Gelecek Katılım’da

Vakıf Katılım olarak Konya’nın potansiyelini bildiklerini ve bu nedenle de Konya’ya çok önem verdiklerini söyleyen Göktaş “Ankara’dan önce Konya’ya ikinci şubemizi açıyor olmamız Konya’ya bakış açımızın en büyük göstergesidir.” dedi.
Gelecek Katılım’da

Katılım Bankacılığına yeni bir soluk getiren Vakıf Katılım Konya Şubesinin açılışını yoğun bir katılımla gerçekleştirdi. Ülkemizde 2005’te yüzde 2’lerde bulunan Katılım Bankacılığını uzun uğraşlar sonucunda günümüzde yüzde 5’lere getirmeyi başardıklarını söyleyen Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, “Katılım Bankacılığı şu anda yüzde 5’lerde olmasına rağmen çok ciddi bir potansiyel taşıyor. Vakıf Katılım olarak şu anda Türkiye genelinde 24 şubemiz var. Bu şubelerimizin ikisi de Konya’da bulunuyor. Şu anda Ankara’dan bile önce iki şubemizin olduğu ilk şehir Konya oldu. Bu da bizim Konya’ya verdiğimiz önemi ve buradaki potansiyele olan bakış açımızı gösteriyor. Konya her yönüyle bize uygun ve reflekslerimize hızlı cevap verebilen bir şehir. İlerleyen günlerde Konya’da şube sayısı illaki artacaktır. Konya’nın potansiyeli 3. 4. 5. şubeyi açmaya engel teşkil etmiyor. Ankara’dan önce Konya’ya ikinci şubemizi açıyor olmamız Konya’ya bakış açımızın en büyük göstergesidir. Yeni bir katılım bankası olarak ilk etapta hızla şubeleşmek ve olabildiğince çok müşteriye temas etmek için çalışıyoruz. Şubeleşme çalışmalarımızı sürdürerek 2016 sonunda en az 30 şubeye ve yaklaşık 500 çalışana ulaşmayı hedefliyoruz.

ikram-goktas.jpg

“TÜRKİYE FAİZSİZ BANKACILIKTA DÜNYANIN ÇOK GERİSİNDE”

Faizsiz Bankacılıkta dünyadan çok gerilerde olduğumuzu ancak son yıllarda devletimizin de desteği ile katılım bankalarının büyümeye başladığını belirten Göktaş, “Dünya geneline baktığımızda faizsiz bankacılığın Müslüman ülkelerdeki payı bizden çok yüksek bir yerde yüzde 25’lerde bulunuyor. Malezya’da konveksiyonel bankalar faizsiz bankacılık yapmak zorundalar. Devlet tarafından zorunlu tutulduğu için Malezya’da katılım bankası oranı biraz daha yüksek durumda bulunuyor.  Ülkemizde de devlet yeni yeni bu işin içine giriyor. Önce BDDK bünyesinde katılım bankacılığını yönlendirecek bir daire kuruldu. Geçmişte böyle bir şey yoktu. Bu bir farkındalık oluşturuyor.  Ziraat Katılım ve Vakıf Katılımın kurulmasıyla aslında devletimiz bir anlamda irade beyanını ortaya koymuş oldu. Kamu katılım bankalarının gelişi ile birlikte pazarın büyüyeceğine inanıyoruz. Bunun nedeni de mevcut oyuncuların sermaye koyma konusunda çok istekli görünmemeleri olarak karşımıza çıkıyor. Bankacılık sermeye işidir. Sermeye koymazsanız büyüme şansınız çok fazla yok.  Kamu katılım bankaları da bu noktada yeni bir soluk olacaktır. Devletin Katılım Bankalarına olan desteği ilerleyen yıllarda da devam edecektir. Çünkü Bankacılık sermeye işi. Cumhurbaşkanımız ve Bakanlarımızın açıklamalarına baktığımızda katılım bankacılığı önemli bir gündem oluşturuyor.” şeklinde konuştu.

vakif-katilim-acilis.jpg

“KATILIM BANKACILIĞINI DOĞRU ANLATMALIYIZ”

Katılım bankalarının hizmetlerinin diğer bankalara göre daha pahalı olduğu yönündeki görüşler hakkında da konuşan Göktaş, Bankacılık faaliyetlerini belirleyen piyasa şartlarıdır. Büyük bankalar karşısında bizden beklentiler çok yüksek. Hatta bizden bizi aşan beklentiler geliyor. Özel bir katılım bankası ile biz aynı şartlarda ayakta durmak zorundayız. Ancak özel katılım bankalarının şube başı maliyetleri ile bizimkiler çok farklı. Bizim de birim maliyetlerimiz çok yüksek olduğu için devam edebilmek için para kazanmamız gerekiyor. Müşteri de hep en ucuzunu istiyor. Mevduatta kar payında ise en fazla verene gidiyor. Katılım Bankası olarak diğer konveksiyonel bankalardan farklı çalışıyoruz. Diğer bankalar mevduatını faizini belirler, onun üstüne kar marjını koyar kredisini satar. Biz de böyle bir yapı yok. Biz önce fonumuzu kullandırıyoruz, oradaki kazancımızı vatandaşla paylaşıyoruz. Katılım Bankacılığı ülkemizde doğru bir şekilde bilinmiyor. Bizim de bunu anlatmamız gerekiyor.  Katılım Bankaları birliği bunu anlatabilmek için bir ekip kurdu. Öncelikle bu konuyu ekonomi gazetecilerine, akademisyenlere, bankacılara doğru anlatmalıyız.” ifadelerini kullandı.

atanur-pala.jpg

“KONYA EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAMAK İSTİYORUZ”

Vakıf Katılım olarak Konya ekonomisine katkı sağlamak istediklerini söyleyen Vakıf Katılım Konya Şubesi Müdürü Atanur Pala, “Konya’nın tasarruflarını yatırıma dönüştürecek aracı bir kurum olarak inşallah bu şehre faydalı olacağız. Vakıf Katılım, vakıf olması, devlet olması dolayısıyla toplumdan zaten teveccüh gören bir kurumdur. Konya ekonomisine de ciddi katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Konya’mıza hayırlı olsun.  Konya katılım bankacılığı açısından münbit bir şehirdir. Biz de bunu yıllardır tecrübe ediyoruz. İnşallah Vakıf Katılım olarak da Konya’ya hizmet etmeye devam edeceğiz. Vakıf Katılım olarak bu şubemizin dışında Büsan şubemizi de çok kısa süre önce hizmet vermeye başladı. O şubemizin de kısa süre içinde açılışını yapmayı planlıyoruz. Şu anda da Türkiye’de 24. Şubemizi açmış bulunmaktayız. Bu 24 şubenin de 2 tanesi Konya’da bulunuyor. Yılsonuna kadar da Vakıf Katılım olarak şube sayımızı 35’in üzerine çıkarmayı planlıyoruz.” diye konuştu.

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ