Genelkurmay Başkanı Özel Kırgızistan'da

Genelkurmay Başkanı Özel Kırgızistan'da
Orgeneral Özel, makine ve ekipmanı Türkiye tarafından hibe edilen askeri dikimevinin açılışına katıldı

 

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kırgızistan'da, makine ve ekipmanı Türkiye tarafından hibe edilen askeri dikimevinin açılış törenine katıldı.

Kırgızistan'a iki günlük çalışma ziyaretinde bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Kırgızistan Savunma Bakanı General Abibilla Kudayberdiyev'in katılımıyla başkent Bişkek'te, Türkiye tarafından teçhiz edilen askeri dikimevinin açılışı ve dikimevine makine ve teçhizat teslim töreni gerçekleştirildi.

Orgeneral Özel, törende yaptığı konuşmada, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), Kırgızistan Silahlı Kuvvetlerine her yıl sağlanan yardım ve destek kapsamında, askeri dikimevine dikiş makinesi ve teçhizat devir teslim törenine katılmaktan dolayı heyecan ve memnuniyet duyduğunu söyledi.

TSK'nın, Kırgızistan Silahlı Kuvvetlerinin çağın gereklerine göre yapılanması kapsamında, teçhizat ve malzeme yardımına ve her seviyedeki personel eğitimine yardımcı olmaktan büyük bir memnuniyet ve gurur duyduğunu belirten  Özel, modern bir silahlı kuvvetlerle iyi eğitilmiş askerlerin, barış ve istikrarın da en önemli unsurları olduğunu ifade ederek "Güçlü ordu, güçlü Kırgızistan demektir" diye konuştu.

"Kırgızistan'ı dost ve kardeş olarak görüyoruz" diyen Özel, dostluk ve kardeşliğin: sevinçte ve kederde ortak olmak, varlıkta ve yoklukta elinde olan bir dilim ekmeği paylaşmak olduğunu dile getirdi. 

Türk firmaları tarafından üretilen makineler ve açılışı yapılan dikimevinin maliyetinin 580 bin dolar olduğunu kaydeden Özel, askeri dikimevindeki makine ve teçhizatın Kırgızistan Silahlı Kuvvetlerine uzun yıllar hizmet vereceğini ve her türlü arazi ve iklim şartlarında görev yapabilecek Kırgız askerlerinin modern kıyafet ihtiyacını karşılayacağını dile getirdi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" ilkesi doğrultusunda bölgesinde ve dünyada faaliyet gösterdiğine dikkati çeken Özel, "TSK ile Kırgızistan Silahlı Kuvvetleri arasında her geçen gün artan işbirliğinin, hem sarsılmaz dostluk ve kardeşliğin bir gereği hem de barış ve istikrarın korunmasına katkı sağlamak için olduğunu" kaydetti.

Savunma Bakanı Kudayberdiyev de Türkiye tarafından hibe edilen dikimevi ve modern makinelerin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, Türk Silahlı Kuvvetlerine teşekkür etti.

Türkiye'nin, Kırgızistan için güvenilir bir ortak olduğuna vurgu yapan Kudayberdiyev, TSK'nın Kırgızistan'a daima manevi ve maddi destekte bulunduğunu ve işbirliği çerçevesinde bugüne kadar 12 milyon dolar tutarında teknik yardım aldıklarını bildirdi. Kudayberdiyev, TSK sayesinde sahip oldukları dikimevinin günde 400-500 askeri üniforma dikme kapasitesinde olduğunu aktardı. Kudayberdiyev, dikimevi sayesinde ülkedeki diğer güvenlik güçlerinin üniformalarını hazırlamayı da hedeflediklerini ifade etti.

Törenin ardından Orgeneral Özel, beraberindeki Kırgızistan Silahlı Kuvvetleri yetkilileri ve Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği ilgileriyle dikimevini gezdi.