Gençlik ve Spor Bakanlığı uyuşturucuyla mücadele ediyor

Gençlik ve Spor Bakanlığı uyuşturucuyla mücadele ediyor

Gençlik ve Spor Bakanlığı, hayata geçirdiği projelerle uyuşturucunun zararları konusunda gençleri bilinçlenmesini sağlıyor. 

Genç nesillerin daha sağlıklı bir geleceğe kavuşabilmeleri için harekete geçen bakanlık, gençlik merkezlerinden doğa kamplarına kadar gerçekleştirdiği birçok faaliyette kötü alışkanlıklara karşı bilinçlendirici eğitimler veriyor. 

Bu kapsamda, gençlik merkezlerinde "Sosyal Sorumluluk ve Zararlı Alışkanlıklarla Mücadele" başlığı altında 2014 yılında başlatılan faaliyetlerde önemli bir yol kat edildi. Merkezlerde gerek hayata geçirilen, gerekse gelecek günlerde başlaması planlanan proje sayısı 87'ye ulaştı. 

Çalışmalar kapsamında çeşitli illerde uyuşturucuyla mücadele seminerlerinden doğa yürüyüşlerine, eğitim faaliyetlerinden gençlik kamplarına kadar farklı alanlarda etkinlikler düzenlendi.

 

-Gençler kötü alışkanlıklara "dur" dedi

Bakanlık ile Yeşilay Cemiyeti işbirliğinde "Kötü alışkanlıklara dur diyelim" sloganıyla Antalya Duacı'da kış kampı yapıldı. 

Toplamda 223 gencin katıldığı kampta, bağımlılıkla mücadele yöntemlerinden sosyal çevre ve aile faktörü gibi çeşitli konular konuşuldu. Gençlik liderlerinin katıldığı eğitimlerin yanı sıra sosyal ve gençlik faaliyetleri de yapıldı.

 

-Bağımlı değil, sporcu olacak

Karaman'da "Uyuşturucu Bağımlılığı Eğitim Programı" kapsamında kentte bulunan antrenörler ve gençlik liderleri, madde kullanımı ve etkileri konularında derslere katıldı.

Bu doğrultuda hayata geçirilmesi planlanan projeyle lise ve ortaokulda öğrenim gören uyuşturucuya meyilli gençler sportif anlamda aktivitelere katılacak. Her bir gence bir antrenörün tahsis edileceği antrenmanlar doğrultusunda, gençlerin kötü alışkanlıklarından uzaklaşarak spora yönelmeleri sağlanacak.

Judodan masa tenisine, halterden bilardoya kadar çeşitli branşlarda verilecek eğitimler sonrasında gençler, sportif anlamda profesyonel bir kariyere adım atarak çeşitli kulüplerde forma giyebilecek.

 

-Bağımlılığa karşı eğitim programı

Gençleri bağımlılık yapan maddelerden korumak için önleyici tedbirlerin alınması noktasında da önemli bir eğitim programı gelecek dönemde hayata geçirilecek. 14-19 ve 20-29 yaş gruplarındaki gençler için hazırlanan eğitim programında uyuşturucu, alkol, tütün, teknoloji ve kumar bağımlılığıyla mücadeleye dair çalışmalar yapılacak. 

Kısa bir süre içerisinde tamamlanacak olan gençlik ve bağımlılıkla mücadele alanında yazılmış tezlere yönelik derleme çalışmasının yanı sıra akademisyenlerin hazırladığı "Gençlik ve Bağımlılık" konulu makalelerden oluşan kitap hazırlığı da yapıldı.

 

-Yurtlarda uyuşturucu seminerleri

Bakanlığa bağlı öğrenci yurtlarında da bağımlılıkla mücadele konusunda etkinlikler düzenleniyor. 

Yurtlarda bulunan konferans salonlarında güz döneminde bağımlılıkla ilgili seminerler gerçekleştirildi. Üniversite öğrencilerinin ücretsiz olarak faydalandığı ve yoğun bir ilgiyle karşıladığı programlar, bahar döneminde de devam edecek. 

 

-Uyuşturucuya karşı spor

Bakanlık, Ankara Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi işbirliğinde başlatılan projeyle madde bağımlılığına meyilli 18-65 yaş aralığındaki 30 birey, spor aktivitelerine katılacak.

Ankara 19 Mayıs Stadı'nda bulunan egzersiz ve aerobik salonunda 2 ay sürecek sportif faaliyetler kapsamında bireylerin bağımlılıklarından uzaklaşmaları ve psikolojik açında sosyal yaşantıya tutunmaları amaçlanıyor.