Gelecek inovasyonda

Günümüzde ülkelerin kalkınmalarında inovasyonun çok önemli bir hale geldiğini söyleyen Innopark A.Ş. Genel Müdürü Botsalı Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için inovasyona dayalı bir ekonomiye geçmenin bir zorunluluk haline geldiğini söyledi.
Gelecek inovasyonda

fatih-mehmet-botsali--(2).jpg

Innopark’ın, Konya’daki ekonomik faaliyetlerde bir eksen değişikliği oluşturulması, ilde orta ve yüksek teknoloji odaklı üretim ve ihracatın payının artırılması, ildeki işletmelerin inovasyona dayalı büyüme ile sürdürülebilir rekabet gücü elde etmesini amacıyla kurulduğunu söyleyen Innopark A.Ş. Genel Müdürü Prof.Dr. Fatih Mehmet Botsalı, “Günümüzde gelişmiş birçok ülkeye de baktığımızda zenginliğin kaynağı inovasyon’dur. Ülkelerin büyümesinin yüzde 75’i teknolojik inovasyonlara bağlıdır. Teknolojik inovasyon yapanlar daha hızlı büyüyorlar. Dolayısıyla artık ekonomilerin inovasyon ekonomilerine dönüşmesi lazım. Yaptığımız ürünlerin içine fikir katarak çok daha yüksek katma değerli ürünler üreterek satmamız gerekiyor. Türkiye’nin ihraç ettiği ürünlerin ortalama değeri 1.5 dolar civarındadır. Almanya’nın ise 3 dolar civarında bulunuyor. Neredeyse iki katımız. Bu katma değeri artırmamız gerekiyor. Bu nedenle de Konya’ya inovasyon ekonomisini hızlandıracak yeni bir aktör kazandırıyoruz.  Bu yeni aktör Konya’da orta ve ileri teknoloji ürünlerini desteklemek üzere ortaya çıkmıştır. Bizim de bu noktada en büyük ortağımız Konya Sanayi Odası ve Konya Organize Sanayi Müdürlüğü’dür.” şeklinde konuştu.

innopark--(2).jpg

İNNOVASYON VE AR-GE FARKLI ŞEYLER

İnnovasyon ile Ar-ge’nin birbirine çokça karıştırıldığını ancak birbirinden farklı şeyler olduklarını söyleyen Botsalı, “İnnovasyon yeni bilgilerin, yeni fikirlerin paraya, ekonomiye dönüştürülmesi demektir. İçinde yenilik var para kazanma var. İngilizce İnnovation yeni fikirleri kullanarak para kazanmak demektir.  Ar-ge çok ayrı bir kavramdır. Ar-ge de bir sürü laboratuvar, cihaz alıp insan gücü istihdam ediyorsunuz. Para harcıyorsunuz karşılığında bilgi üretiyorsunuz. Ar-ge bir para harcama mekanizmasıdır. İnnovasyon ise Ar-ge sürecinin çıktısı olan bilgiyi kullanarak para elde ediliyor. Ar-ge’yi tamamlayan bir safha. Girişi bilgi, çıkışı ise paradır.” dedi.

innopark--(5).jpg

“2023 HEDEFLERİ İÇİN İNNOVASYON ZORUNLU”

Türkiye’nin 2023 için koymuş olduğu ekonomik hedeflere ulaşılabilmek için inovasyona dayalı bir ekonominin oluşturulmasının zorunluluğuna değinen Botsalı, “2023 yılında 500 milyar dolar ihracat, fert başı 25 bin dolar gelir hedefleniyor. Bu hedeflere de ulaşabilmemiz için her yıl yüzde 7-8 büyümemiz gerekiyor. Şu anki büyüme rakamlarımız ile bu hedeflere ulaşmamız zor görünüyor. O yüz den de devletimiz inovasyon ekonomisini güçlendirmeye yönelik teşviklere çok ciddi ağırlık veriyor. Şu anda TUBİTAK yeniden yapılandırılıyor, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bir Ar-ge reform paketi çıkardı, arkasından şimdi de üretim reformu geliyor. Yani devletimiz 2023 hedeflerine ulaşabilmek için çok büyük çaba harcıyor.  Bu anlamda ülke olarak başka bir çıkış yolumuz yok. İnovasyona dayalı ekonomiye geçmemiz gerekiyor. Konya sanayinde radikal değişiklikler yapıp geleneksel ürünlerden daha teknolojik, bilgi yoğun, yüksek katma değerli ürünlere geçiş için faaliyetler yürütüyoruz. Bu faaliyetleri yürütürken de üniversitelerde üretilen bilginin üretilen ürünlere katılarak daha yüksek katma değerli ürünlerin ortaya çıkması hedefleniyor. İyi çalışan, etkin bir üniversite sanayi iş birliği hedefliyoruz. Konya bu anlamda Ar-ge, İnovasyon ve teknolojik üretim cenneti olacaktır.” ifadelerini kullandı.

innopark--(4).jpg

“KONYA TEKNOLOJİ KULLANIMINDA ÖNCÜ”

Konya İnovasyon karnesi bakımından birçok ile göre çok iyi durumda bulunduğunu da belirten Botsalı, “Konya’yı muadili birçok şehir ile kıyasladığımızda gerçekten teknoloji kullanımı çok yüksek. Konya yüksek teknolojiyi daha fazla kullanıyor.  Bunun sebebi de Konya’da çok yaygın olan makine sanayi işçi bulmakta zorlandığı için sanayi otomasyon ve robot teknolojilerine çok daha yatkın.  Konya Teknokent’te ar-ge çalışmalarıyla belli bir yere geldi. Bir bölgede inovasyonun hakkıyla gelişebilmesi için bir inovasyon ekosisteminin oluşturulması gerekiyor. Yani çeşitli aktörlerin olması gerekiyor. Üniversiteler, özel laboratuvarlar, sertifikasyon merkezleri, TÜBİTAK, KOSGEB, Sanayi Odası gibi aktörlerin olması gerekiyor. Bu aktörleri oluşturmadan çölün ortasında inovasyon yapamazsınız. İnnopark’ı kurmamızdaki amaç da bu ekosistem içindeki eksik parçaları belirlemekti.  Bu anlamda yenilenebilir Enerji Teknoloji Merkezi kurduk. Karapınar’da bir Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi açıldı. Bu bölgenin çok ciddi enerjiye ihtiyacı olacak.” diye konuştu.

fatih-mehmet-botsali--(3).jpg

“KONYA SANAYİSİ ENDÜSTRİ 4.0 İLE ÇAĞ ATLAYACAK”

Endüstri 4.0 ile bölgede yeni bir döneme geçildiğini ifade eden Botsalı, “Bu yeni dönemde yüksek oranda otomasyon içeren, akıllı sistem ve makinaların kullanıldığı, internet kullanımın yoğun olduğu bir üretim sistemine geçiliyor. Bunu da Konya Sanayi Odası çok ciddi bir misyon olarak görüyor. Konya sanayisinin endüstri 4.0’a uyarlanması şehre çağ atlatacaktır. Bu bölgenin buna ihtiyacı var.  6 üniversite ile ortak çalışma yürütüyoruz. Bizim gibi 6 üniversite ile ortaklığı olan başka bir Teknoloji geliştirme Merkezi bulunmuyor. Üniversitelerin yoğun bir şekilde bu işin içinde olmaları gerekiyor. Bu nedenle de KOP bölgesindeki 6 üniversite bizim ortağımızdır. Bölgelerin inovasyon ekonomisine geçişinde üniversitelerin etkin rol oynaması gerekiyor. İşte biz de bu amaçlarla kurulduk. Bölgede yeni ve yüksek teknolojinin oluşmasını istiyoruz. O yüzden diğer teknoloji geliştirme bölgelerinden farklı olarak sadece ar-ge ofisleri değil üretim binaları yapıyoruz.” dedi.

inovasyon.jpg

TEKNOKENT ÜNİVERSİTEYE, İNNOPARK SANAYİYE YAKIN

Teknokent Üniversite’ye yakın bir teknoloji geliştirme merkezi olduğunu İnnopark’ın ise daha çok sanayiye yakın bir merkez olarak kurulduğunu da sözlerine ekleyen Botsalı, “Türkiye’de sanayiye yakın teknoloji geliştirme merkezi pek yok.  32 ofisimizin yüzde 95’i doldu. Kalanlar için de seçici davranıyoruz. Şu anda da 4 adet yeni blok inşaat için ihaleye çıkacağız. Mevcut alanımız 4 bin metrekare, 20 bin metrekarelik bir ek bina daha yapacağız. Bu proje tamamlandığında sadece Konya’dan değil, Türkiye’nin her yerinden girişimcileri kabul edeceğiz.  Sanayi de belli bir bilinci oluşturmamız lazım. Üniversitelerde, liselerde, hatta ilkokullarda bilim merkezleri ile birlikte projeler üreteceğiz. Daha küçük yaşlarda çocuklarımızı girişimci, innovatif bireyler olarak yetiştireceğiz. Bunun haricine inovasyon ödülleri vermeyi planlıyoruz. Konya firmalarını da böylelikle Türkiye’ye tanıtacağız.” ifadelerini kullandı.
İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ