Hakan Bahçeci

Hakan Bahçeci

GENÇLER İÇİN CANLI ÖRNEK

GENÇLER İÇİN CANLI ÖRNEK

İyi ve güzel örneklere ihtiyacımız var. Dünden daha fazla misal vermeli ve “iyi” dairesindeki örnekleri çoğaltmalıyız. İyi örneklerin iyiliği arttırmasını bekliyoruz ki iyi arayışımız yanlış yollara sapmış olmasın.

Eşya doğası itibariyle iyidir çünkü yaratılan hiçbir şey Yaratanın cemali sebebiyle kötü olarak değerlendirilemez. O yüzden eskiler misal hava için “bugün hava iyi ya da kötü” demezler, havanın durumu ile ilgili belirtme yaparak ifade ederler yani “Hava güneşli, sıcak, yağmurlu” gibi. Eskileri anlatmak için yine bir örnek verdiğimizi fark ettiniz sanırım.          

Bir eğitimci için “örneklendirme” en etkili öğretim metotlarından biridir. Yeni yetişen neslin eğitilme, yetiştirilme, yarına hazırlanma sürecinde iyi ya da kötü örnekler kıyaslama ve kavramanın kolaylığı için sıkılıkla kullanılmaktadır.

Günümüz gençliği için farklı platformlardan çokça örnek karakter üretildiği gerçek. Medya ve onun sosyal dediğimiz sahası her türden ve yaklaşımdan “idol” alınabilecek örneklerle dolu. Sadece kişiler ve karakterler değil; yaşamlar, konuşmalar, gündelik edalar ve olaylar her türden örneği barındırıyor içinde.

Sanırım günümüz dünyasının çıkmazlarından biri iyi örneklerin bulunması, bu örneklerin çoğaltılması ve sunulması noktasında kötü örneklere yenik düşmüş olmasıdır. Yine eskiler “kötü, örnek olmaz” demişler lakin “kötü” örnek olarak verilmese de ana haber bültenlerinden başlayarak toplumun her kesiminde daha cazibeli hale gelmiş durumda.

Günümüz dizilerinin eli silahlı karakterleri, yarışma programlarının saldırgan adayları, ekranların saldırgan ağızları çok daha parlatılıyor değil mi? Ticaretinde müşterisini kandıranlar tabiri caizse yolunu bulanlar daha özenilir değil mi? En az işi yaparak en çok menfaati elde etmenin adı “işini bilmek” olmuşsa bu tür örneklerin çoğalmasından değil midir?

Çok yakın bir zamana kadar büyük şehirlerimizde bile bir sokak kültürü vardı. Sokağın esnafı, büyüğü, imamı, muhtarı sokağın gençlerine örnek olur, adı konulmamış bir okuldan mezun edilirlerdi. Küçük esnafın tezgahında ticaret ahlakı, caddede yolda selamlaşma geleneği, sohbet meclislerinde konuşma edebi, akraba eş dost ziyaretinde misafirperverlik, komşularla yenen yemekte paylaşmanın lezzeti canlı örneklerle çocuklara gençlere öğretilirdi.

Güzel örnekleri çoğaltmak gerek, iyi olanı daha çok göstermek, nitelikli misalleri canlı tutmak gerek. Canlı örnek deyince tüm yaşantısı ile en güzel örnek şüphesiz Hz. Muhammed AS olacaktır. Her sözü, her davranışı en iyi örnek olarak karşımıza çıkar. Ne Buda gibi mistik ve ulaşılmaz, Ne de Hz. İsa gibi mücadelesi ve hayatı tahrif edilmiştir. En canlı haliyle önümüzde duruyor.

Hz. Muhammed’in her hareketini bizatihi hayatın içinde tatbik eden, bunun peşinde koşan bir nesil hem iyi ve güzel örneği bulmuş olacak hem de kendi güzel örnek olma yolunda adım atacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hakan Bahçeci Arşivi
SON YAZILAR