Gazze'de hayatını kaybedenler Berlin'de anıldı

Almanya’nın başkenti Berlin’de 2014’te Gazze'de hayatını kaybedenler anıldı.
Gazze'de hayatını kaybedenler Berlin'de anıldı

Almanya’nın başkenti Berlin’de 2014’te Gazze'de hayatını kaybedenler anıldı.

Kent merkezinde çeşitli Filistin derneklerinin katılımıyla Brandenburger Tor (Brandenburg Kapısı) önünde düzenlenen anma etkinliğinde geçen yıl Gazze'de yaşanan çatışmalarda hayatını kaybedenlerin isimleri okundu.

Etkinlikte üzerinde, "Siyonizm öldürür, İsrail’e boykot" ve "2014’teki Gazze Savaşı’nda 551 Filistinli çocuk katledildi" yazan pankartlar ile Filistin bayrakları taşındı.

Gazze'de yaşanan çatışmalarda ailesini kaybeden Ramzis El-Kilani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesini kaybedeli bir yıl geçtiğini, ancak hala derin acılar yaşadığını belirterek, "Burada ben özel olarak belki ailemi, hepimiz birlikte Gazze’de hayatını kaybedenleri anıyoruz.  Bu çok duygusal, ancak umutla ileriye bakmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

İsrail’in Filistin halkına ve insanlığa karşı açtığı savaşın büyük bir haksızlık olduğunu vurgulayan El-Kilani, uluslararası toplumdan daha çok dayanışma  göstermelerini beklediğini kaydetti.

Alman hükümetinden ise bu dayanışmayı beklemediğini belirten El-Kilani, "Bu, Ekonomik çıkarlarla ilgili" şeklinde konuştu.

Hayatını kaybeden yakınlarının Alman vatandaşı olmalarına rağmen Alman siyasetçilerinin şimdiye kadar başsağlığı dilemediğini, ancak hemen hemen aynı dönemde düşen bir uçakta bulunan ve hayatını kaybeden Almanlar için Başbakan Angela Merkel’in başsağlığı dilediğini anlatan El-Kilani, Alman halkının Filistinlilerin acılarını görmesini istedi.

Etkinliğin organizasyonunda yer alan Alman gazeteci Martin Lejeune de geçen yıl Gazze'de hayatını kaybeden, büyük çoğunluğu sivil olan yaklaşık 2 bin 220 kişinin isimlerini okuduklarını belirterek, bununla geride kalanların acılarını paylaştıklarını ve bu insanları hatırlamak istediklerini söyledi.

Gazze'de çatışmalar sırasında bölgede olduğunu ifade eden Lejeune, İsrail’in, bombardımanlarıyla uluslararası hukuku ihlal ettiğini de belirtti.

Etkinlik sırasında katılımcılara tepki gösteren bir kişi ise polis ekiplerince bölgeden uzaklaştırıldı.