Güneş enerjisi ile medeniyete kavuştular

Güneş enerjisi ile medeniyete kavuştular

Eruh'taki göçerler yaşadıkları çadırların yanına kurdukları güneş enerjisi panelleriyle elektriğe kavuştu.

Yaz aylarında Van, Muş ve Ağrı'daki yaylalara giden, kış aylarında da Dicle Nehri ve Botan Çayı kıyısında kurdukları çadırlarda yaşamlarını sürdüren göçerler, güneş enerjisi sayesinde medeniyetle tanıştı.

Şehir hayatından uzak ilkel şartlarda yaşam mücadelesi veren göçerlerin yaşamı güneş enerjisinden elde ettikleri elektrik sayesinde daha da renklendi.

Göçerler, gündüzleri şarj ettikleri akülerini gece aydınlatma, cep telefonu ve bilgisayarları şarj etmede kullanıyor. Elektrik sayesinde kullandıkları bilgisayarlarla dünyadaki gelişmeleri yakından takip edebiliyor.

Siirt-Eruh yolu üzerinde bulunan Çizmeli köyüne bağlı Nesibi Geçidi'nde konaklayan 25 nüfuslu göçerlerden Nurettin Aksu, AA muhabirine, eskiden gaz lambaları kullandıklarını anımsatarak, güneş enerjisi sayesinde ilk defa çadırlarını elektrikle aydınlatabildiklerini söyledi.

Güneş enerjisinin çevreye zararı olmadığını belirten Aksu, "Güneş olduğu zaman iyi şarj oluyor ve bizi her türlü idare ediyor. Ama güneş olmadığı gün sıkıntılı oluyor. Suyumuzu ısıtıyoruz, bilgisayar, telefon ve el fenerlerini bu sayede şarj ediyoruz" dedi.

Fendi Aksu da elektrik sayesinde artık bilgisayar kullanarak haberleri, dünyada ne olup bittiğini takip edebildiklerini belirtti.

Güneş enerjisi sayesinde çevreyi kirleten pilli el fenerlerine son verildiğini dile getiren Aksu, "Çok memnunuz. Hem evlerimizi aydınlatıp hem suyumuzu ısıtıp hem de telefonlarımızı şarj edebiliyoruz" diye konuştu. 

Nezahat Aksu ise elektrik sayesinde ev işlerinde, yemek pişirmede ve hayvan işlerinde rahatlık yaşadıklarını kaydetti.