Gelenek Anadolu Bebeklerinde Birleşti

Batman’da alisiyle birlikte geleneksel Türk kültürüne ait Anadolu bebeklerini yapan Usta Hamdullah Güneş geleneksel giysili bebekleri Kule Site AVM’de Konya halkının beğenisine sundu.
Gelenek Anadolu Bebeklerinde Birleşti

Batman’da alisiyle birlikte geleneksel Türk kültürüne ait Anadolu bebeklerini yapan Usta Hamdullah Güneş geleneksel giysili bebekleri Kule Site AVM’de Konya halkının beğenisine sundu.

gelenek-4.jpg

20 senedir ailesiyle birlikte yöresel giysili bebekler yapıp Anadolu’nun özünün tanıtılmasına vesile olan Hamdullah Güneş özellikle de gençlerin geleneksel kültüre sahip çıkmasını istiyor. Gençlerin kendi özlerini bulması için bu tür çalışmalar yaptıklarını dile getiren Usta Hamdullah Güneş “1998’den beri bu işi yapıyorum. İşsizlikten başladım ve ailecek çalışıyoruz. Geleneksel kültürün tanıtılması için bir nevi fedakârlık yapıyorum. Gençlerimizin kendi özünü bulması için. Geçen sene de Konya’ya geldim. Konya insanı sıcak insanlar. Geleneksel kültüre değer veriyorlar. Onlar gelip bizle konuştukları zaman kendi özleriyle ilgili fikir alışverişi yaptıklarında mutlu oluyorum.” dedi. Hamdullah Güneş ilkokul yıllarında yaptığı resimlerle öğretmenlerinin onu keşfettiğini, yaptığı resimlerin panolara asıldığını ve öğretmenlerinden övgüler almasının bu işe başlamasında katkısı olduğunu ifade etti.

“FUARLARDA BİRİNCİLİK ALDIM”

Bu iye ilk nasıl başladığını anlatan Usta Güneş şöyle devam etti: “Bizim batmanda Yörükler var. Hep yöresellik düşündüğüm için iki tane bebek yaptım. Bu insanların ilgisini çekti ondan sonra üretmeye başladım. Ankara’ya 2002 yılında fuara gittim. Orada ürünlerimin hepsi satıldı birincilik aldım. 2006 yılında yine aynı yere gittim. Bu sefer uluslararası katılımcıların olduğu bir ortamda birincilik aldım. Daha sonra Çinli bir arkadaş Ankara’da yaşıyor. O dedi ki Çin malları kötü diyorsunuz üretmiyorsunuz. Siz üretin biz gelmeyelim. O bana oy verdi. Çinli insanın bana oy vermesi beni çok etkiledi.”

gelenek-5.jpg

“SANATÇI OLUNMAZ SANATÇI DOĞULUR”

İnsanların yetenekleri olduğu zaman onu değerlendirmeleri gerektiğinin önemine dikkat çeken Güneş, “Gerçekten yetenek bambaşkadır sanatçı doğulur, olunmaz. Sonradan olsun istiyorlarsa da çok istemeleri ve bunun için çabalamaları lazım.  Batman’dan geldiğim için özellikle Batman yöresinin bebeklerini çalışıyorum. Ama yurt dışına gittiğim zaman Türkiye’nin 7 bölgesinden çalışıyorum. Çünkü orada ülkemi temsil ediyorum. Burada Batman’ı Hasankeyf’i, temsil ediyorum. Özellikle biz bunu İstanbul’a belli yerlere çalışıyoruz. Konu olarak öyle zengin ki kendi özümüze sahip çıkmıyoruz.” ifadelerini kullandı.

gelenek.jpg

“KENDİ ÖZÜNÜ BENİMSEMEDEN EĞLENMEYİ BİLMİYOR”

Gençlerin özellikle kendi özlerini bilerek bir şeyler yapması gerektiğini kaydeden Güneş şunları söyledi: “Bir gencin yanan bir boynuz takması bana ilginç geliyor. Yani o boynuzun anlamı nedir? Veya yanan değişik değişik ışıklı şapkalar evet olabilir gençlerimiz eğlenecek ama neden kendi özünü benimsemeden eğlenmeyi bilmiyor? Kendi özünü benimsesin onu yaşasın öyle eğlensin. Mesela dikkat ediyoruz gençlerimiz çok fazla Avrupa diye sayıklıyor ama Avrupa’daki insanlar ellerindeki kamerayla gelip kültürümüzü merak ediyorlar. Medeniyet Mezopotamya’dan dünyaya yayıldı. Biz böyle zengin bir kültüre sahipken bazen hiç özenilmemesi gereken şeylere gençlerimiz çok özeniyorlar.”

“ANADOLU KÜLTÜRÜNÜ SEVEN İNSANLAR GELİP BİZİ BULUYOR”

Özellikle Anadolu kültürünü benimseyen insanların kendilerine ulaştıklarını aktaran Güneş, “Yeri gelince Mevlevileri çalışıyoruz. Yunus Emre’yi çalışıyoruz. Evliya Çelebi’yi çalışıyoruz. Yani bunlar özümüzde edebiyatımızda olan şeyler. Eğer Avrupa Birliğine gireceksek kendi özümüzü kendi masal karakterlerimiz Nasreddin Hocamız bilinsin. Ben özellikle Milli değerleri olan kültürümüzü anlatmaya çalışıyorum ki gençlerimiz örnek alsın.” şeklinde konuştu. Bütün gençlerin mutlaka üretimle ilgili bir şeyler yapması gerektiği çağrısında bulunan Güneş,” Gerçekten bana şunu söylüyorlar tek başına Batman’dan dünyaya sesini duyurdun diyorlar. Evet, küçük bir alanda. Belki de batıda olsam kimse olmazdı ama Batmanda sesimi dünyaya duyurdum. Gençler de üretime katılsınlar.” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI/YENİ HABER GAZETESİ