İsmail Koç

İsmail Koç

Gelecek Konya’da

Gelecek Konya’da

Vakıf ve dernek denince akla ilk gelen şehirlerden biridir, Konya. Birçok konuda öncü olan Konya bu alanda da başı çeken kentler arasında yer alması şaşırtıcı olmasa gerek. Bunda şehrin geçmişten getirdiği kültür birikiminin ve insanının muhafazakâr yapısının büyük payı var.

Konya’da bulunan derneklerden bir tanesi de İki Doğu, İki Batı Derneği…

İki Doğu, İki Batı Derneği Konya merkezli değil, fakat Konya gibi bir şehirde bir şubelerinin olmaması düşünülemezdi. Dernek dünyanın farklı coğrafyalarından eğitim için gelen öğrencilere her konuda yardımcı olmaya çalışıyor.

İki Doğu, İki Batı Derneği Başkanı Murat Arslan kendi yağında kavrulduklarını ve hiçbir cemaat ve gruba bağlı bulunmadıklarını söylüyor. Murat Bey’in en çok üstünde durduğu konu da kendilerinin bazı “sabıkalı cemaatler”  ile karıştırılmaması oldu.

İki Doğu, İki Batı Derneği “Biz bir milletiz” sloganıyla hareket ederek dünyanın her bir köşesinden gelen ümmetin gençlerine yardımcı olamaya çalışıyor. Dernek yöneticileri ülkemize gelen bu gençlere yabancı öğrenci yerine misafir öğrenci diyorlar. Murat bey bir de bu misafir öğrencileri son derece cesur insanlar olarak nitelendiriyor. Üniversite tercihlerinde ailelerin çocuklarını şehir dışına bile göndermekten çekindiği bir ortamda bu gençlerin okumak için dilini bile bilmedikleri bir ülkeye gelmeye cesaret edebilmeleri takdire şayan…

Derneğin son derece stratejik bir önemi daha var. O da dünyanın her bölgesinden gelen gençlerin Türkiye sevgisi ile yetişiyor olması. Önümüzdeki yıllarda ülkelerinin yönetiminde söz sahibi olacak bu gençlerin Türkiye ile iyi ilişkiler kurabilecek olması bu konunun stratejik önemini ortaya koymaya yetiyor.

Türkiye genelinde 186 ülkeden 110 bin. Konya’da ise 90 ülkeden 4 bin misafir öğrenci bulunuyor. Bu gençler Türkiye sevgisini kazandıkları gibi kendi aralarında da bir iletişim kurma imkânına sahip oluyorlar. İslam coğrafyasının iç çatışmalarla boğuştuğu bir ortamda bu gençlerin birbirleri ile iyi ilişkiler kurması gelecek adına güzel gelişmeler olarak nitelendirilebilir.

Son dönemde dış politikada oldukça etkin bir siyaset izleyen Türkiye için bu tür çalışmalar gerçekten çok önemli. Zira özellikle İslam coğrafyası yönünü Türkiye’ye dönmüş, bu topraklardan bir kıvılcım beklemekte.

İki Doğu İki Batı Derneği de bu noktada çok önemli bir görev üstlenmiş bulunuyor.

Her konuda merkez kent olan Konya’daki faaliyetler de bu noktada büyük önem taşıyor. Ümmet bilincini belki en fazla benimseyen şehir Konya da bu noktada üzerine düşeni yerine getirmeli…

Bu gençler Türkiye’nin ve Dünyanın geleceği…

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Koç Arşivi
SON YAZILAR