Güneydoğu Asya'nın en büyük camisi: İstiklal

Güneydoğu Asya'nın en büyük camisi: İstiklal

Başkenti Cakarta'da yer alan İstiklal Cami'si, hem ülkenin hem de güneydoğu Asya'nın en büyük camisi olma sıfatını taşırken, dünyanın da dördüncü büyük camisi olma özelliğini taşıyor. 

Endonezya'nın merkez camisi olan İstiklal Cami'si başkent Cakarta'nın sembolleri arasında yer alıyor. Ülkenin önde gelen siyasi liderleri Cuma namazlarını bu kılmak için bu camiye geliyor.

Endonezya'nın bağımsızlığı anısına yapıldığı için "İstiklal" adı verilen cami 5 kattan oluşurken, camide aklındakilerle beraber aynı anda 300 bin kişi namaz kılabiliyor. İstiklal Camisi, namaz dışında,  seminer, konferans, sergi, eğitim gibi sosyal bir yapı olarak da faaliyet gösteriyor. 

İstiklal Cami Endonezyalı bir hristiyan mimar olan Frederich Silaban tarafından tasarlanıp 17 yılda tamamlandığı belirtiliyor. Cami 12 milyon dolara mal olmuş

Caminin görselliğinde tamamen metal bir görünüm hakim. Caminin mimarı Frederich Silaban aynı zamanda ülkenin bağımsızlık simgesi olan bu yapıda yüz yıllarca yeniliğini koruyacak bir eser yapmaya söz vermiş olmasından dolayı, yapıda ahşap kullanmayıp, sadece paslanmaz çelik kullanmış. 

İstiklal Cami'sinde kullanılan ölçü ve taşıdığı unsurların ise farklı mesajlar taşıyor. Caminin metal kaplamalı 12 dev sütun üzerinde inşa edilmiş olması  Peygamber Efendimizin doğum günü olan 12'inci Rebiülevvel ayını simgeliyor. Caminin 5 katlı oluşu, İslam’ın 5 şartı ile ilişkili olup, Esmaü'l-Hüsna olarak adlandırılan 7 kapısı ise 7 cennet tabakasına işaret ediyor. Caminin tek minareye sahip olması,  Allah’ın bir oluşunu simgelerken, minare yüksekliği olan 66,66 metre Kuran’ın 6666 ayetine gönderme de bulunuyor. Minarenin 30 metrelik çelik doruk kısmı ise Kur’an-ı Kerim’in 30 cüzünü simgeliyor. Kubbe çapı 45 metre ve bu da Endonezya’nın Hollanda egemenliğinden kurtulduğu 1945 yılını işaret ediyor. Ayrıca İstiklal Camisi devletin resmi imam görevlendirdiği tek cami olma özelliğini de taşıyor. 

AA muhabirine konuşan İstiklal Camisi Genel Müdürü Abu Hurairah cami hakkında bilgi verirken, "İstiklal cami ülkemizin bağımsızlığını temsil eden ve başkent Cakarta'nın da sembollerinden olan bir yapıttır. cami ülkenin ilk Cumhurbaşkanı olan Soekarno zamanında yapılmıştır. Ülkemizi ziyarete gelen dünya liderleri kesinlikle İstiklal Camisi'ni ziyaret ederler" diye konuştu. 

Dünyanın en yoğun müslüman topluluğunu barındıran 250 milyon nüfuslu Endonezya, bünyesinde Hristiyan, Budist, Hindu farklı inanışlardan insanları da barındırıyor.

Caminin tam karşısında ise ülkenin merkez kilisesi yer alıyor. Ülkede farklı dinlere mensup insanların barış içinde yaşayabileceğini vurgulamak amacıyla, İstiklal Camisi'ni tam karşısında ülkenin en büyük kilisesi inşa edilmiş.