Gezici müze tırı Konya'da

Çanakkale’ye gidemeyenler için savaşın izlerini taşıyan tarihi eserler ve canlandırmalar Gezici Müze ile Konya’ya geldi.
Gezici müze tırı Konya'da

Çanakkale’ye gidemeyenler için savaşın izlerini taşıyan tarihi eserler ve canlandırmalar Gezici Müze ile Konya’ya geldi. 
Çanakkale Savaşlarının gelecek nesillere öğretilmesi ve Çanakkale'ye gidemeyen vatandaşlara ulaşmak amacıyla koleksiyoncu Ahmet Uslu'nun hazırladığı, "Şehitler Diyarından Anadolu'ya" sloganıyla yola çıkan Gezici Müze, Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) desteğiyle Türkiye yolculuğuna devam ediyor. Gezici Müze tırı bu kapsamda Konya'ya geldi. İçerisinde Çanakkale Savaşı’nda kullanılmış top, tüfek, mermi, postal ve birçok malzeme bulunan Gezici Müze’nin açılışı Konya Valisi Muammer Erol, Garnizon Komutanı Tümgeneral Ali Çetinkaya, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimler Derneği Konya Şube Başkanı Mustafa Işık, vatandaşlar ve öğrencilerin katılımıyla Kültür Park'ta gerçekleştirildi. Açılışta protokol üyelerine eserleri tanıtarak bilgi veren koleksiyoncu Ahmet Uslu, o dönemde kullanılan savaş malzemeleri hakkında kısa hikayeler anlattı.
Gezici Müze’nin Çanakkale Savaşı’nın gelecek nesillere anlatılması amacıyla güzel bir imkan olduğuna dikkat çeken Konya Valisi Muammer Erol, “Konya halkı için bir haftalık iyi bir imkan. Ne adına iyi bir imkan? Çocuklarımızın Çanakkale Savaşı adına okulda derslerinde okudukları ne varsa onların hemen tamamını birer örnekle de olsa burada somut olarak görebilecekleri, dokunabilecekleri bir sergi ve sağolsun Ahmet Bey’in sayesinde de gezenlerin onun anlatımıyla da Çanakkale ruhunu, o günleri bir nefes de olsa yaşayabilecekleri bir ortam oluşturulmuş. Ben kendilerine çok teşekkür ediyorum. Anadolu’yu köy köy, mahalle mahalle, şehir şehir dolaşarak, herkesin bir parçasının bulunduğu, bir şehit gazi yakınlığının bulunduğu, Anadolu’nun her bir tarafında bir savaşın, düşmanın bir daha dönmemek üzere geri gönderdiği savaşın milletimizin yine tek tek her bir köyüne mahallesine her şeyiyle tanıtılması anlatılması adına güzel bir faaliyet. İnşallah bu vesileyle de tüm halkımızın, öğrencilerimizin şehrimizin meydanında İl Halk Kütüphanesi’nin yanındaki bu tırı gezmelerini, vakit ayırmalarını diliyorum” dedi.
Projenin Çanakkale’yi Anadolu’ya anlatma amacı güttüğünü söyleyen koleksiyoncu Ahmet Uslu da, “Bugün Çanakkale’de koyun koyuna yatan kahramanların ellerinin değdiği malzemeleri getirdik Konya’ya. Bu bir projedir. Cumhuriyetin önsözü Çanakkale’yi Anadolu’da anlatma projesidir. Bir ilkokulun bahçesinde hiçbir şeyden haberi olmayan öğrencilere Çanakkale’yi anlatmak için bu tırı yaptık. Konya’da bir hafta boyunca Konyalılara Çanakkale’yi, Çanakkale ruhunu anlatacağız. Akabinde onları Çanakkale’yi ve şehitliklerimizi ziyaretimizi bekliyoruz” diye konuştu.
Vatandaşları bilinçlendirmek için Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında böyle bir etkinlik düzenlendiğini aktaran Basın-Yayın Enformasyon Konya İl Müdürü Tuncay Karabulut ise, bir hafta boyunca açık kalacak ve ücretsiz olan Gezici Müze’ye tüm Konya halkını davet etti.