Abdullah Akif Solak

Abdullah Akif Solak

Gözler bayan adaylarda

Gözler bayan adaylarda

Ak Parti’nin Konya merkez ve taşra ilçelerindeki adaylarının açıklanmasının ardından seçim yarışı da hızlanmış oldu.

Ak Parti’nin Selçuklu ve Karatay adayları değişmedi. Uğur İbrahim Altay ve Mehmet Hançerli zaten yaptıkları çalışmalarla başarılı görülüyordu. Bu yüzden olacak ki Selçuklu ve Karatay adaylarında değişiklik yaşanmadı.

Bunun yanında Ak Parti bazı ilçe adaylarında sürprizler yaptı.

Özellikle Meram adayı belki de kimsenin tahmin edemediği bir isim, bir bayan aday Fatma Toru oldu.

Meram’da Serdar Kalaycı’nın aday gösterilmeyeceği büyük ihtimal olarak görülüyor ve konuşuluyordu. Ancak açıkçası ben aday olarak Fatma Toru’nun gösterileceğini beklemiyordum. Bu açıdan bana göre bir sürpriz oldu.

Burada ben şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı hakkında değerlendirmede bulunan bir rapor sızdı sosyal medyada. Bu raporun doğruluk payının yüksek olduğu belirtildi. Eğer doğruysa o raporda yazılanlar, gerçekten Serdar Kalaycı’ya büyük haksızlık yapılmış. Çalışmaları beğenilmemiştir, daha iyisini yapabilecek biri vardır bunlar tartışılır. Ancak raporda halktan kopuk olduğu gibi haksız eleştiriler de iliştirilmiş. Bence Konya’da başkanlar içinde halka en yakın, halkla birebir hemhal olan başkan Serdar Kalaycı’ydı. Ayrıca Meram’da yaptığı hizmetler de takdir edilecek kadar büyüktür. Aday olarak gösterilmese de, Serdar Kalaycı konusunda daha sahiplenen daha vefakâr olunabilirdi. Ne diyelim, Serdar Başkan’a biz çalışmalarından dolayı teşekkür ediyor, yolunun açık olmasını temenni ediyoruz.

Gelelim bayan adaylara. Ak Parti’nin Meram’da Fatma Toru’yu aday olarak göstermesi, Başbakan Erdoğan’ın her ile en az bir bayan aday fikrinin bir sonucu olduğu aşikâr. Tabi bayan aday sürecinin başlangıcı aslında bayan vekillerin Meclis’e başörtüsüyle girebilmesi ile başladığını düşünüyorum.

Bayanların siyasette daha fazla yer alabilmeleri, siyasette daha etkin ve rahat olabilmeleri adına yapılan bu uygulama, Türkiye açısından oldukça olumlu karşılanmıştı.

Şu anda da, bayanların 2014 mahalli seçimleri için daha aktif ve etkin bir şekilde başkanlık yarışına girmelerini oldukça önemli ve gerekli buluyorum.

Bu açıdan baktığımız zaman, Ak Parti’nin Meram adayı Fatma Toru’nun adaylığı önemlidir. Aynı şekilde Ak Parti’den önce adaylarını belirleyen Milliyetçi Hareket Partisi de Selçuklu’dan bayan aday göstererek, Konya’da bayan aday seçilmesinin öncülüğünü yapmış oldu.

Bu seçimler daha çok bayan adayların kendini göstereceği seçimler olacak. Fatma Toru Meram’da özellikle kentsel dönüşüm konusunda iddialı. Ancak o kadar basit değil! Özellikle Meram’da, kentsel dönüşüm çok zor bir iş. Bu yüzden bu güne kadar kentsel dönüşüm çalışmaları, Meram’ın belirli bölgeleriyle sınırlı kaldı. Meram’ı Meram yapan mahalleler yıllardır hizmet, dönüşüm bekliyor. Bana göre beklemeye de devam edecek. Çünkü Meram’ın sadece Meram Yaka, Meram Yeni Yol, Eski Meram Yolu üzerinden ibaret olduğu düşünülüyor gibi sadece oralar hizmet görüyor. İnşallah Fatma hanım da böyle düşünüp de, Meram’ın gariban mahallelerini göz ardı etmez…

Selçuklu’da da bir bayan adayımız var. Milliyetçi Hareket Partisi’nin bayan adayı Mine Sezer hanım. Mine hanım geçtiğimiz günlerde ziyaretimize geldi. Çok hanımefendi, güler yüzlü, sohbeti seven bir hanımefendi. Mine hanım, Selçuklu’da imar konusunda sıkıntıların olduğunu düşünüyor. Bu yüzden projelerini buna göre yorumlayıp, buna göre hazırlıyormuş. Zaten kendisi mimar. Selçuklu için farklı projelerinin olduğunu söyledi. Ancak ne kadar ısrar etsem de projeleri açıklamak için henüz erken olduğunu söyledi. Ancak Mine hanımın beni etkileyen düşüncesi şu oldu; Bayan olmanın adaylığını zorlaştırmadığını aksine bir avantaj olduğunu düşünmesi. Aslında bir bakıma haklı. Bayan olarak, vatandaşla birebir sohbetlerde daha etkili, daha samimi olabilir. Kendisini biz de samimi bulduk ve aday olarak gösterdiği cesaretinden dolayı takdir ediyorum.

Her iki bayan adayları da seçim süreci boyunca takip edeceğiz. Seçim yarışına bayan eli değince nasıl oluyor hep birlikte göreceğiz. Saygı, sevgi ve dua ile… 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Abdullah Akif Solak Arşivi
SON YAZILAR