Hasan Mutluoğlu

Hasan Mutluoğlu

GECİKMİŞ BİR YAZI

GECİKMİŞ BİR YAZI

Büyük şehir belediye başkanı Tahir Akyürek’i basın mensupları ile beraber olduğu toplantıda dinledim. Seçim sonrası Konya ile ilgili projelerinden ve yapılması gereken çalışmalardan bahsetti.

Kendilerini dinlerken, gayet samimi ve çok mütevazi bir tavır içinde gördüm. Açıkçası bu tavrı beni çok sevindirdi. Zafer kazanan bir kumandan tavrı, daha sonra onarılması mümkün olmayan sıkıntılara sebep olabilirdi.

Konya gerçekten önemli bir şehir. Dünya çapında önemli bir merkez olma yolunda ilerlemeye devam ediyor.

Belediyecilik alanında yaptığı çalışmaları ile dikkat çekiyor. Dışarıya açılma kapsamında uluslar arası birçok kuruluşa üye.

Ayrıca, Dışişleri Bakanımızın da Konyalı olması, son zamanlarda dünyanın gündeminde Konya önem kazanmaya başladı.

Konya; her zaman ilgi çekmiştir. A.H.Tanpınarın şu ifadeleri çok hoşuma gider.

“Konya, kendini gizleyen ve esrarlı güzelliğiyle bozkırın tam çocuğudur. Bozkır kendine bir serap çeşnisi vermekten hoşlanır. Konya’ya hangi yoldan girerseniz girin sizi bu serap vehmi karşılar. Sağlam ruhlu kendi başına yaşamaktan hoşlanan Konya, dışarıdan gösterişsiz, içten zengin orta Anadolu insanına benzer.”

Ayrıca, meşhur seyyahımız Evliya Çelebi Konya’mız hakkında seyahatnamesinde önemli bilgilere yer vermiştir.

20 defa Konya’ya gelmiş, şehri çok iyi gözlemlemiş. Konya Ovasının güzelliğinden, çeşmelerinin çokluğundan, imaretlerden, sebillerden bahsetmiş.

Meram bağlarının yeşilliğinden, kuş seslerinin verdiği neşe ve hazdan, bereketli ürünlerden yazmış.

Manevi havayı etkileyen Mevlana Celaleddin-i Rumi’den, Konya’da meftun Evliyalardan söz etmiş.

Anadolu’nun ilk Türk merkezlerinin başında Konya gelir. Selçukluların en önemli merkezi idi.

Haçlı seferlerinin püskürtüldüğü önemli merkezlerden birisi olduğunu tarihten biliyoruz.

Örnekleri çoğaltmak mümkün. Yaşadığımız şehri seviyorum. Önemsiyorum. önemseyip Konya için çalışanları/çalışacakları seviyorum.

Konya’nın önemli bir dünya şehri haline gelebilmesi için, her kuruluş, her fert kendisine düşen çalışmaları özveri ile yapması gerekir.

Başkan Tahir Akyürek’i dinlerken, bu kararlılıkta gördüm. Çalışmaların projeli ve planlı yapılması konusu da önemli. Projelerin entegre olarak birbirini takip etmesi, çalışmaların başarılmasını kolaylaştıracaktır.

Başkanın konuşmasında yer verdiği şu cümleyi önemsiyorum. “Konya’da bütün kurumların yeni döneme uygun yeni dönem çalışmalarını başlatmasını arzu ediyorum.”

Bu söze canı gönülden katılıyorum. Yazılı ve görsel basın , mahalli idarelerin ve statüsünün değiştiği bu yeni dönemde, kendine yeni çalışma hedefleri çizmeli.

Konya ili tamamı göz önüne alınarak, haberleşme ağı aktif hale getirilmeli. Konya’nın en uç köşesi ilgisiz ve habersiz kalmamalı.

Konya Merkezinde ne varsa, uç yerleşim alanlarına götürülmesi uygun olanlar da götürülmeli.

Konya denildiğinde bozkır görünümünü çağrıştırıyor. Başkanın projelerinde, 80 milyon ağaç fidanını toprakla buluşturulması gerçekleştirildiğinde, bu anlayış değişecektir.

Çok güzel projelerden bahsedildi. Kültür projelerinden de bahsedilince, benim de şahsen katkıda bulunabileceğimi başkana ifade etmiştim.

Konya; her şeyi ile tarihteki önemine kavuşması zor olmayacaktır. Konya’nın, Konyalının buna gücü yeter. Yeterli imkan ve potansiyele sahiptir.

“Un, şeker, yağ var, helva yapma iradesi var.” Allah (c.c) kolay getirsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Mutluoğlu Arşivi
SON YAZILAR