"Girişimin başarısız olması KKTC halkını rahatlattı"

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, "Bu girişimin başarıya ulaşmaması Türkiye gibi KKTC halkını da rahatlattı. Darbeler Türkiye’ye çok büyük acılar çektirdi, daha kötüye götürdü." dedi.
"Girişimin başarısız olması KKTC halkını rahatlattı"

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin, bu girişimin başarıya ulaşmamasının Türkiye gibi KKTC halkını da rahatlattığını belirterek "Darbeler Türkiye’ye çok büyük acılar çektirdi, daha kötüye götürdü. Gelişmenin, kalkınmanın yolu demokrasiden geçmektedir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 42. yıl dönümü dolayısıyla Bayrak Radyo Televizyonu'ndan (BRT) yaptığı açıklamada, 20 Temmuz 1974’ü anarken, onu yaratan tarih olarak ister istemez 15 Temmuz 1974’ten başlayarak faşist Yunan cuntasının darbesinden söz etmek gerektiğine işaret etti.

"20 Temmuz olmasaydı darbecilerin iktidarı kökleşecekti." diyen Akıncı, “Acıdır ama bir gerçektir ki tarihin bazı dönemlerinde toplumsal bünyeler demokratik zafiyet göstermekte ve darbeler lanetleneceğine alkışlanmaktadır. Dünyanın başka yerlerinde olduğu gibi, bazı dönemlerde Yunanistan’da, Türkiye’de ve Kıbrıs’ın güneyinde de bunların yaşandığı bir gerçektir.” diye konuştu.

Darbe girişimi, Kıbrıs Türk halkı arasında ciddi kaygılara neden oldu

Bu yıl 20 Temmuz’dan bahsederken artık bir yerine iki 15 Temmuz’dan söz etmek durumunda olduklarını ifade eden Akıncı, 15 Temmuz gecesi Türkiye’deki askeri darbe girişiminin demokrasiye tutkun Kıbrıs Türk halkı arasında ciddi kaygılara neden olduğunu vurguladı.

Akıncı, bu girişimin başarıya ulaşmamasının Türkiye gibi KKTC halkını da rahatlattığını belirterek, "Darbeler Türkiye’ye çok büyük acılar çektirdi, daha kötüye götürdü. Gelişmenin, kalkınmanın yolu demokrasiden geçmektedir.” dedi.

Türkiye’nin sadece kendisi için değil, Kıbrıs Türk halkı için de büyük önem taşıdığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye’de artık darbeleri geçmişteki gibi alkışlayan bir toplumun olmadığını görmenin de sevindirici olduğunu söyledi.

Mustafa Akıncı, Türkiye’deki olumlu gelişmelere sevinen, acılara üzülen Kıbrıs Türk halkı olarak olayda sevdiklerini yitiren acılı ailelerin yanında yer aldıklarını belirterek yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, geride kalanlara ve tüm Türkiye’ye başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi.