'Gelenekleri rencide edecek programlar ayakta duramaz'

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Televizyonlarımızın, toplumsal duygularımızı rencide edecek programları çok reyting alıyor diye yayınlamasının çok doğru olmadığı kanaatindeyim." dedi.
'Gelenekleri rencide edecek programlar ayakta duramaz'

Televizyon Yayıncıları Derneğinin (TVYD) Conrad Hotel'deki iftar yemeğinde konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, başta televizyon yayıncıları olmak üzere internet ve yazılı basının bazı sıkıntıları olduğunu, zaman zaman basın meslek kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldiğini ve RTÜK gibi konularda daha önce de birkaç kez fikir alışverişinde bulunduklarını anlattı.

Kurtulmuş, yeni RTÜK yasasının Türkiye için bir şart olduğuna vurgu yaparak, "Bunun hazırlanabilmesi için de sizlerin elinizi taşın altına koymanız gerekiyor. Vakit geçirmeden inşallah önümüzdeki yasama dönemi başlar başlamaz ekim-kasım ayı gibi bu yasayı olgunlaştırarak, sizlerle ve ilgili taraflarla konuşarak Türkiye'nin ihtiyacı olan değişiklikleri yaparak yeni bir yasaya kavuşmamız hepimizin mutabık kaldığı konulardan birisidir." dedi.

Söz konusu sorunların birçoğunun medyanın kendisinin bizzat çözebileceği nitelikte olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Dolayısıyla sorunların ortadan kaldırılması için medyanın da görev alması gerektiğini biliyorum. Türkiye'nin en temel meselelerinden birisi terörle mücadeledir. Çok şükür ana akım medya bakımından terörle mücadelede, Türkiye için bir beka ve hayat meselesi olan bu mücadelede ana akım medyanın, ana akım televizyonların iyi bir sınav verdiğini söyleyebiliriz. Olay yeri görüntülerini vermemek ve oradaki hassasiyetler bakımından önemli bir mesafe aldık." diye konuştu.

'Toplumsal duygularımızı rencide edecek programların ayakta durması mümkün değildir'

Reytingin bir başarı ölçüsü olduğunu ama her şey olmadığını aktaranKurtulmuş, "Televizyonlarımızın toplumsal duygularımızı rencide edecek, bizim gelenek ve göreneklerimizi, genel olarak toplumun çok büyük kitlesinin kabul etmiş olduğu adet ve geleneklerimizle çelişecek, bunları ufalayacak ve değersiz hale getirecek, bizim medeniyet ve kültürel birikimlerimizi yok sayacak ya da onları değersiz hale getirecek programları çok reyting alıyor diye yayınlamasının çok doğru olmadığı kanaatindeyim. Göreceksiniz ki uzun dönemde çok reyting alan programlar üzerinden hiçbir televizyonun ayakta durması mümkün değildir." diye konuştu.

Kurtulmuş, TRT'de yayımlanan Diriliş dizisinin bunun en güzel örneklerinden biri olduğunu kaydederek, sözlerini "Bir medya kuruluşunun veya medya mensubunun değerli olması bizatihi onun şahsıyla ilgili bir şey değildir. Esasında kuruluşun ve medya mensubunun değerli olması başka insanlara ne kadar değer verdiği, insan haklarına, bireysel onuruna ne kadar riayet ettiği ve bunun ne kadar ciddiye aldığıyla ölçülür." diye tamamladı.