Gümrüksüz şehirler dönemi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, gümrüklerde ticaret, gümrük kapılarının bulunduğu sınır bölgelerindeki sıkıntılar ile terör örgütlerinin kaçak yollardan insan ve mal geçişlerine yönelik mücadelelerini anlattı.
Gümrüksüz şehirler dönemi

PKK terör örgütünün Sur başta olmak üzere Cizre, Nusaybin, Yüksekova ve Silopi'deki esnafları izlediği 'çukur siyaseti' ile ticaretlerini sekteye uğrattığını belirten Tüfenkci, “Kepenklerini dahi açamaz hale gelen bu yerlerdeki esnafımıza 'can suyu' olması için faizsiz kredi desteği vereceğiz" dedi.

SUR ESNAFINA FAİZSİZ KREDİ BU HAFTA

Bu kapsamda Hükümet tarafından Diyarbakır'da özelikle Sur'da zarar gören 2 bin 500 esnafa 50 bin lira faizsiz kredi desteği kararı alındığını dile getiren Tüfenkci, kredinin Halk Bankası ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) tarafından sağlanacağını faizini de TESKOMB'un üstleneceğini kaydetti. Kredi olurunun imzalandığını ifade eden Tüfenkci, TESKOMB'un da bu hafta içinde karar alıp, Ekim'in ilk haftası Sur'daki esnafa verilmeye başlanacağını dile getirdi.

YENİ SINIR KAPILARI

Türkiye'nin terörle mücadele ettiğine ve ciddi terör saldırıları altında olduğuna işaret eden Tüfenkci, “Biz sınırlarımızı güvenli hale getirmek zorundayız. Sınırlarımıza geçişleri ve kaçakçılığı önlemek adına çekilen duvarlara hız verdik. Yakın zamanda tamamlanacak. Ancak bu duvarlardan sonra bu sınıra komşu il ve ilçelerin ticari hayatının etkilenmemesi için orada sınır ticaretinin yasal olmasını sağlayacağız. Bunun için mevcut kapılara ilave olarak kapalı olan Üzümlü'yü 24 Ağustos tarihinde açtık. Esendere'yi modern hale getirdik resmi açılışını yakında yapacağız ama faaliyete aldık. Bir de yeni bir kapı olarak Gülyazı'yı açmak için karşı tarafla temaslarımızı sürdürüyoruz. Duvarları örmekle alanı daraltmıyoruz, kapılarla oradaki ticareti yasal şekilde artırmak istiyoruz" dedi.

ÖZEL TİCARET BÖLGESİ

Bakan Tüfenkci, Türkiye'de ilk defa ticaret merkezleri projesi ile yeni bir ticaret yönteminin de sınır il ve ilçelerinde başlatılacağının müjdesini de Yeni Şafak aracılıyla verdi. Buna göre, iki ülke sınırında kurulacak ticaret merkezlerindeki esnafın karşı ülkeden getirecekleri ürünleri gümrüksüz satmasına, bizim ürünlerin de gümrük gitmesine imkan getireceklerini belirten Tüfenkci, şu bilgileri verdi: “Türkiye'nin komşu ülkelerle sınırları olan il ve ilçelerinde gümrüksüz ve vergi muafiyetli ürünler o il ve ilçe sınırları içerisinde satılacak, İstanbul'da, Ankara'da satılmayacak. Çok miktarda başka illere götürülüp ticaretinin yapılmak istenmesi halinde, ithalat/ihracat rejimi çerçevesinde gümrük vergileri ödenerek yapılacak."

KAÇAKÇILIĞIN ÖNÜNE GEÇECEK YENİ SİSTEM

Bu çalışmayla sınır illerindeki esnafın kaçakçılığa heves etmemesi, terörden uzak durması ve kapılar vasıtasıyla da normal ticareti yapılmasının sağlanmasını amaçladıklarını vurgulayan Bakan Bülent Tüfenkci, şunları kaydetti: “Gümrüksüz olarak yurda sokulan ürünler il ve ilçede satılacak şekilde sınırlı sayıda olacak. Örneğin karpuz getirildiğinde oradaki esnafın satması sağlanacak. İlçe sınırı dışına çıkarılmayacak. Yine örneğin Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde İran'dan getirilen porselen gibi ürünleri gümrüksüz olarak Doğubayazıt esnafı satabilecek. O ürün Doğubayazıt dışına çıkarılmayacak. Aileler ucuz porseleni almak için Doğubayazıt'a gidecek orada gezecek zaman geçirecek, gelirken de bir-iki porselen takımı alabilecek. Malatya'dan bir aile Kilis'e gidecek oradaki üründen bir tane alabilecek."

İÇ TURİZMİ DE BESLER

Bu yeni sistem sayesinde hem iç turizmin gelişmesi, hem de sınır illerindeki esnafın kalkınmasının sağlanacağını anlatan Tüfenkci, “Her sınır illinde aynı ürün satılmayacak. Kimi ülkeden hurma, kiminden kumaş, kiminde porselen, kiminde karpuz gibi karşı ülkede bolca üretilen ürünlerin getirilmesi sağlanacak. Türkiye'den de mobilya, tekstil gönderebilecek karşı ülkenin sınır il veya ilçesine. O da sınırlı olacak. Kontrolü ve gümrük istisnaları ile olacak. Uygulama ne kadar tabana yayılırsa, o sınır il ve ilçesindeki otelcisi, lokantacısı gibi başka aktörleri de yararlanmış olacak" dedi.

Öncelik sınır illerinin ihtiyacı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sınır bölgelerindeki kaçakçılığın önüne geçmek için geliştirdikleri sistemi Yeni Şafak'a anlattı. Sınırdaki illere gümrüksüz ürün girişi avantajı getireceklerini belirten Tüfenkci, “Komşu ülkelerle sınırları olan il ve ilçelerde gümrüksüz ve vergi muafiyetli ürünler o il ve ilçe sınırları içerisinde satılacak" dedi.

İç bölgelere gümrükle geçiş

Gümrüksüz olarak getirilen ürünlerin sadece bu illerde satılacağını vurgulayan Tüfenkci, düzenlemeye ilişkin şu detayları verdi: “Bu ürünler İstanbul'da Ankara'da veya başka bir ilde satılmayacak. Çok miktarda başka illere götürülüp ticaretinin yapılmak istenmesi halinde gümrük vergisi ödenmesi zorunlu olacak."

Yatırımcı hiç pes etmedi

Tüfenkci, Moody's kararının ardında 15 Temmuzun başarısızlığı sonrası ekonomiyi yıpratmak isteyen FETÖ, PKK ve kadimden beri Türkiye düşmanı olan Ermeni ve Yahudi lobilerin ortaklığının bulunduğunu dile getirdi. Türk yatırımcısının asla pes etmediğini söyleyen Tüfenkci, “Özellik darbe girişiminden sonra yurtdışından gelmesi gereken yatırımların gelmekte tereddüt ettiğini, sipariş verenlerin de siparişlerini Türkiye'ye gelmeden verdiklerini ya da Türk iş adamının oralara numunelerini götürerek sipariş aldığını gördük. 15 Temmuz millet demokrasiye sahip çıktı, 16 Temmuz'da da ekonomiye sahip çıktı. Bir yandan 27 gece nöbet tuttu, gündüzleri de üretti. 27 çeyrektir büyüyen bir ülke olmuş olduk" dedi.

Komisyoncuya sıkı takip

Türkiye içindeki gıda fiyatlarını kontrol etmek için bakanlar düzeyinde Gıda Komitesi'nin oluş turulduğunu anlatan Tüfenkci, üretici ile tüketici arasındaki makasın daraltılması noktasında çalıştıklarını, üreticiden kaynaklanmayan ama aradaki bir takım kişilerin oluşturduğu spekülatif fiyat artışlarına da müdahale edeceklerini ifade etti. Tüfenkci, “Perakendecilerin de aşırı fiyatlarla oynamaları halinde Rekabet Kurulu'nu da işin içine sokmak dahil çeşitli mekanizmalarla müdahale edeceğiz" dedi.

kacak.jpg

Uyuşturucu yakalaması %80 arttı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından tekne ile Yunanistan'a ya da Suriye'ye PYD'ye veya Irak'a ve Gürcistan'a sınırdan kaçışların olduğunu dile getiren Tüfenkci, bu yöntemlerin de alınan tedbirler sayesinde düştüğünü belirtti. Uyuşturucu yakalamalarında ise ciddi artışların olduğunu ifade eden Tüfenkci, son 2015-2016 dönemindeki uyuşturucu yakalamaları önceki yıllara göre yüzde 80 oranında artış kaydettiğini söyledi. Bu durumun özellikle Ortadoğu ülkelerine İskenderun, Mersin Taşucu kesimlerinde olduğu gözlediklerini ifade eden Bakan Tüfenkci, uyuşturucu rotasının boşluklardan dolayı Lübnan üzerine ve denizyoluyla Suriye üzerine kaydığını ifade etti.

Üretici birliklerine sıkı denetim

Bülent Tüfenkci, üretici birliklerinin fiyatların şekillenmesindeki rolüne de parmak bastı. Geçmişte üretici birliklerinin bir araya getirilmesine rağmen, bazı fırsatçı üretici başkanlarının çiftçileri kullandığına dikkat çeken Tüfenkci, “Üreticiler kötü insanların eline geçtiği için bu kez adam kendi üyelerini çarptı. Adamın ürününü aldı parasını vermedi, kendisi hak etmediği şekilde elde ettiği paralarla makam arabaları aldı. Kötü niyetli kullandı. Buraları da denetim mekanizmasına alacağız" tespiti yaptı.

YENİ ŞAFAK