"Göçmenlerin istihdamını garanti eden milli stratejiler gerek"

SESRIC Genel Direktörü Kulaklıkaya:- "Mülteci barındıran ülkeler, göçmenlerin istihdamını garanti eden, onlara çalışma hakkı veren ve sömürülmelerini önleyen milli stratejiler geliştirmeli"
"Göçmenlerin istihdamını garanti eden milli stratejiler gerek"

ANKARA (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Genel Direktörü Musa Kulaklıkaya, göçmenlerin ekonomik alanda uyum sorunlarının giderilmesinin önemine dikkati çekerek, "Mülteci barındıran ülkeler, göçmenlerin istihdamını garanti eden, onlara çalışma hakkı veren ve sömürülmelerini önleyen milli stratejiler geliştirmeli." dedi.

Kulaklıkaya, İİT ülkelerinde iş gücü piyasasındaki genel durumu AA muhabirine değerlendirdi.

SESRIC'in geçen ay Cidde'de düzenlenen İİT Çalışma Bakanları Toplantısında "İİT İş Gücü Raporu"nu ve "İİT İş Gücü Piyasası Strateji Belgesi"ni sunduğunu belirten Kulaklıkaya, raporda İslam dünyasının nitelikli iş gücü, istihdamda kadın erkek arasında fırsat eşitliği ve genç istihdamı açısından ne durumda olduğunun ele alındığını söyledi.

Kulaklıkaya, toplantıda ayrıca üye ülkelerde eski suçluların, desteğe muhtaç kesimlerin, engelli bireylerin ve göçmenlerin istihdamına yönelik milli stratejilerin olup olmadığının değerlendirildiğini vurguladı.

İslam ülkelerinde mesleki yeterlilik standartlarının geliştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Kulaklıkaya, verilen meslek sertifikalarının İslam ülkeleri arasında karşılıklı olarak tanınmasının da toplantıda ele alındığını kaydetti.

İİT ülkelerinin 2015 yılı itibarıyla 25 milyonu aşkın mülteci ile tüm dünyada yurtsuz kalmış nüfusun yüzde 61,5'ini oluşturduğunu belirten Kulaklıkaya, "Mülteci barındıran ülkeler, göçmenlerin istihdamını garanti eden, onlara çalışma hakkı veren ve sömürülmelerini önleyen milli stratejiler geliştirmeli. Türkiye, bugün sayıları 4 milyonu aşan mülteci barındıran bir ülke olarak mültecilerin istihdamıyla ilgili çalışma izinlerinin düzenlenmesine yönelik bir mevzuat çalışması ve tamamlayıcı düzenlemeleri yapan nadir ülkelerden." diye konuştu.

- İİT İş Gücü Raporu

İİT üyesi ülkelerde iş gücüne katılım oranının arttığı tespit edilen rapora göre, bu oran 2016 itibarıyla yaklaşık yüzde 59'a ulaştı. Ancak İİT ülkeleri, yüzde 39,6 kadın katılım oranıyla yüzde 49,5 olan dünya ortalamasının gerisinde kaldı.

Öte yandan İİT ülkelerinde güvencesiz istihdamın payı 2005'te yüzde 57,3 iken, işveren, ücretli ve maaşlı işçilerin artmasıyla 2016'da yüzde 51,7'ye düştü.

Raporda, dünyada en düşük iş gücü katılım oranına sahip 20 ülkenin 13'ünün İİT üyesi olduğu belirtiliyor.

Genç nüfusun iş gücüne katılımına bakıldığında ise İİT ülkeleri ortalama yüzde 43,5 katılım oranı ile diğer ülke gruplarının gerisinde kalıyor.

Beş tematik alanda 162 eylem ve 21 strateji hedefi barındıran "Strateji Belgesi"ne göre ise, iş gücü piyasasına katılımın teşvik edilmesi, istihdam edilebilirliğin arttırılması, işçilerin güvenliğinin ve esenliğinin korunması, iş gücü verimliliğinin artırılması ve işsizliğin azaltılması gerekiyor.


Kaynak: