Gazprom Avrupa'ya sattığı doğalgazın fiyatını artıracak

Rus enerji şirketi Gazprom, Avrupa'ya gönderdiği doğalgazın fiyatını bu yıl yaklaşık yüzde 10 yükseltecek.
Gazprom Avrupa'ya sattığı doğalgazın fiyatını artıracak

Avrupa doğalgaz piyasasındaki payını geçen yıl yüzde 34'e çıkaran Rus enerji şirketi Gazprom, bu yıl bölgeye ihraç ettiği gazın fiyatını da yaklaşık yüzde 10 artırmayı planlıyor.

Şirket tarafından Singapur'daki sektör toplantısına ilişkin yapılan açıklamada, Gazprom'un Avrupa doğalgaz piyasasındaki payının geçen yıl 2015'e göre 3 puan artarak yüzde 34'e çıktığı belirtildi.

Avrupa'nın hala Gazprom için öncelikli pazar olduğu vurgulanan açıklamada, şirketin bölgedeki pazar payının bu yıl da istikrarlı bir seviyede devam ederek, en az geçen yılki düzeyde gerçekleşmesinin beklendiği ifade edildi.

Geçen yıl ihraç edilen doğalgaz rekor seviyede

Açıklamada, söz konusu toplantıdaki konuşmasına yer verilen Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev, şirketin Avrupa’ya ihraç ettiği bin metreküplük doğalgaz fiyatının 2016’da ortalama 167 dolar olduğunu kaydetti.

Bu yıl, doğalgaz fiyatının bin metreküpünün yaklaşık yüzde 10 artışla 190 dolara yaklaşacağını aktaran Medvedev, geçen yıl Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) dışı ülkelere ihraç edilen 179,3 milyar metreküplük doğalgazın ise rekor seviye olduğunu hatırlattı.