Gevale Kalesi'nde tarih gün yüzüne çıkıyor

Konya'nın önemli silüeti Takkeli Dağ'da bulunan Gevale Kalesi'nde yapılan kazı çalışmalarında çeşitli dönemlere ait tarihi buluntulara rastlandığı bildirildi
Gevale Kalesi'nde tarih gün yüzüne çıkıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Selçuklu Belediyesi, Konya Müze Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesince Takkeli Dağ'da bulunan Gevale Kalesi'nde başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor. 

Selçuklu Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, bin 700 metre rakımda devam eden çalışmalarda çeşitli dönemlere ait birçok bulguya rastlandığı belirtildi.

Takkeli Dağ'daki Gevale Kalesi ve çevresinde 2012 yılında başlatılan arkeolojik kazı çalışmalarında çok sayıda sarnıç  bulunduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ayrıca bir sarnıçtan kaleye giden yol ve kale surları gibi birçok tarihi kalıntıya da rastlandı. Bu yılki kazı çalışmalarında ise birçok madeni ve seramik bulguların yanı sıra yeni mekanlar ve mekanların arasında ibadet alanlarının olduğunu gösteren bir mihrap tespit edildi. Konya'nın tarihine ışık tutacak ve turizmine de önemli kazanç sağlayacak bu çalışmalarla ortaya çıkarılan eserler, restore edilerek turizme kazandırılacak."

Yazılı açıklamada görüşlerine yer verilen Necmettin Erbakan Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Çaycı ise Gevale Kalesi'ndeki tarihi gün yüzüne çıkarmak için uzman ekiple çalışmaları sürdürdüklerini belirtti. 

Kaledeki ilk çalışmalara 2012 yılında başladıklarını, 2013 yılında da ilk kazıyı yaptıklarını bildiren Çaycı, şöyle devam etti:

"Bu yıl da 4 Ağustos'tan itibaren geçen yılki kazıdan arta kalan kısımlarda çalışmalara başladık. Geçen yıl özellikle kalenin eteklerinde bulunan sarnıçta ve İbrahim Hakkı Konyalı'nın tapınak olarak ifade ettiği mekanda kazı yaptık ve bu iki mekandaki çalışmaları büyük oranda tamamladık. Bu yıl özellikle tapınağın devamı durumundaki mekanları ortaya çıkardık. Yeni yeni mekanlar tespit ettik. Kalenin zirvesindeki yapılar topluluğu etrafındaki çalışmalarımıza başlamış durumdayız. Şu anda yüzeydeki çalışmalar devam ediyor. Bol miktarda küçük obje diyebileceğimiz buluntular elde ettik. Bunların içerisinde seramik parçalar ilk sırayı almaktadır."