'Gönül gözü'yle şekil verdikleri mozaik sanatı gelir kapıları oldu

Gaziantep'te, Görmeyenler Kültür ve Birleştirme Derneği ile Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünce açılan kursta eğitim alan iki görme engelli, hobi olarak başladıkları sanatı meslek edindi.
'Gönül gözü'yle şekil verdikleri mozaik sanatı gelir kapıları oldu

Gaziantep'te, Görmeyenler Kültür ve Birleştirme Derneği (GÖRBİR) ile Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünce açılan mozaik kursuna katılan görme engelli Mustafa Demir ve Eda Tamer, öğrendikleri sanatı meslek edinerek gelir sağlıyor.

GÖRBİR'de Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünün desteğiyle açılan mozaik kursuna 3,5 ay devam eden iki görme engelli, yaptıkları eserleri satarak hobi amacıyla başladıkları kurs sayesinde meslek sahibi oldu.

Renk okuma tarayıcılarıyla mozaikleri kendilerine özel kabartma desenlerle hazırlanan uygun noktalara yerleştiren Eda Tamer (26) ve Mustafa Demir (38), imkan verilmesi halinde gönül gözleriyle neler başarabileceklerini göstermek istiyor.

Doğuştan görme engelli Eda Tamer, hayata küsmüşken mozaik sayesinde yaşama tutunmanın sevincini yaşıyor.

Eda Tamer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mozaik kursuna başladığında engelli birinin bu sanatla uğraşmasının mümkün olmadığını düşündüğünü söyledi.

Eğitimi aldıktan sonra fikrinin çok değiştiğini belirten Tamer, "İlk başta tereddüte düştüm. 'Görme engelli biri nasıl mozaik yapar' dedim ama kursa başladıktan sonra hocalarımızn desteğiyle kolay olduğunu gördük." dedi.

"Özgüvenim yerine geldi"

Kerpeten tutmasını bile bilmediğini dile getiren Tamer, şimdi çeşit çeşit mozaikler yaptığını, mozaik kursu sayesinde özgüveninin yerine geldiğini anlattı.

Kursun hayatını çok değiştirdiğini ifade eden Tamer, şöyle konuştu:

"Kurstan önce evde oturuyordum. Yapacak hiçbir şeyim yoktu. Özgüvenimi kaybetmiştim ama çok şükür gittiğim kurs sayesinde para bile kazanmaya başladım. Kerpeten tutmasını bilmezken şimdi Atatürk portresinden tutun da Türk bayrağına kadar birçok mozaiği yapmaya başladım. Şu an gözüm kapalı mozaik yapıyorum. Hocalarımız başta olmak üzere emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Mustafa Bey ile birlikte çalışıyoruz. Beraber yapınca daha hızlı bitiriyoruz. İnsanlardan biraz daha destek bekliyoruz. Bize destek verilirse çok daha güzel mozaikler yapabiliriz."

Yeni gelir kapısı oldu

Epilepsi hastalığı geçirdikten sonra yüzde 80 görme yetisini kaybeden Mustafa Demir de gittiği kurs sayesinde yeni bir meslek edinmenin mutluluğunu yaşıyor.

Hastalanmadan önce tekstil işiyle uğraştığını dile getiren Demir, mozaik kursu sayesinde yeni bir gelir kapısı bulduğunu kaydetti.

Görme engeline rağmen mozaik öğrendiğine işaret eden Demir, "Taş kırmasını bilmezken şimdi 3 günde Türk bayrağını bitiriyorum. Mozaik kursu hayatıma bir anlam kattı. Hem hayatım güzelleşti, hem de bu sayede çocuklarıma ekmek götürebiliyorum. Kursta bizi hiç sıkmadılar. ellerinden gelen yardımları yaptılar. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü başta olmak üzere bize emeği geçen herkese teşekkür ederim." diye konuştu.