Gribe bağışıklık kalkanı

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Nevruz Özdemir kış aylarında gripten korunmak için bağışıklık isteminin kuvvetlendirilmesinin çok önemli olduğunu söyledi
Gribe bağışıklık kalkanı

Kış aylarında bağışıklık sisteminin belli bir seviyede tutulmasının hastalıkların önüne geçme adına büyük önem taşıdığını söyleyen Konya Akademi Hastanesi Kulak Burun Boğaz UzmanıOp. Dr. Nevruz Özdemir, “Bağışıklık sistemimiz soğuk havalarda, yetersiz beslenmede, uyku düzeninin bozulmasıyla zayıflar. Soğuk havalar bağışıklık sistemini zayıflatan çok önemli bir etkendir. Bağışıklık seviyesi düştüğü zaman da vücudumuz hastalıklara açık hale gelmektedir. Bu nedenle kış aylarında öncelikle soğuk havalara karşı kendimizi korumamız gerekiyor. Bu anlamda mevsime uygun bir şekilde giyinmek çok önemlidir.Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde düzenli egzersizler de büyük önem taşımaktadır. Kış aylarında yapılan egzersizler ve günlük hareketlerde azalma meydana gelir. Bu da bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olur.Günde ortalama yarım saat yürüyüş yapmak vücudumuz için çok önemlidir. Bu yürüyüşler vücudumuzu zinde tutar bu da doğal olarak bağışıklık sistemimizi güçlendirir.Kış aylarında bir yanlış uygulama da su tüketimi ile ilgilidir. Kışın, havalar soğudu, vücudumuzun artık suya ihtiyacı yok gibi yanlış bir algı oluşmaktadır. Vücudumuzun suya her zaman ihtiyacı vardır. Kış aylarında daha az sutüketildiği için hastalıklara daha açık hale geliriz.”dedi.

“ÇOCUKLARDA GRİBE DAHA ÇOK DİKKAT EDİLMELİDİR”

Her türlü önlem alınsa da yine gribe yakalanabileceğine değinen Özdemir, “Grip genel olarak belli bir süre içinde kendiliğinden geçebilen bir hastalıktır ancak bu sürede yaşam kalitesi oldukça düşer. Burun tıkanıkları, boğazda gıcık, ateş gibi belirtiler normal yaşamı olumsuz etkiler. Biz de hekimler olarak bunlara yönelik tedaviler uyguluyoruz. Gripte, bakteri enfeksiyonlarındaki gibi antibiyotik kullanamıyoruz. Antibiyotiklerin grip virüslerine karşı hiçbir etkisi yoktur. O nedenle beslenmeye özen göstererek, su tüketimine dikkat ederek ve çeşitli bitki çayları içerek gribi atlatabiliriz.Ancak özellikle çocuklarda gribe rastlanması halinde kesinlikle doktora başvurulması gerekmektedir. Çocuklar erişkinlerin küçültülmüşleri değildir. Onların metabolizmaları tamamen farklıdır. Bir anda hastalıkları ağırlaşabilir. O yüzden çocukların gribe yakalandıklarında doktor kontrolü altında olmaları gerekmektedir. Yetişkinlerde de bazen grip bir hafta on günlük süreçte geçmeyebiliyor. Hatta daha da ağırlaşabiliyor. Bu noktada mutlaka vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekiyor.Grip genel olarak gelip geçici bir hastalıktır ancak bu süreyi daha rahat atlatabilmek adına çeşitli tedavi yöntemlerine başvurulabilir.” şeklinde konuştu. 

“SAĞLIKLI BİR BİREYİN GRİP AŞISINA İHTİYACI YOKTUR”

Grip aşısı kullanımı hakkında da bilgi veren Özdemir, “Grip aşılarının bilinen diğer aşılardan farkı bulunmaktadır. Standart bir aşı bir bakteriye karşı üretilmiştir ve bu dünyanın her yerinde aynıdır. Grip mikropları ise her yıl kendini değiştirebilen bir yapıya sahip olduğundan 5 yıl öncesinin bir aşısının bu seneki mikroba hiçbir etkisi yoktur. O nedenle her yıl aşılar değişir. Sağlıklı bir birey hiçbir ilaç almasa da gribi bir şekilde atlatabilir. Yaşlılar, kronik rahatsızlığı bulunanlar, sürekli ilaç kullanmak zorunda olanlar ile çocuklara ise aşı yaptırmalarını önermekteyiz. Bunun dışındaki sağlıklı bireylerde aşıya çok da ihtiyaç yoktur.Gribin tedavisinde bağışıklığı kuvvetlendirmek elzemdir.” diye konuştu.

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ