Güçlü Toplumlar Güçlü Ailelerle Kurulur

“Mutlu Aile Nasıl Olunur” isimli konferansta konuşan Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, Aile yuvası toplumun temelidir. Güçlü toplumlar güçlü ailelerle kurulur. Yeryüzünde insanın hayatı aile başlamış ve devam etmiştir” dedi.
Güçlü Toplumlar Güçlü Ailelerle Kurulur

Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, Karatay Bulgur İmam Ağalar Camii’nde konferansa katıldı. Akpınar, katılımcılara “Mutlu Aile Nasıl Olunur” konusunda konferans verdi.  Ailenin ilk insanlar beraber başladığını ifade eden Müftü Akpınar, aile kavramının cennette de devam edeceğini söyledi.

PROBLEM ÇÖZÜMÜNDE HAKEM İSLAM OLMALI

Ailenin kadın ve erkeğini birbirini tamamlayan, birbirine huzur veren, yaklaştıran, akraba kılan ve mutlu eden bir kurum olduğunu vurgulayan Akpınar, “İnsanlar nikahı ibadet olarak görmeli ve nikah öncesi ve sonrasındaki şartlara riayet etmelidir. Aile içi sırlar korunmalı problemleri çözümünde İslam hakem olmalıdır. Eşler kayın peder, kayın valide ve diğer akrabalar sorumluluk içerisinde olmalı, hısımlık taraflardan hiç biri için hiçbir zaman hasımlığa dönüşmemelidir” diye konuştu.

EVLİLİK SADECE İKİ KİŞİDEN İBARET DEĞİL

“Nikah da bir ibadettir” diyen Akpınar, “Bu ibadetin öncesinde ve sonrasında yerine getirilmesi gereken şartlar erkan ve adap vardır. Bunları belirleyen nefislerimiz ve çevre olamaz. Evlilik sadece karı ve koca arasında kurulan bir birliktelik değildir. Mutluluğu onlardan başka çocuklar, anne ve babalar, akrabalar gibi pek çok insanı mutlu ve mutsuz eden bir kurumdur. Koca için karısı aynı zamanda din kardeşi, akrabası, misafiri, komşusudur” ifadelerini kullandı.

HEDEFLERİ ÖNCELİKLE AİLEMİZDE GERÇEKLEŞTİREBİLMELİYİZ

Allah’ın emri Peygamberin kavli İslam ailesinin markası olduğunu ifade eden Akpınar, “Eşlerin nikaha ilmen- aklen ve bedenen hazır olması gerekir. Allah adına peygamber onayı ile olur.  Eşlerimiz bizim dünya ahiret hayat arkadaşlarımız, dini yaşamada birbirimize destek olacaklarımız, en fazla beraber olduklarımız. Bizi en iyi tanıyan, en çok dinleyen en fazla etkileyen ve etkilenen kişilerdir. İdealimizdeki hedefleri öncelikle ailemizde gerçekleştirebilmeliyiz. Bu hem daha kolay hem de daha kalıcıdır” şeklinde konuştu.

AİLE TOPLUMUN TEMELİ

Aile yuvasının toplumun temeli olduğunu ifade eden Akpınar, “Güçlü toplumlar güçlü ailelerle kurulur. Yeryüzünde insanın hayatı aile başlamış ve devam etmiştir. İslam ailesi onu bahşeden Allah’ın ölçüleri ile kurulur ve ayakta durur. Aile reisliği görevi erkeğe verilmiştir. Kadın da görüş ve etkinliğiyle yönetime ortaktır. Peygamberimiz ‘hepiniz yöneticisiniz’ buyurmuştur. Anlaşmazlıklarda hakem İslam olmalıdır. Nikah ile taraflar anlaşmazlık halinde İslam’ın hakemliğini kabul etmiş demektir. Bir yuvayı iyi niyet, karşılıklı anlayış, sevgi ve saygı, bağışlama, takdir ve teşekkür ayakta tutar” dedi.

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ