Geleceğin bilişimcileri Selçuklu’da yetişiyor

Selçuklu Belediyesi Gelişim ve Teknoloji Akademisi Siber Güvenlik Atölyesinde eğitim alan küçük öğrenciler geleceğin bilişimcileri olarak yetişiyor.
Geleceğin bilişimcileri Selçuklu’da yetişiyor

Selçuklu Belediyesi geleceğin inşasında önemli rol oynayarak öğrencilere yaptığı yatırımlarla hedef belirlemelerine öncülük ediyor. Bunun en iyi örneklerinden biri olan Gelişim ve Teknoloji Akademisi Siber Güvenlik Atölyesinde öğrenciler bilişimci olma yolunda ilk adımlarını atıyor.

‘YAZILIM VE SİBER GÜVENLİK ÜZERİNE EĞİTİM VERİYORUZ’

Atölyede yazılım ve siber güvenlik üzerine eğitimler verdiklerinin bilgisini veren Siber Güvenlik Atölyesi Öğretmeni Kübra Duruboya, “Burada yazılım teknolojileri dersi ve siber güvenlik dersi üzerine konularımız var ve öğrencilerimizle birlikte onları işliyoruz. Ortaokuldan lise son sınıfa kadar öğrencilerimiz bulunmaktadır. Burada siber güvenlik adına eğitimler vererek siber güvenlik temellerini öğretiyoruz, işletim sistemini tanıtıyoruz, parolalar ve şifre kırma üzerine bilgilendirme yapıyoruz. Öğrencilerimize kodlama adına bilgiler veriyoruz. Programlama mantığını öğretiyoruz, algoritma mantığını öğretiyoruz, c plus dili üzerinde program yapmayı öğretiyoruz. 10 yaşından 17 yaşına kadar öğrencilerimiz var. Öğrencilerimiz burada bir dönem boyunca eğitim alıyorlar. Çoğu öğrenci buraya isteyerek, gönüllü olarak geliyor. Yazılım teknolojileri konusunda kendilerini geliştirmek istiyorlar” şeklinde konuştu.

kubra-duruboya.jpg

‘YAZILIMCI VE PROGRAMCI OLMAK İSTEYENLER VAR’

Yazılımcı ve programcı olmak isteyen öğrencilerin olduğundan bahseden Kübra Duruboya, “Bu konuda kendilerini geliştireceklerine inanıyorum. Çünkü öğrenciler buradaki bilgilerin üzerine bilgiler katıyorlar. Örneğin ben burada c plus, plus programlama dilinde öğrencilere kodlama öğretiyorum. Birkaç öğrencim bu dilde kendini geliştirip birkaç tane daha programlama dili öğrenmiş. Bunları söylemişlerdi. Bir dönem tabi ki bir programlanma dili için ya da bir programlama yapmak için yeterli bir uzunluk değil. Daha uzun sürelerde üzerinde çalışmak gerekir. Öğrencilerimize burada çok uzun sürelerle ders veremiyoruz. Öğrencinin kendisinin de çalışması gerekiyor. Evde çalışması gerekiyor, yaz tatilinde tekrar çalışmaları gerekiyor. Bu şekilde kendilerini geliştirebiliyorlar” diye aktardı.

‘MANTIK KURMAYI ÖĞRENİYORLAR’

Öğrencilerin sadece yazılım öğrenmediğini aynı zamanda olaylar arasında mantık da kurabildiğini kaydeden Duruboya, “Öğrenciler diledikleri takdirde bir dönem daha eğitim alabilirler. İki dönem üst üste gelen öğrenciler oluyor. Buraya sıfır bir şekilde geliyorlar, sonra da bilgisayar üzerine kodlama mantığını öğrenmiş oluyorlar. Problem çözme mantığını öğrenmiş oluyorlar. Şifreleme, şifre kırma teknikleri gibi konularda bilgi sahibi olarak buradan ayrılmış oluyorlar. Öğrencilerimiz, problem çözmeyi öğrendikleri için diğer derslere de büyük katkısı oluyor. Çünkü daha çok mantık kurmayı öğreniyorlar. İki olay arasındaki mantık bağlantısını yapmayı, onu düzenlemeyi öğreniyorlar” ifadelerine yer verdi.

‘ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSİ OMAK İSTİYORUM’

Yazılım ve kodlama alanında kendisini geliştirmek istediğini belirten Kaşgarlı Mahmut Ortaokulu Öğrencisi Ömer Karataş, “Siber güvenlik atölyesine başlayalı henüz iki hafta oldu. Okuldan seçildik. Buradan aldığım eğitimden çok memnum. Bu süreçte bile birçok şey öğrendim. İlerde yazılım-kodlama alanında ilerlemek, elektrik elektronik mühendisi olmak istiyorum. Burada aldığım eğitimin ileride seçeceğim mesleğe katkısının olacağını düşünüyorum. Çünkü burada kodlama yapılıyor. Ben de robot kodlayıp, program yazmayı çok istiyorum” diye konuştu.

omer-karatas.jpg

‘ALDIĞIM EĞİTİMLERİ DEĞERLENDİRMEK İSTİYORUM’

Aldığı eğitimleri daha çok geliştirerek ilerleyen dönemlerde yazılım ve kodlama üzerine çalışmak istediğini vurgulayan Kaşgarlı Mahmut Ortaokulu Altıncı Sınıf Öğrencisi Ceylin Tavukçu ise, şöyle konuştu: “Buraya geldiğim için çok mutluyum. Siber güvenlik ve algoritmalarla ilgili çalışmalar yaptık. Burayı çok sevdim. Burada aldığım eğitimi ilerleyen zamanlarda daha çok geliştirip bununla ilgili işler de yapmak istiyorum. Çok faydalı dersler görüyoruz. Böyle bir hizmet verilmesini biz öğrenciler açısından önemli buluyorum. Burayı kazandıran Selçuklu Belediyesine çok teşekkür ediyorum.”

ceylin-tavukcu.jpg

‘YAZILIMCI OLACAĞIM’

Yazılımcı olmak istediğinin altını çizen Kaşgarlı Mahmut Ortaokulu Öğrencisi Kayra Kuzu da, “Selçuklu Belediyesi Gelişim ve Teknoloji Akademisi’ni çok seviyorum ve bilgisayar yazılımcısı olmak istiyorum. Zaten öğretmenlerim güzel, belediyenin sağladığı imkanlar güzel, şu ana kadar sayı sistemlerini öğrendik. İlerde inşallah bilgisayar yazılımcısı olacağım. Yazılım ağırlıklı eğitim almak istiyorum. Robotları kodlamak, bilgisayar programları yapmak gibi hedeflerim var” diyerek sözlerini tamamladı.

kayra-kuzu.jpg

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :