Güney ve Kuzey Kore zirvesine doğru

Kore Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Choi:- "Görüşmede, Kuzey Kore’nin nükleer programıyla ilgili sorunun çözümü, Kore Yarımadası'nda barışın tesisi ve Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki ilişkilerin gelişmesi için yol haritası oluşmasını bekliyoruz"-
Güney ve Kuzey Kore zirvesine doğru

ANKARA (AA) - TUĞÇENUR YILMAZ - Kore Cumhuriyetinin Ankara Büyükelçisi Choi Hong-Ghi, Kuzey Kore ile Güney Kore arasında yapılacak zirveye ilişkin "Görüşmede Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki ilişkilerin gelişmesi için bir yol haritası oluşmasını bekliyoruz." dedi.

Büyükelçi Choi, 27 Nisan'da iki ülke arasındaki sınırda bulunan Panmunjom köyündeki "Barış Evinde" (Peace House) düzenlenmesi beklenen zirve öncesi AA muhabirine konuştu.

Liderler seviyesinde yapılacak zirvedeki nihai amaçlarının Kuzey Kore'nin nükleer programından vazgeçmesi olduğunu belirten Choi, zirveden olumlu sonuçlar elde etmeyi beklediklerini dile getirdi.

Choi, "Görüşmede, Kuzey Kore’nin nükleer programıyla ilgili sorunun çözümü, Kore Yarımadası'nda barışın tesisi ve Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki ilişkilerin gelişmesi için yol haritası oluşmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Güney Kore ve Kuzey Kore arasında yapılacak zirvenin dünyada ilgi odağı olduğuna dikkati çeken Choi, "Çünkü bu görüşme, sadece Kore’nin geleceği değil, dünyanın geleceğini ilgilendiriyor. Haziran başında da ABD ve Kuzey Kore arasında zirve görüşmesi olacağını biliyoruz." diye konuştu.

PyeongChang Kış Olimpiyatları öncesi Kuzey Kore’nin füze denemeleri nedeniyle Kore Yarımadası'nda gerginliğin zirveye ulaştığını hatırlatan Choi, o zamanla kıyaslandığında güncel durumun çok daha farklı olduğunu ve aradaki buzların eridiğini dile getirdi.

Choi, adada olumlu bir hava oluşmasının nedenini "Geçen sene mayıs ayında kurulan yeni hükümetimiz, Kuzey Kore'yi görüşmeye ikna etmek için çok çaba göstermişti. Yeni hükümetimizin çabası ile böyle bir olumlu değişiklik oldu diyebiliriz." diyerek açıkladı.

- "Savaş sonlandırılabilir"

Choi, Güney Kore ile Kuzey Kore'nin halihazırda ateşkes durumunda olduğunu ve savaşın bitmediğini hatırlatarak zirvenin doğuracağı sonuçlara ilişkin "Bu savaş durumunu sonlandırmak olabilir. Sadece Güney Kore ile Kuzey Kore arasında değil, ABD ile Kuzey Kore arasında diplomatik ilişkiler kurulabilir. Öyle bir beklenti olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Kuzey Kore'nin de kendi yönetim sistemini ve güvenliğini garantiye almak istediğini vurgulayan Choi, "Tabii bunlar için (Kuzey Kore'ye) ekonomik anlamda birtakım destekler olabilir. Dış ülkelerle diplomatik ilişkilerin kurulmasını bekleyebilirler." şeklinde konuştu.

Güney Koreli Büyükelçi, zirveyi başarılı bir şekilde tamamlayabilmek için ellerinden geleni yapacaklarını ve Türkiye devleti ve halkının da desteklerini beklediklerini sözlerine ekledi.

- Güney ve Kuzey Kore Zirvesi

Kuzey ve Güney Kore arasında, liderler düzeyinde 2000 ve 2007 yıllarında Pyongyang'da gerçekleşen zirvelerin ardından en son iki ülkeden üst düzey yetkililerden oluşan heyetler, 29 Mart'ta sınır köyü Panmunjom'da bir araya gelmişti.

Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in'in, 27 Nisan'da Panmunjom'un güneyindeki "Barış Evi'nde" yapılacak zirveye katılacağı belirtilmişti.

Kuzey Kore lideri Kim'in, Moon ile görüşmesinin ardından haziran ayına kadar da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelmesi planlanıyor.


Kaynak: