Göçerlerin ramazanda zorlu yolculuğu başladı

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki köylüler, okulların tatil olmasının ardından 108 yıllık geleneksel göç yolculuğuna başladı.
Göçerlerin ramazanda zorlu yolculuğu başladı

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki köylüler, okulların tatil olmasının ardından 108 yıllık geleneksel göç yolculuğuna başladı.

Dikmen Mahallesi sakinleri, havaların ısınmasıyla göç hazırlıkları yaptı. Kadınlar, günler öncesinden yöresel kıyafetlerini temizleyip ütülerken, erkekler de koyun ve keçileri yıkayıp boyadı, inekleri örme şeritlerle süsledi.

Okulların tatil olmasının ardından köylüler hep birlikte adeta şenlik havasında yaylaya göç ediyor. Göçün bu yıl ramazana denk gelmesiyle zorlanan köylüler, zil ve çan sesleri eşliğinde sıra sıra yola düştü.

Yaklaşık 10 kilometrelik yolu yüzlerce hayvanla kateden köylüler, yaylaya geldiğinde meydanda toplanıp bir süre halay çekip eğleniyor.

Dikmen Mahallesi muhtarı Menderes Ayvaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahalle sakinlerinin 108'inci yayla göçünü başlattıklarını söyledi.

Atalarından kalan anıyı yaşatmaya çalıştıklarını belirten Ayvaz, "Köylüler yaylaya göçmeden bir hafta önce hayvanlarını yıkarlar, temizlerler, yünlerini keserler, boyarlar ve süslerler. İneklere süsler takılır. Köyün aşağısında toplanırız, sonra hep beraber toplu olarak yaylaya göç ederiz." dedi.

Yaylaya haziran ayında göç edildiğini ifade eden Ayvaz, yaylada kar yağışı daha erken başladığı için ekim ayının sonlarına doğru buradan ayrıldıklarını anlattı. 

 Göçe günler öncesinden hazırlanıyorlar

Yayla sakinlerinden Ayşe Alet (48), her yıl haziran ayında yaylaya çıktıklarını belirterek, "Günler öncesinden yaylaya çıkmak için hazırlandık. Yöresel kıyafetlerimizi giydik. Hayvanlarımızı yaylaya getirdik. Burada güzel eğlence oluyor. İki gün önceden hayvan keserim, keşkek yaparım. Kavurma yaparım, yayıkta ayran hazırlarım. İki gün boyunca şenlikte bu ürünlerimi misafirlere ikram ederim." dedi.