Gelecek Kara Kıtada

Gelecek Kara Kıtada

Afrika’nın yatırım için büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu kıtaya ziyaretleriyle Türk girişimcisinin önünü açtığını ifade eden Afrika Uzmanı Mustafa Efe, geleceğin Kara Kıtada olduğunu ve Konyalı girişimcilerin de bu bölgeye yönelmesi gerektiğini söyledi.

Yeni dünya düzeninde Afrika’nın çok önemli bir yer tutacağını ve bu yönde çalışmaların yapılması gerektiğini söyleyen Afrika Uzmanı Mustafa Efe, döviz girdisinin olmadığı bir yerin kalkınamayacağını bu nedenle de Konyalı iş adamlarını kesinlikle Afrika pazarına girmesi gerektiğini söyledi.

afrika-001.jpg

Afrika’da bulunan 54 ülkenin büyük çoğunluğunun alt yapı ve üst yapı yatırımlarına ihtiyacının olduğunu ifade eden AK Parti 26.Dönem Konya Milletvekili Adayı ve Afrika Uzmanı Mustafa Efe, ‘’Güney Afrika Cumhuriyeti gibi alt yapısı oturmuş ülkeler var bunun yanında 180-190 milyon gibi çok ciddi bir nüfusu bulunan Nijerya gibi alt yapıya ihtiyacı olan ülkeler de var. İngilizler, Fransızlar, Almanlar, Belçikalılar, Hollandalıların hepsinin Afrika’da bir sömürgecilik tarihi var. Bundan dolayı da yerli halk bu ülkenin insanları ile çalışmak istemiyor. Mecburen iş yapıyorlar.  Bu kıtaya sömürgeciliğin girmesini Osmanlı 400 yıl geciktirmiştir. Ecdadımızın mücadelesiyle sömürgecilik bu kıtaya geç girdi. Bu nedenle Müslüman olsun, olmasın Afrika insanının bizlere büyük bir minnettarlıkları var. Osmanlı bakiyesi olsun olmasın hepsi Türkiye hakkında çok olumlu görüşlere sahipler ve bizlerle çalışmak istiyorlar. Türkiye olarak bu bölgelere planlı programlı bir çalışmanın ardından girmemiz gerekiyor. Bu çerçevede Konya olarak da yolumuz gayet açık. Böyle bir faaliyetin olması durumunda Konya’ya çok ciddi bir katkı vereceğini düşünüyorum. ‘’dedi.

afrika--(3).jpg

CUMHURBAŞKANIMIZ TÜRK GİRİŞİMCİSİNİN UFKUNU AÇIYOR

Cumhurbaşkanımızın Afrika ziyaretleri de çok önemli yer tutuğunu ve Türk girişimcisine ufuk açtığını aktaran Efe, ‘’Bu ziyaretlerle söz konusu ülkelerle karşılıklı anlaşmalar yapılıyor ve güvenceler alınıyor. Burada büyük bir potansiyel var ve bunun değerlendirilmesi gerekiyor. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanı olduğu dönemde verdiği talimatla 2009-2016 yılları arasında büyükelçilik sayımız 12’den 42’ye çıktı. İnşallah bu ilişkiler daha da artacak. Artması için de büyük gayret sarf ediyoruz.  Çünkü yeni oluşan dünya düzeninde Afrika’nın yeri ayrı olacaktır. Dünyada 193 ülke var bunun 46 tanesi Afrika’da yer alıyor. Birleşmiş Milletlerde bize en çok destek veren bu ülkeler. Cumhurbaşkanımızın sürekli ifade ettiği dünya beşten büyüktür söylemi en fazla desteği yine Afrika’dan alıyoruz. Bu ülkeler mazlum ülkeler. Türkiye’nin sömürgeci bir ülke olmadığını bildikleri için kendilerine yakın görüp destek veriyorlar. Bu nedenle de bu fırsatın değerlendirilmesi gerekiyor.  Sadece Afrika için değil bu çalışmalar uluslararası alanda da Türkiye’yi güçlendirecektir. ‘’ ifadelerini kullandı.

afrika--(4).jpg

KONYA AFRİKA’YA AÇILMALI

Döviz girdisi olmayan bir yerin kalkınamayacağını belirten Efe ‘’Konya’da biz birçok ürünü üretiyoruz ancak döviz girdisi başka ülkelere gidiyor. Bu nedenle de bu işi artık bir adım daha öteye taşımak gerekiyor. Fasonculuktan kurtulmak gerekiyor. Şirketlerimiz bu doğrultuda çalışmalarda bulunurlarsa Konya içinde ülkemiz için de çok faydalı olacaktır. Bu yarımları da uzun vadeli yapmamız gerekiyor. Bir maden işletmesi açılacak dediğinde insanımız mesafeli duruyor. Biz işletme açmak yerine sadece satın almak istiyoruz diyorlar. Bu anlayıştan kurtularak biraz ufkumuzu ve vizyonumuzu genişletmemiz gerekiyor. Bir ürünü alır ardından da satarsanız o iş orada biter. Uzun vadeli düşünürsek orda yatırım yapacak, ofisler kuracak, ülkemizden de birçok insan gidecek. Tabi bunu insanlara anlatmak ve ikna etmek öyle çok kolay değil. Biz bunlar yapmadığımız müddetçe de bazı şeyler gerçekleşmez. Bu şekilde yaklaşılırsa o bölgede çok büyük işler yapılabilir.  Nijerya, Gana, Senegal, Demokratik Kongo cumhuriyeti, Etiyopya, Kenya, Tanzanya, Ruanda, Zimbabve gibi ülkeler yatırım açısından gelecek vadediyorlar. ‘’şeklinde konuştu.

mustafaefe-(1)-001.jpg

YAPTIĞIMIZ İŞİN ADI İNSAN İNŞASI

2011 yılında 22 ülkeden 300 öğrenci gelirken, şu anda ise 54 ülkenin tamamından yıllık 1500 öğrenci geldiğini bunun adının da insan inşası olduğunun altını çizen Efe, ‘’Afrika bizim için çok uzak bir yer değil. 150 yıl öncesine kadar var olduğumuz bir kıtadan bahsediyoruz. Batılı medya ve kaynakların bize vermiş olduğu bilgilerle Afrika meselesine yaklaşmamak lazım. Yamyamlık, yoksulluk, fakirlik diyerek bu zamana kadar bizi bu bölgeden uzak tuttular. Afrika dünyanın en zengin kıtasıdır. Her türlü imkan var. Sadece bu imkan ve kaynakları harekete geçirebilecek bizim gibi yatırımcılara ihtiyaçları var. 500 milyar dolara yakın bir pazardan bahsediyoruz. Biz de buralara yapacağımız ticari faaliyetlerle hem biz kazanalım hem de onlara kazandıralım, ülkelerini inşa edelim. Dürüst ortaklar inşa ettiğimiz takdirde hem Türkiye’ye hem de Afrika’ya çok büyük katkıları olacaktır. ‘’ diyerek sözlerini tamamladı.
İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ