Güney Kore'den Kaesong bölgesine ziyaret izni

Güney Kore, iş insanlarının kapatılmadan önce ortak işletilen Kaesong sanayi bölgesini ziyaret etmesine izin verdi
Güney Kore'den Kaesong bölgesine ziyaret izni

ANKARA (AA) - Güney Kore, bir grup iş insanının kapatılmadan önce Kuzey ile ortak işletilen Kaesong sanayi bölgesini ziyaret etmesine izin verdiğini kaydetti.

Yonhap'ta yer alan habere göre, Kuzey Kore ile barış sürecini canlı tutmak amacıyla Güney Birleşme Bakanlığı, iş insanlarının Kaesong sanayi bölgesini ziyaret edebileceğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada ayrıca Kuzey Kore'de Dünya Gıda Programı (WFP) ve BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) gibi uluslararası kuruluşların özellikle çocukların beslenmesine yönelik yardım projeleri için 8 milyon dolar bağış yapma kararı alındığı belirtildi.

- Kaesong sanayi bölgesi

Güney Kore 2016'da Kuzey Kore'nin sınır şehri Kaesong'da bulunan ortak sanayi bölgesindeki çalışmalarını sonlandırmaya karar verdiğini bildirmişti.

Kaesong sanayi bölgesi projesi iki ülkenin birleşmesi için bir imkan olarak değerlendirilmişti.

Proje, Güney Kore'nin inisiyatifi, sermayesi ve teknolojisiyle, Kuzey Kore'nin ucuz iş gücünün birleştirilmesiyle hayata geçirilmişti. Bölgedeki 100'den fazla Güney Koreli firmaya ait fabrikada binlerce Kuzey Koreliye iş imkanı sağlanmıştı.

Kaesong sanayi bölgesindeki firmalar, diğer ikili projelerin kesilmesine yol açan gerilimlerde ayakta kalmayı başarmıştı. Sanayi bölgesindeki en büyük kesinti 2013'te Kuzey Kore, Güney Kore ile ABD arasında yapılan askeri tatbikatı protesto etmek amacıyla işçilerini geri çektiğinde yaşanmıştı.

- Koreler arası yakınlaşma

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, geçen yıl 27 Nisan'da iki ülke sınırındaki Panmunjom ateşkes köyünde bir araya gelmişti. Zirve sonunda yayımlanan ortak açıklamada, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması ve mevcut ateşkesin kalıcı barış anlaşmasına dönüştürülmesi için görüşmelere başlama konusunda anlaşmaya varıldığı duyurulmuştu.

Moon ve Kim, 2018'in nisan ayında yapılan tarihi zirvenin ardından 26 Mayıs'ta da bir araya gelmiş ve ülkeleri arasındaki barış sürecini ele almıştı.

İki lider, eylül ayında Pyongyang'da bir araya gelmiş, gerilimi düşürme konusunda anlaşmaya varmıştı. Pyongyang'daki görüşmede iki ülke arasında barış için ortak çabalarını sürdürme sözü veren Moon ve Kim, ortak bildiri yayımlamıştı.

Bildiride, ABD'nin gerekli adımları atması halinde Kuzey Kore'nin yarımadanın nükleer silahlardan arındırılması konusunda daha fazla adım atacağı vurgulanmıştı.



Kaynak: