Göçmen boz ayılar Şavşat'ta beslenip Sarıkamış'ta uyuyor

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde yaşamını sürdüren dünyanın göç edebilen tek boz ayılarının, Artvin'in Şavşat ilçesine kış uykusu öncesinde beslenmeye geldikleri belirlendi.
Göçmen boz ayılar Şavşat'ta beslenip Sarıkamış'ta uyuyor

Kuzey Doğa Derneği ile Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekipleri, 2012 yılında, "Doğu Anadolu'nun Yaban Hayatını Araştırma ve Koruma Projesi" kapsamında yaptıkları çalışmada, Sarıkamış ilçesinde yaşayan boz ayıpopülasyonunun insan baskısı ve beslenmek amacıyla göç ettiği tespit edildi.

Çalışma çerçevesinde dünya literatüründe dünyanın göç edebilen tek boz ayı popülasyonu olduğu anlaşılan boz ayılara takılan vericiler sayesinde, boz ayıların yılın bir bölümünü göç ettikleri Artvin'in Şavşat ilçesindeki ormanlarda geçirdiği saptandı.

Boz ayıların geçen yıl Cittaslow Genel Kurulu'nda "sakin şehir" seçilen Şavşat'a 4 yıldır göç edip bir süre beslendikten sonra kış uykusuna yatmak için Sarıkamış'a döndüğü belirtildi.

Boz ayılar sakin şehre ulaşmak için 250 kilometre yol katediyor

Kuzey Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, boz ayıların sonbaharda Şavşat'a göç ettiğini söyleyerek şunları kaydetti:

"Burada 250 kilometrelik bir göçten bahsediyoruz. Özellikle insanlara görünmemek için açık alanları gece, ormanlık alanları ise gündüz hareket ederek geçip Şavşat'ın ormanlarına ulaşıyorlar. Şu anda birçok ayının orada olduğunu biliyoruz. Bazılarının boynundan uydu vericili tasmaları düştü. Bu ayılara yine uydu vericileri takmak için çalışma başlatacağız. Sarıkamış'ta bu iş için ideal sanırım onun için tekrar buraya gelip kış uykusuna yatıyorlar."