Gazze için seferberlik çağrısı

Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir, "Özellikle İslam dünyasının vicdanını ve onurunu temsil eden Gazze için tüm İslam dünyasını seferberliğe çağırıyoruz" dedi.
Gazze için seferberlik çağrısı

İşbilir, yaptığı yazılı açıklamada ramazan ayının İslam dünyası için acı ve hüzünle geçtiğini anımsatarak, son bir ay içinde sadece Suriye ve Filistin'de binlerce masum insanın "şehit" olduğunu kaydetti.

Müslümanların maruz kaldıkları ve karşı karşıya oldukları meydan okumaların bu ramazan ayında da tüm şiddetiyle devam ettiğine işaret eden İşbilir, "Bununla birlikte başta Türkiye olmak üzere, dünyanın birçok yerinde Müslüman toplumlar yeni bir direniş ve diriliş kültürü geliştirmeye başladı. Meşruiyet, adalet, insan hakları, iyi yönetişim ve barış inşası adına uluslararası sistemin adalet üretmeyen yapısı, batılı ülkelerin çifte standartları ve bilhassa İslam ülkelerindeki sistemler artık daha fazla sorgulanmaya başlandı. İslam dünyası geçmişe oranla ortak değerlerinin daha çok farkına varmaya başladı" ifadelerini kullandı.

İşbilir, bu uyanışın yaşandığı Tunus, Yemen, Libya, Mısır, Suriye gibi ülkelerde başlayan halk hareketleri statüko taraftarlarınca ve eski rejim mensuplarınca boğulmaya çalışılsa da meşruiyet ve adalet mücadelesinin hız kesmeden sürdüğünü belirterek, geçen yıl temmuz ayında Mısır'da gerçekleşen darbenin sadece Mısırlıların değil, tüm Müslümanların iradesine yönelik yapıldığını vurguladı. 

Ardından 14 Ağustos "Rabia Katliamı" ile tahkim edilmek istenilen darbe yönetiminin en son Gazze'ye yönelik barbarca saldırılara da doğrudan veya dolaylı destek verdiğine dikkati çeken İşbilir, şöyle devam etti:

"Uluslararası Rabia Platformu olarak 14 Ağustos tarihini Dünya Rabia Günü ilan ettik. Bugünde başta Rabia Katliamı mağdurları olmak üzere tüm dünyadaki mazlumları anacak ve İslam dünyasının en büyük ihtiyacı olan meşruiyet, adalet ve insan hakları arayışlarına destek vereceğiz. 14 Ağustos Dünya Rabia Günü'nde dünyanın birçok bölgesinde gerçek bir bayram hasreti taşıyan kardeşlerimizin vicdanlarına tercüman olup seslerini duyurmaya çalışacağız.

Keşmir, Patani, Arakan, Doğu Türkistan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Irak, Afganistan, Suriye, Filistin, Mısır başta olmak üzere tüm dünya Müslümanları Ramazan Bayram'nı kederli ve mazlum bir durumda yaşamaya çalışıyor. Gelecek bayramların bayram gibi yaşanması için tüm Müslümanları 14 Ağustos Dünya Rabia Günü'nde darbelere, zorba rejimlere, işgallere, katliamlara, adaletsizliklere, ayrımcı ve islamofobik eylemlere ve yayınlara karşı güçlü bir ses vermeye davet ediyoruz. Sadece katliam haberleri alındığında değil, sürekli bir dayanışma ve kardeşlik tavrına muhtaç olan İslam dünyası, birlik ve beraberlik ile zengin medeniyet değerleri ve genç ve dinamik nüfusu ile tüm zorlukları aşacak güçte. Bu bayram vesilesiyle özellikle İslam dünyasının vicdanını ve onurunu temsil eden Gazze için tüm İslam dünyasını seferberliğe çağırıyoruz."

İşbilir, bölgenin dengelerini alt üst eden Mısır'daki darbe rejimine karşı ve 14 Ağustos Rabia Katliamı faillerinin cezalandırılması için İslam dünyasını onurlu bir duruşa davet ettiklerini vurguladı.

Uluslararası kurumlara çağrı

Gazze'de gerçekleşen savaş suçlarının faillerinin cezalandırılması için tüm uluslararası kurumları inisiyatif almaya çağıran İşbilir, şunları kaydetti:

"İslam dünyasının bayramını tebrik ederken Müslümanların başta Gazze olmak üzere dünyanın birçok yerinde devam eden onurlu direnişlerini selamlıyoruz. Mazlumlardan yana tavır takınan, adalet, meşruiyet, barış ve insan hakları gibi değerlerin tesisi ve yaşanması için yoğun gayret gösteren, en son Filistin'de hakkaniyetli bir duruş sergileyen başta Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olmak üzere tüm hükümet ve kurumları ve başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm siyasi liderleri ve sivil toplum temsilcilerini ve medya mensuplarını kutluyoruz."