Genç girişimci projesiyle örnek oldu

İş bulma umuduyla verimli tarım arazilerine sırtını çeviren insanlar, yüz yıllardır tarım yapılan Anadolu topraklarını boş bırakıyor. Ata Cengiz ise bu tabuyu yıkarak milyonlarca Anadolu insanına örnek oldu.
Genç girişimci projesiyle örnek oldu

Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuAta Cengiz (23) ise girişimcilik yetisiyle toprağa duyduğu merakı ‘Tarlamvar’ projesiyle ortaya koyuyor. borsa İstanbul, Dışişleri Bakanlığı ve French Connection gibi yerlerde staj yapan Cengiz, bu süreçte yapmak istediği işin tarım olduğuna karar veriyor. 

Liseden arkadaşı İsmail Akçakoyun (23) ile Adana’nın Tufanbeyli ilçesinde 25 dönüm tarla kiralayan Cengiz, ceviz yetiştirerek büyük kentlerde yaşayan insanları toprakla buluşturmayı amaçlıyor. Tarlada 430 ceviz ağacının dikim işlemi gerçekleşirken, Tarlamvar projesiyle kişiler kendi adlarına ağaç satın alarak tarım faaliyetinde yer alabiliyor. 

4 kişiye iş imkanı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’yle proje için beraber çalıştıklarını belirten Ata Cengiz, “Köylülerin kullanmadığı arazileri kiralıyoruz. Teknik ekibimiz sonrasında oraya uygun ürünün dikimini gerçekleştiriyor. 

Üniversite tarlanın toprak analizlerini yaparken aynı zamanda çiftçilere eğitim de veriyor. Köyde yaşayan 4 kişilik bir aileye bu yolla istihdam sağlayarak dikilen ağaçların bakımını gerçekleştiriyoruz. Dikilen ağaçları büyük şehirlerde toprakla buluşamayan insanlara sahiplendiriyoruz.  

Adana yöresinde 750 ağaca ulaştıktan sonra projemizi özellikle köyden kente göçün yoğun olduğu, tarım arazilerinin atıl vaziyette durduğu, ülkemizin farklı yörelerinde, farklı bitki türleriyle uygulayacağız. Hayvancılık anlamında da arıcılık, balıkçılık ve ipekböcekçiliği için belirlediğimiz alanlar var. Tarlamvar projemizle tarımsal üretim gerçekleştirirken, köylülerimize iş imkanı sağlıyor ve doğayı yeşillendiriyoruz” dedi.