Gülen için gereği neyse yapılır

Gülen için gereği neyse yapılır

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Fethullah Gülen’le ilgili soruşturmada yargının talep ettiği her adımın atılacağını söyledi. Davutoğlu, Başbakanlık Merkez Bina'da Çad Başbakanı Kalzeube Payimi Deubet ile düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.Bir soru üzerine İstanbul merkezli "paralel yapı" operasyonunun "tamamıyla yargısal bir süreç" olarak yürütüldüğün belirten Başbakan Davutoğlu, operasyonunun hukuk devletinde nasıl olması gerekiyorsa o şekilde yürütüldüğünü söyledi.
TAMAMEN YARGI SÜRECİ 
Bu konuların siyaset konusu olarak istismar edilmek istendiğine işaret eden Davutoğlu, yürütülen sürecin basın özgürlüğüyle alakalı olmadığını vurguladı. Davutoğlu, "Suçlamalar, basında yapılan bir faaliyetle ilgili değildir. İnsan hakları ihlali bağlamında mağdur edilen vatandaşlarımızın şikayetlerine dönük olarak yapılan soruşturma neticesinde atılan adımlardır. Bu suçlamaların ve mağduriyetin üstünün örtülmesi için basın özgürlüğü alanına çekilmeye çalışılmaktadır" ifadelerini kullandı.

SORUMLULAKTAN KAÇAMAZLAR

Başbakan Davutoğlu, kimsenin işlediği eylemlerin getirdiği sorumluluklarından kaçamayacağını kaydederek, "Fethullah Gülen'le ilgili de soruşturma neyi gerektiriyorsa mutlaka yargı onun gereğini yapacak. Biz buradan şu veya bu yorumda bulunmamız doğru değil. Ancak yargı süreci içinde bir talep söz konusu olursa kırmızı bülten ve diğerleri, herhangi bir suç söz konusu olduğunda hangi işlem yapılıyor ise hiçbir ayrım gözetmeden, eşit durumdaki bir vatandaşa ne uygulama yapılırsa o yapılır. Bu konuda da kararlılığımız kesindir" değerlendirmesinde bulundu.
AB'YE 'SAYGILI OLUN' ÇAĞRISI 
Başbakan Davutoğlu, Avrupa Birliği’nin paralel yapı soruşturmasına müdahil olma girişimine de ser tepki gösterdi. "Soruşturmanın detaylarına vakıf olmadan yapılan açıklamalar hukuk devleti mantığıyla uzlaşılabilir açıklamalar değildir" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:"Hepimiz takip edeceğiz. Yargı sürecine herkes saygı gösterecek. Sonuçta savcı iddianamesini hazırlar, oradaki iddialar görülür, hakkında yapılacak yorumlar ondan sonra yapılır. Kimse, hukuk devletine hesap verilmez konumda değildir. Suç işleyen birinin gazeteci, siyasetçi olması ya da başka bir mesleği icra ediyor olması, o suçun gereğinin yapılmamasını getirmez. Basın özgürlüğünü kısıtlayan bir şey varsa ona karşı da tavır alırız." 

Sadece ikimizi ilgilendirir

Başbakan Davutoğlu, bir gazetecinin, " Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bakanlar Kurulu'na 5 Ocak'ta başkanlık edeceğini söyledi. Acaba o tarih 5 Ocak mıdır? 2 aylık periyotlar halinde Kabine toplantılarına Cumhurbaşkanının başkanlık edeceğini ifade etti. Bu periyodik tablo sizi rahatsız eder mi?" sorusuna şöyle yanıt verdi: "Cumhurbaşkanımız ile bizim ilişkilerimiz siyasetle başlamadı, siyasetle de sürecek ve bitecek ilişkiler değildir. Bu ilişkilerin doğasından gelen yapısıyla ilgili olarak da söylüyorum; hiç kimse bu ilişkilere nüfus edemez. Biz de ne Sayın Cumhurbaşkanımız ne ben, bu ilişkilerin herhangi bir şekilde kamuoyu önünde, basın önünde ilişkilerin doğası ve işleyişiyle ilgili müdahil olunmasına izin vermeyiz. Ne yapılacaksa ne konuşulacaksa sadece Sayın Cumhurbaşkanımızı ve beni ilgilendirir. Hangi adımlar ne zaman atılacaksa birlikte istişare içinde karar veririz ve bunu da gerektiğinde kamuoyu ile paylaşırız, bunun dışında yapılacak yorumların ve üzerinde serdedilen fikirlerin bir anlamı ve karşılığı yoktur."