SIKINTILI”

Kış şartlarında yakıt kalitelerinin düştüğü ile ilgili daha fazla şikâyet geldiğinin altını çizen Emre, “Bu da araçların yakıt aldıkları yerlerdeki pompayla ya da alınan gazların kalitesi ile alakalı bir durum. Yani aracın tükettiği litre bazlı yakıt artar. Benzinde de, dizelde de, gazda da artar. Buna istinaden yakıtlara gelen zamlar biraz fazla oldu. Vatandaşlarımız bundan biraz etkilendi. Ancak bunun yanında da kullanılan gazın kalitesi düşükse bu kez kilometreyi daha da düşürüyor. Burada asıl sorun burada. Bazı yakıtların fiyatlardan kaynaklı yakıt karışımlarında sıkıntıların olduğu dönemleri gördük. Gazdaki bütan ve propan karışımlarındaki oranları değiştirdikleri zaman fiyatlar ucuzluyor. Fiyatlar ucuzladığında da kilometre bazlı daha az verim alınıyor” ifadelerini kullandı.

“YAKITINIZI GÜVENDİĞİNİZ YERLERDEN ALIN”

Gazdaki kalitenin düşmesi araçların enjektörlerine zarar verdiğe dikkat çeken Emre, “LPG hiçbir şekilde motora temas etmediği için motora zarar vermez. Ama yanma odalarıyla ve ateşlemeyle ilgili sorun olduğu zaman düzeltinceye kadar arabada sıkıntı yaşatabilir. LPG’de kötü yakıt kullanıldığı zaman uzun yola giden araçlarda çok görürüz. Yakıt kalitesi düşük olan yakıt, aracın performansını etkiler. Yakıt bitip kaliteli bir yakıt alıncaya kadar araç düzelmez. O yakıt bittikten sonra araç kendi kendine düzelir. O yüzden her zaman ‘yakıtınızı güvendiğiniz yerlerden alın’ diye söyleriz. Yakıtın kontrolleri her ne kadar yapılıyor olsa da kontrolü zor olan bir şey. Özellikle şehirlerarası yollarda güvendiğiniz yerlerden alın diye uyarılarda bulunuruz” dedi.

lpg-dolum-epdk.jpg

“ARAÇ ZORLANIRSA, YAKIT TÜKETİMİ ARTAR”

Bilinçli olarak gaz pedalına basmanın aracın yakıt tüketimini etkilediğini belirten Emre, “Araç ne kadar zorlanırsa yakıt tüketimi artar. Araçlar dengeli kullanıldığı zaman yakıt tüketimi azalır. Özellikle araç kalkışlarında sert kalkışlar yapıldığında araçlar yakıt tüketimini artırır. Bir de araçları boşa aldığınız zaman, enjeksiyonlu araçlarda beyin sisteminde gaz/benzin göndermeye devam eder. Çok düşük bir yakıt kullanımı olur. Aracı boşa alındığı zaman hiç yakıt tüketmediğini sanarız” diye konuştu.

“ÖLÜMLÜ KAZALARA SEBEP OLABİLİR”

Karbüratörlü araçlarda en tehlikeli uygulamanın aracın boşa alınması olduğunun altını çizen Emre, “Ölümlü kazalara sebep olabilmektedir. Sebebi ise, karbüratörlü araçlar yakıt göndermez. Araç yakıt almayınca hareket halindeyken istop eder. İstop ettikten sonra çalıştıramazsanız direksiyon kitlenir ve ölümlü kazalara yol açabilir. Aracınıza belli bir kız kazandırıp boğa almak yakıt tasarrufu sağlamaz. Gaza basmadığınız zamanla boşa aldığınız zamanki yakıt tüketimi aynıdır. Boşa aldım, bedava yakıyor mantığı söz konusu değil. Viteste giderken yaptığınız devir önemlidir. Bilinçli kullanıcılar LPG ile çok rahat ederler. LPG’nin tasarrufu dizelden daha yüksektir. Neredeyse yüzde 15’e yakın ekstra tasarruf sağlar”

maxresdefault-002.jpg

“10 BİN KİLOMETRE DE BİR GAZ FİLTRELERİ DEĞİŞMELİ”

Yakıtların kötü ve kalitesiz olmasından dolayı çok şikâyet aldıklarını aktaran Emre, “Enjektörleri ve filtreleri tıkayıp aracın yakıt tüketiminin artırmasına sebep oluyor. Onun için bu araçlarda her 10 bin kilometre de mutlaka gaz filtrelerinin değişmesi gerekiyor. Gaz filtrelerine gerek yok gibi bir algı oluşmuş. Bu yakıt tüketimini otomatikman artırıyor. Bakım yaptırılmadığı içinde özellikle kış aylarında bu yakıt tüketimi daha da artıyor. Bu da motor yağını değiştirirken filtreyi değiştirmemeye benzer. Mutlaka ve mutlaka araç sağırlaşır ve performansı düşer. Halk arasında düzenli bakım yaptıranlar tasarruf sağlar. Bakım yaptırmayanlar ise yakıt tüketimini fazla yaparak maalesef ülke ekonomisine zarar verirler. Bunu farkına varmayarak şikâyet ederler. Bu ayarların ve bakımların işini bilen tecrübeli ustalar tarafından yapılması durumunda aracın yakıt tasarrufunu artırır” diyerek sözlerine son verdi. •YİĞİT BERKAY ÇOPUR