Genelkurmay'da Gaziler Günü için tören düzenlendi

19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda tören düzenlendi.
Genelkurmay'da Gaziler Günü için tören düzenlendi

Genelkurmay Başkanlığı Karargahındaki Atatürk Kültür Sitesi'nde düzenlenen törene, yurdun dört bir yanından davet edilen gaziler ve yakınlarının yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ümit Dündar da katıldı. Tören, davetlilerin ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'ın salondaki yerini almasıyla başladı. Akar, salona girişinde gazileri ve ailelerini selamladı. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması sonrasında Prof. Dr. Hakan Uzun, "Gaziliğin Türk tarihindeki önemi ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk" konulu konferans verdi. Konferanstan sonra Van'ın Başkale ilçesinde PKK tarafından döşenen mayına basarak ağır yaralanan Yarbay Serhan Avara'nın hayatının anlatıldığı "Yüreğimdeki Güç" isimli kısa film gösterildi. Filmin ardından salonda bulunan Yarbay Avara katılımcılar tarafından ayakta alkışlandı.

Kore Savaşı gazisi 89 yaşındaki Muharip Gazi emekli Yüzbaşı Ali Cengiz Türkoğul, yaptığı konuşmada, devletin asla bölünmeyeceğini, bunun için yeniden savaşmaya hazır olduklarını belirtti. Vatan millet uğruna canlarını veren şehitleri minnetle anan Türkoğul, "Türkiye Cumhuriyeti bugüne kadar iç ve dış tehditlere maruz kalmıştır bugün de bu tehditlerin artarak devam ettiğini görüyoruz. Vatanımızın bölünmez bütünlüğünün, milletimizin birliğinin ve bekasının bozulmasına ceddimiz müsade etmedi, bizler müsade etmiyoruz, bizden sonraki nesiller de müsade etmeyecektir." ifadelerini kullandı.

Malul Gazi emekli Yüzbaşı Metin Söğütdelen de vatan topraklarının binlerce şehidin canı, binlerce gazinin kanı pahasına korunduğunu belirtti. Cennet vatan uğruna verdikleri kanların bir damlasının bile boşa gitmediğini vurgulayan Söğütdelen, milletin, halkın gazilere gösterdiği teveccühün kendileri için en büyük ödül olduğunu söyledi.

Törende şiir dinletisinin yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetleri Armoni Mızıkası ile Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği mini konser verdi. Sinevizyon gösterisi eşliğinde gerçekleşen konser, salondakilerden alkış aldı.

Genelkurmay Başkanı Akar'ın törene katılan gazilere ve yakınlarına günün anısına çeşitli hediyeler vermesinin ardından tören sona erdi.

Yüzbaşı Akın

Karargahtaki törene yurdun dört bir yanından gelen 39 gazi ile yakınları katıldı. Gaziler ve aileleriyle olan bağları güçlendirmek adına düzenlenen etkinliğe bu sene Kore Savaşı, Kıbrıs Barış Harekatı ve terörle mücadele harekatının yanı sıra Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında yaralanan bazı gaziler de katıldı.

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak'ın koruma müdürlüğünü yapan ve Genelkurmay Karargahı'nda darbe girişimine katılan askerler tarafından iki bacağından vurulan Yüzbaşı Burak Akın, 15 Temmuz gecesi Orgeneral Çolak'ı korumaya çalışırken yaralandığını belirtti.

"Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu darbe girişimine karşı olduğunun örneklerinden biriyim." diyen Akın, kendisini üniforma giyen hainlerin vurduğunu söyledi. Orgeneral Çolak'ın karargaha girişinde derdest edilmesine engel olmaya çalışırken bir bacağından vurulduğunu, yerde emeklediği sırada darbe girişimine katılanların başına doğrulttukları tüfeği tekrar ateşlediğini dile getiren Yüzbaşı Akın, merminin sol bacağına isabet ettiğini anlattı.

Tedavisinin tamamlandığını ve yeniden görevinin başına döndüğünü aktaran Akın, tanıdığı kişiler tarafından vurulduğunu ve fiziksel olarak tamamen iyileştiğini belirtti.

Uzman Çavuş Gül

Darbe girişiminin olduğu gece Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı'yı korumakla görevlendirilen, bulunduğu araca askeri helikopterden açılan ateş sonucu vurulan Uzman Çavuş Osman Gül ise Kara Kuvvetleri Komutanlığının önündeyken araçlarının saldırıya uğradığını belirtti.

Aynı görevin yeniden verilmesi durumunda tekrar gözünü kırpmadan yerine getireceğini ifade eden Gül, kendisini hainlerin vurduğunu dile getirdi. "Hainin askeri, sivili, teröristi yok, hain her zaman haindir." diyen gazinin kızları ise babalarıyla gurur duyduklarını söyledi.

"Devletimiz çok şükür bu belayı atlattı"

Darbe girişimine katılan pilotların kullandığı savaş uçağının bombaladığı Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkanlığında yaralanan polis memuru Selmani Terzi ise teçhizatlarını aldıklarını ve çıkmaya hazırlandıkları sırada vurulduklarını belirtti. Gazi polis memuru Terzi, "Devletimiz çok şükür bu belayı atlattı." diye konuştu.

Karavanadan yemek ikramı

Törenin ardından komutanlar ve davetliler, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki Mehmetçik Yemekhanesi'ne geçti.

Burada okunan yemek duasının ardından davetlilere karavanadan yemek ikram edildi. Gaziler ve yakınları, kendileri için ayrılan masalarda general, amiral, erbaş ve erler ile birlikte yemek yedi.