Geç evlilik çocuk sahibi olmayı zorlaştırıyor

Konya Kızılay Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Seçil Kahveci Elsürer, Evliliklerin gecikmesiyle artık her 7 çiftten birinin kısırlık sorunu ile karşılaştığını, çocuk sahibi olmada en uygun zamanının 20-30 yaş aralığı olduğunu söyledi
Geç evlilik çocuk sahibi olmayı zorlaştırıyor

Tüp bebek tedavisi,  normal olarak gebelik şansı olmayan ya da çok az olan çiftlerde gebelik şansını arttıran bir tedavi yöntemidir. Basit olarak tüp bebek işlemi, kadından alınan yumurtanın erkekten alınan sperm ile laboratuar ortamında döllenerek embriyo gelişimi sağlayıp, sonrasında embriyoyu kadın rahmine yerleştirme işlemidir. Evli çiftler en az bir yıl çocuk istemelerine rağmen çocuk sahibi olamıyorlarsa infertilite (kısırlık) ihtimallerinin olduğunu söyleyen Konya Kızılay Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ve infertilite uzmanı Seçil Kahveci Elsürer, “İnfertilite sayılmadan çocuk sahibi olabilmek için beklenilen süre yaş aralıklarına göre farklılık gösterebilmektedir. Bu anlamda çocuk sahibi olabilmek için 20-30 yaş aralığında olanlara 1 yıl, 35-40 yaş aralığında olanlara 6 ay, 40 yaş üzerinde olanlara ise 3 aylık süre vermek gerekiyor. Eğer bu sürelerde çiftler çocuk sahibi olamıyorsa uzman bir doktordan yardım almaları gerekiyor.” dedi.

konya-kizilay-hastanesi-kadin-hastaliklari-ve-dogum-uzmani-secil-kahveci-elsurer.jpg
Konya Kızılay Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ve infertilite uzmanı Seçil Kahveci Elsürer
 

“35 YAŞ ÜSTÜNDE HER YIL ÇOK KRİTİKTİR”

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere ayrı ayrı özel tedavi yöntemleri uyguladıklarını belirten Seçil Kahveci Elsürer “Çocuk sahibi olamama problemine bazen basit bazı uygulamalar ile çözüm bulabiliyoruz. Bu gibi durumlarda yaklaşık bir aylık bir ilaç tedavisinin ardından hasta kendiliğinden gebe kalabiliyor. Bazen ise çok daha ciddi sorunlarla da karşılaşabiliyoruz. Tüplerde çift taraflı tıkanıklık, dışarda hiç sperm olmaması gibi durumlarında direkt olarak tüp bebek tedavisine başlıyoruz. Hasta için gebelik şansı hangi sistemde daha iyiyse o tedaviyi uyguluyoruz. Biz de hastalık yok hasta vardır. Aslında bize gelen çiftleri de hasta olarak da nitelendirmek istemiyoruz. Bu insanlar son derece sağlıklı bireyler olmasına rağmen sadece çocuk sahibi olamıyorlar. Eğer herhangi bir problem yoksa çiftlere gebelik için ortalama bir yıl kadar zaman tanımak yerinde olacaktır. Ancak 30 yaşın üzerinde, özellikle de 35 yaşın üstünde geçen her yıl çok kritiktir. Bu nedenle de bazı durumlarda müdahale etmek gerekmektedir.” diye konuştu. 

“20-30 YAŞ ARALIĞI GEBELİK EN UYGUN ZAMAN”

20 ile 30 yaş aralığının gebelik için en uygun zaman olacağını ifade eden Seçil Kahveci Elsürer, “Bayanlarda yaş gebelik için çok önemlidir. Çünkü bayanın yaşı bizim hız kısıtlayıcı basamağımızdır. Yaş ilerledikçe kadınlarda yumurta rezervinde azalmalar oluyor ve kaliteli yumurtalar erken yaşta bitiyor. Bir kadın 20 ile 30 yaş aralığında en kaliteli yumurtalarını harcamış oluyor. 30 yaş üstünde gebelik başarı oranları düşmeye başlıyor. Bu sebeple de 20-30 yaş aralığının ideal gebelik için en uygun zaman olduğunu söylüyoruz. Uyguladığımız tedavilerde de başarı oranı hastalığın durumuna ve yaşa göre farklılık gösteriyor. Yaş tüp bebek tedavisinde de hayati önem taşıyor. Tüp bebek tedavisinde başarı oranı 20 ile 35 yaş aralığında yüzde 55’tir. 35-40 yaş aralığında ise başarı oranı düşerek yüzde 35’lere kadar geriliyor. 40 yaşında yüzde 20’lere, 42 yaşında ise yüzde 10’lara kadar başarı oranları düşebilmektedir.” şeklinde konuştu.  

“EVLİLİK YAŞI ÇOCUK SAHİBİ OLMAYI ZORLAŞTIRDI”

Evliliklerin daha ileri yaşlarda yapılmasının çocuk sahibi olmayı da zorlaştırdığını aktaran Seçil Kahveci Elsürer, “Evlilikler son dönemlerde bir takım sebeplerle biraz daha ileri yaşlara kaydı. Kadınlar artık sosyal hayatın içinde yer alıyor. Meslek edinme ve çalışma yaşları 30’ları buluyor. Kadınlar çocuk da yaparım kariyer de diyor ancak belli bir yaştan sonra da iş işten geçmiş oluyor. Günümüzde her 7 çiftten birinde infertilite sorunu ile karşılaşıyoruz. İlerleyen yıllarda bu oran belki daha da artacak. Ancak tedavi imkânı olduğu sürece bunların üstesinden gelebiliyoruz. O nedenle evde oturup beklemek daha kötü sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle de erken teşhis çok önemli. Tüp bebek yönetimini ilk uygulamaya başladığımız dönemlerde insanlarda çok ciddi bir tereddüt vardı. İnsanlar çekinerek, gizli saklı bir şekilde geliyorlardı ve hiç kimsenin bu durumu bilmesini istemiyorlardı. Son birkaç yılda ise bu tereddütler sona erdi.” Artık insanlar çok rahat bir şekilde tedavi olabiliyorlar. ifadelerini kullandı.

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ