Gazze’ye Özgürlük Filosu ekibi AP’de destek aradı

Gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırılması için mücadele eden Zeytouna gemisi destekçisi ve Özgürlük Filosu üyesi kadın aktivistler, AP Genel Kurul toplantılarının devam ettiği Strazburg’da temaslarda bulundu.
Gazze’ye Özgürlük Filosu ekibi AP’de destek aradı

İsrail tarafından uluslararası sularda müdahale edilerek durdurulan Gazze’ye Özgürlük Filosu’na destek amacıyla bir grup aktivist, Avrupa Parlamentosu’nda (AP) milletvekilleri ile görüştü.

Strazburg’da devam eden AP Genel Kurulu bünyesinde düzenlenen bir çok toplantıya katılan aktivistler, Zeytouna gemisinin Gazze açıklarında bulunduğu saatlerde, İsrail'in gemiye müdahalesi öncesi AP'de temaslarda bulundu. Aktivistler görüştükleri milletvekilleri AP üyesi milletvekillerinden Özgürlük Filosu’na destek istediler.

Aktivistler, AP'de görüştükleri milletvekilleri ve AB yöneticilerinden, gemiye müdahale edilmemesi ve Gazze'ye ulaşması konusunda destek istediler. AP üyelerine İsrail'e baskı yapmaları çağrısı yapan aktivistler, değerlendirme toplantısı sırasında İsrail güvenlik güçlerinin gemiye müdahale ettiğini öğrendiler.

Aktivistler, temaslarını AA muhabirine değerlendirdi.

İnsan hakları eylemcisi ve Özgürlük Filosu basın sorumlusu Ellen Huttu Hansson, “Bir çok ülkeden kadınların bir araya gelerek Gazzelilere desteklerini ve olup biteni sadece izlemeyi reddettiklerini göstermek için Gazze’ye doğru yola çıktıklarını” söyledi.

AP’de Kadın Hakları Komitesi Başkanı Iratxe Garcia Perez, Birleşik Sol Grup üyeleri İsveçli Marita Ulvskog, Malin Bjork ve İngiliz Martina Anderson ile bir araya gelen Gazze’ye Özgürlük Filosu üyeleri, Gazze’ye uygulanan ablukanın kaldırılması için destek istediler.

Zeytouna’nın yola çıktığı Palermo limanından AP’de görüşmeler yapmak için Strazburg’a geldiklerini belirten aktivist Zohar Chamberlain Regev, “Birçok AP üyesi ile bir araya geldik, mücadelemize ilgi gösterdiklerini gördük, İtalyan üye Laura Agea ile görüşmemizde Özgürlük Filosu’ndan haberinin olmadığını ve grubuna bizden bahsedeceğini söyledi, daha sonra çok sayıda Avrupa parlamenterinin katıldığı bir toplantı düzenledik, ne yapılabileceğini konuştuk. AB İsrail’e yaptırımlar uygulayabilir, ticari anlaşmaları askıya alarak baskı uygulayabilir gibi konular üzerinde görüş birliğine vardık. Bunun İsrail’i durduracak tek yöntem olduğunu düşünüyoruz” dedi.

AP Birleşik Sol Grup üyesi İsveçli Marita Ulvskog, AP’de birçok gruptan milletvekillerinin bir araya geldiklerini ve Özgürlük Filosu’na destek verdiklerini belirterek, “Biz Filistinlileri destekliyoruz, Filistinlilerin bir devleti, Filistin Devleti olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. AP’deki Filistinli parlamenterlerin Filistin Yönetimi Delegasyonu olarak tanımlandığını belirten Ulvskog, “Artık Filistin Delegasyonu olarak yer alıyor. Bu güçlü bir mesajdır ve AB’nin Filistin Devleti’ni tanıdığı anlamına gelir” dedi.

Kadın barış aktivistlerini taşıyan Zaytouna gemisi, Gazze'ye yaklaştığı sırada İsrail'in müdahalesine uğramıştı.

Özgürlük Filosu Basın Sorumlusu Ellen Huttu Hansson, "Kadın barış aktivistlerini taşıyan Zaytouna gemisi ile iletişimi yaklaşık bir saat önce yitirdik. İsrail donanmasının Zaytouna'ya, Gazze'nin 40 ila 50 mil açıklarında müdahale ettiği ve gemiyi Aşdot Limanı'na doğru çekmeye başladığı bilgisine ulaştık." açıklamasını yapmıştı.

İsrail'in Kanal 2 televizyonu da konuyla ilgili haberinde, İsrail donanmasının Zaytouna gemisine Gazze'den 80 mil açıkta müdahale ederek kontrolü sağladığı ve gemiyi Aşdot Limanı'na doğru çekmeye başladığını duyurmuştu.

Gazze ablukasını delmek için 14 Eylül'de İspanya'dan yola çıkan gemide sadece kadınlar bulunuyor. Türkiye, Kanada, Meksika, İspanya, Norveç, ABD ve Avustralya gibi dünyanın farklı yerlerinden sivil toplum kuruluşlarının desteğini alarak hareket eden Özgürlük Filosu Koalisyonu, önceki girişimlerinde kendilerini engelleyen İsrail askerlerini bu kez "kadınların gücüyle" aşarak, Gazze'ye ulaşmayı hedefliyordu.