Genç ressam Pelin Duman: hayata bakışı sanat şekillendirir

Güzel Sanatlar Fakültesi resim bölümü mezunu Pelin Duman, insanların hayata bakışlarının sanatla şekillendirebileceğini söyledi.
Genç ressam Pelin Duman: hayata bakışı sanat şekillendirir

Güzel Sanatlar Fakültesi resim bölümü mezunu Pelin Duman, insanların hayata bakışlarının sanatla şekillendirebileceğini söyledi.

Çirkin görülen her şeyde de güzelliklerin ortaya çıkartılabileceğini belirten genç ressam, "Sanat, sadece güzeli yansıtmaz bazen de çirkin olanı yansıtarak çirkinin içindeki güzeli ortaya çıkarır." dedi

Estetik olan her şeyde insanların güzellik bulamayacağını anlatan Duman, "Estetik görünen, işimizi kolaylaştıran her şey güzel ama aslında insanlığı öldüren her şey çirkindir. Sanat sadece güzeli güzel olarak yansıtmaz, sanat bazen de çirkini yansıtır ki amaç çirkini göstermek değil çirkinliğin içindeki fark etmek. Bazen de onun çirkinliğini değil de altında yatan nedenini göstermektedir." diye konuştu.

Çirkinlik ve güzellik kavramlarının farklı algılandığını belirten Duman şöyle konuştu:

"Bir insanın kolu veya ayağının eksik olması diğerlerinden engel farkı olan mı yoksa bu sadece insan da değil doğa da olan çirkinlik mi? Boyumun küçük olması, arkadaşımın uzun iri olup fil gibi ya da dev gibi tabiri ile onu çirkinleştirip mi güzel yapıyoruz ya da çirkin mi gerçekten? İnsanların hayvanlara benzetilmesi nereden geliyor? Bu onların çirkin olduğunu mu gösteriyor yoksa gerçekten onlar çirkin, korkunç yaratıklar mı? Eğer ki bizi onlardan ayıran sadece akıl ise bu bizim güzel olduğumuzu mu gösteriyor? Bizi yöneten o akıl değil mi? Asıl o çirkin ne yapacağız. Bir insana fil gibi tabirinde bulunup çirkinleştiren de benim aklım, topluma bu düşünceyi götüren de benim aklım. Olmayan bir şeyi imkansızı yapıp doğayı mahveden de benim aklım. Benim aklım çok çirkin. Çirkinlik tek surette değildir. Yaradan tarafından bize sunulan bu beyin denilen armağan bizi hayvanlardan ayıran organ yapıp insanlığı çirkinleştirip sonra onu güzelmiş gibi gösterip sunanda bizleriz. O zaman asıl çirkin biz insanlar, asıl çirkin akıl'dır. Ya da bu aklı çirkinliğe kullanan insanlardır demek daha doğru olur. Bazı insanlarımız çirkinliği espri ve şaka yollu olarak insanlara kabul ettiriyor. Ama gerçekler bilinmiyor. O akılı sadece güzele arıyorlar."

Kaynak: