“Gençlik dinamizm kazanıyor”

Mustafa Kutlu’nun anlattığı konuların öğrencilerin hayatında örnek teşkil edeceğini ifade eden Lokman Koyuncuoğlu, Anadolu Mektebinin de gençliğe dinamizm kazandıracak önemli bir proje olduğunu söyledi.
“Gençlik dinamizm kazanıyor”

Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi kapsamında Konya’da 21 şehirden gelen 92 panelist öğrencinin katılımıyla "Hikâyemizin Yarım Asırlık Yerli Sesi: Mustafa Kutlu" panelinin devamı Meram Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirildi. Panele Yeni Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Lokman Koyuncuoğlu da katıldı.

PANELİSTLER MUSTAFA KUTLU’YU ANLATTI

Panelin Başkanlığını yapan Sena Nur Sert, “İdeolojileri öldüren, tarihin sonunu getiren küresel kapitalizme karşı kim bir bayrak kaldırıyorsa onun bir edebiyatı olacaktır’ diyen Mustafa Kutlu ve onun gibi yazarların izinden yürümek, onların eserlerini okumak ve geçmişten geleceğe tuttukları bu ışıkta yürümek için bu projenin içerisinde bulunmaktayım. Okumaya başladığımdan bu yana insanın hayatında boş anın olmadığını anladım” diye konuştu. Panelist Havva Kaleli ise Mustafa Kutlu’nun eserlerinde toplumsal yozlaşmadan bahsederek, “Yozlaşma insanın değerlerine kültürüne uzaklaşmasıdır. Mustafa Kutlu temel kaygısı yabancılaştıran ve insanı yaratandan uzaklaştıran hakikat ve mıntıkaya dünya bakışıdır” dedi. Panelde Mustafa Kutlu hikayelerinde Yalnızlık ve Yalnızlar’dan bahseden ve Büşra Yalçın da, “Yalnızları genel olarak seçilmiş tercih edilmiş bir yalnızlık içinde buluruz” şeklinde konuştu.

KONYA’YA HEM İLİM ALMAYA HEM DE İLİM VERMEYE GELDİK

Mustafa Kutlu ve hikayelerinde ele aldığı konulardan bahseden Yasin Kalaycı ise, “Konya’ya hem ilim almaya hem de ilim vermeye geldik. Son dönem hikayeciliğinin en önemli yazarlarındandır. Kutlu kitaplarında genel olarak çağımızın sorunlarını eksiklerini ve toplumumuzun nasıl bir değişiklik içerisinde olduğunu, değerlerimizi teker teker nasıl kaybettiğimizden bahseder. Taşra ile şehir arasındaki farklılıkları karşılaştırarak bizlere sunarak bazı değerlerimizi kaybettiğimizi bizlere gösterir” ifadelerini kullandı. Mustafa Kutlu hikayelerinde köyden kente göçü anlatan Şeyma Kocalar da, “Mustafa Kutlu Hikayelerinde köyü taşra olarak ele almıştır. Kent de modernizmin etkisinde kalan çağdaşlaşmayı devam ettiren bir yer olarak tanımlayabiliriz. Hikayelerde köy ve kent arasında gidip gelen insanların sorunlarıyla karşılaşırız. Köydeki insanların en büyük sorunu kendilerinin boşa çabaladıklarını düşünmeleridir. Çünkü  şehirde yaşamanın kolay olduğunu düşünürler” dedi.

GENÇLERE DİNAMİZM KAZANDIRACAK ORGANİZASYON

Anadolu Mektebi Türkiye’de çok önemli hareket alanlarından bir tanesi olduğunu ifade eden Yeni Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Lokman Koyuncuoğlu ise “Gençlere dinamizm kazandıracak organizasyon olduğunun altını çizelim.  Yeni işaret fişeğimiz bu olacak. İdeolojilere yön vereceğiz. Küreselleşme ve globalleşmeye karşı savaş açacağız. Yenidünyada Türkiye gibi bu işi üstlenen ülke dünyanın sömürülmesi global işgale karşı mücadele eden bir ülke. Bunu da kendi kültür değerlerimize sahip çıkarak yapacağız. Bunu Mustafa Kutlu hayatta ve eserlerinde bunu ortaya koyuyor” diye konuştu.

KUTLU’NUN ANLATTIĞI KONULAR HAYATINIZDA ÖRNEK OLACAK

“Mustafa Kutlu’nun anlattığı konular aslında her birinize bundan sonraki hayatınızda örnek teşkil edecek” diyen Koyuncuoğlu, “Aslında her biriniz modern hayatı popüler kültür çerçevesinde yaşıyoruz. Yozlaşmanın işareti de bizi tehdit eden her an yanımızda. O yüzden bu okul, bu şehir bu ülke bunu korumakla alakalı bir kuşatma ortaya koyması gerekiyor. Kuşatmanın temeli de ahlak ve adaleti ortaya koyduğumuzda bu yozlaşmadan kesinlikle uzak duracağımızı düşünüyorum.  Mustafa Kutlu’yu tanıdıkça okudukça Türkiye’nin değerlerini ve birikimlerini ortaya çıkaracağız. Türkiye değerlendikçe de bu ülkeyi ne kadar korumamız ve sahiplenmemiz gerektiğini göreceğiz” ifadelerini kullandı.

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ