“Geçmişi olmayanın geleceği olmaz”

Konya Aydınlar Ocağı’nda ağırlanan Türkmen öğrenciler, Türklerin Tarihi sohbetine katılarak tarih bilinci aldılar. Tarihçi Altıntaş, “Geçmişi olmayanın geleceği olmaz” dedi.
“Geçmişi olmayanın geleceği olmaz”

Türkmeneli Dernekleri Federasyonu’nun 2003 yılında başlattığı “Türkmeneli Eğitimine Destek Projesi” kapsamında açılan Türkçe eğitim veren okullarda başarı gösteren öğrenciler ile öğretmenler, Konya Aydınlar Ocağı’nın sohbetine katıldı.

Tarih öğretmenleri Mehmet Altıntaş ve Abdurrahman Karaağaç, Kerkük’lü Türkmen öğrencileri ile diğer eğitimcilere Türkler’in tarihini sunum olarak anlattılar. Sohbetten önce bir konuşma yapan Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, hekim Aydın Beyatlı’ya bu gayretli çalışmalarından dolayı teşekkür ederek Kerkük’lü talebelerin, Konya’yı ziyaretlerinden dolayı memnun olduklarını ve Aydınlar Ocağı’nda düzenlenen sohbete katılmalarının ise kendilerini son derece sevindirdiğini belirtti. Türkmeneli Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Dr. Aydın Beyatlı da, Aydınlar Ocağı’nın faaliyetlerinden sitayişle bahsederek Kuzey Irak Kerkük’le Konya arasında manevi başların ve kültürel alışverişin sağlam temellere oturtulması yönünde çalışmalar yaptıklarını söyledi. Başarılı lise talebelerinin geziyle ödüllendirilmelerinin onların motivasyonlarını artırdığına dikkati çeken Dr. Beyatlı, “Türk ve Müslüman kardeşliği ilelebet devam edecektir. Dillerimiz bir, dinimiz bir ve aynı duygular etrafında kenetlenirsek daha güçlü oluruz” dedi.

Tarih öğretmeni Mehmet Altıntaş, “Mum kimi yanan Kerkük” türküsüyle başladığı “Türklerin Tarihi” başlıklı sohbetinde, Türklerin anayurdu olan Türkistan’dan göç yollarıyla Orta Asya ve

Avrupa’ya kadar Türklerin pek çok devletler kurarak üç kıt’aya hakim olduklarını sunum şeklinde dile getirdi.

GEÇMİŞİ OLMAYANIN GELECEĞİ OLMAZ

Tarihçi Altıntaş, Macaristan Budapeşte’de “Törük Utca” yazısını göstererek Türk Caddesi’nden yola çıkarak M.Ö 204’de kurulan Büyük Hun Devleti ve Avrupa’yı titreten Türk Hakanı Atilla tarafından kurulan Avrupa Hun Devleti’nin önemine vurgu yaptı. Türklerin Çin’de 800 küsur sene hükümran olduklarını belirterek Çin sarayını basan Kürşad ve fedailerinden de bahseden Altıntaş, Göktürler, Karahanlılar, Selçuklular ve Osmanlılar’dan söz ederek “Türk tarihi acılar, savinçler, hüzün ve ağıtlar tarihidir. Çağ açıp çağ kapayan Türkler, altı yüzyıl üç kıt’ada dünyaya Allah’ın kılıncı olarak nizâm vermiştir. Allah’ın kelâmını yaymak için fisebilillah cenk meydanlarında at koşturmuş ve fethettiği yerleri adaletle hükmetmiştir” dedi.

Sohbeti ilgiyle dinleyen Kekük’lü öğrenciler, bu konuşmadan son dereye büyük bir haz aldıklarını ifade ederek Konya’nın tarihi özellik ve güzelliklerinden son derece etkilendiklerini belirttiler.