Gülen hakkındaki yakalama kararı 23'e çıktı

Türkiye genelinde FETÖ/PDY'ye yönelik yürütülen soruşturma ve açılan davalarda örgüt lideri Gülen hakkındaki yakalama kararlarının sayısı 23'e çıktı.
Gülen hakkındaki yakalama kararı 23'e çıktı

Türkiye genelinde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik yürütülen soruşturma ve açılan davalarda, örgüt lideriGülen hakkındaki yakalama kararlarının sayısı 23'e çıkarken, bu kararlardan 3'ü çeşitli mahkemelerce gıyabında tutuklama kararına çevrildi.

FETÖ/PDY’ye yönelik ülke genelinde cumhuriyet başsavcılıklarınca başlatılan soruşturmalar sürerken, başta İstanbul olmak üzere Ankara, Bursa, Uşak, Manisa, İzmir, Kocaeli ve Afyonkarahisar illerinde yürütülen soruşturmalarda da hakkında bugüne kadar toplam 23 yakalama kararı çıkarılan Gülen hakkında “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” ve “silahlı terör örgütü kurma ve yönetme” suçları kapsamında yakalama kararı verildi.

Gülen hakkındaki ilk yakalama kararı, geçtiğimiz yıl İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen Tahşiye Kumpası soruşturması kapsamında İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliğince verilmişti. Gülen, toplam 23 yakalama kararı sebebiyle görüldüğü yerde gözaltına alınarak tek tek kararların alındığı mahkemelere çıkartılacak.

Gülen hakkındaki yakalama kararlarından 3'ü ise geçtiğimiz aylarda gıyabında tutuklama kararına çevrildi. İstanbul 13. ve 14. Ağır Ceza Mahkemelerinde görülen ''25 Aralık darbeye teşebbüs'', ''Selam Tevhid'de kumpas'' ve ''Tahşiyecilere kumpas'' davaları kapsamında, "kaçak olması, kuvvetli suç şüphesi varlığını gösteren ve saklanacağı şüphesi uyandıran somut olguların bulunması, suçların vasıf ve mahiyetiyle adli kontrol tedbiri kararının yetersiz kalması" gerekçeleriyle Fetullah Gülen hakkındaki yakalama kararları kaldırılarak, gıyabında tutuklanma kararına çevrildi.

Ülke genelinde yürütülen 20 ayrı soruşturma kapsamında ise ifadeye gelmeyen Gülen için Sulh Ceza Hakimliklerince ayrı ayrı yakalama kararı çıkarıldı.