Günlük hayatın vazgeçilmezi Türk kahvesi

Kültürümüzde önemli bir yeri olan Türk kahvesi, günlük hayatımızın vazgeçilmez içecekleri arasında yer alıyor.
Günlük hayatın vazgeçilmezi Türk kahvesi

Geçmişten gelen, belki de kültürümüzün en önemli ögelerinden birisi olan Türk kahvesi günlük hayatımızın vazgeçilmezi haline geldi. İş hayatında, güne başlarken, kahvaltı, akşam yemeklerinden sonra hemen hepimiz kahve arar olduk. Peki, kahvenin iyisi, yararları, zararları hakkında ne kadar bilgiye sahibiz. Kültürümüzde önemli bir yeri olan Türk kahvesi, günlük hayatımızın vazgeçilmez içecekleri arasında yer alıyor. Artık günün hemen her anında tükettiğimiz Türk kahvesi, dozunda tüketildiği takdirde sağlığımız üzerinde pek çok olumlu etkisi var. 

HER DERDE DEVA TÜRK KAHVESİ

Özellikle sabah içilen kahve, beyin hücreleri üzerinde olumlu etki sağlıyor. Kafein tüketimi ile ilgili yapılan araştırmalarda günde ortalama 200 mg'dan fazla tüketilmesinin uzun dönem hafızayı güçlendirdiği görülüyor. Öte yandan kahvenin içeriğindeki kafein maddesi, Parkinson hastalığını önlüyor. Parkinson hastalarının hareket kontörüne de yardımcı oluyor. Kokusuyla da rahatlatıcı bir his veriyor. Ayrıca günde 4 bardak kahve içmek depresyonu önlüyor. Ayrıca Türk kahvesinde bulunan kafein uyanıklığı da artırır. Bu konuyla ilgili Adnan Efendi kahvecisi çalışanı Yunus Emre Tuğyan; “Kahvenin sağlık açısından sayısız yararı var. Kalp ve damardan tutunda fiziksel güzelliğe kadar kahve sağlık açısından olumlu sonuçlar yaratıyor. Kışın vücut direncini de artıyor kahve. Bu yüzden özellikle kışın kahve içimini öneriyoruz.” dedi.

yunus-emre-tugyan.jpg

KAHVENİN İYİSİNİ İÇMEK İSTİYORSANIZ GÜVENDİĞİNİZ YERLERDEN ALIN

En çok tüketilen kahveleri ve kahvenin iyisinin nasıl anlaşılacağını anlatan Yunus Emre Tuğyan; ”Son 1 buçuk senedir Osmanlı kahvesi satışlarında ciddi bir artış var. Özellikle son günlerde ilgi gittikçe artıyor. Osmanlı kahvesi, çeşit olarak da zengin bir kahve çeşidimiz. En çok satılan kahvelerimizde Türk kahvesi ve Osmanlı Kahveleridir. Kahvenin iyisini içmek istiyorsanız güvendiğiniz yerlerden alın. Her kahve satışı yapan yerler maalesef taze ve güzel kahveler satmıyorlar. Kahvenin ana vatanı Brezilya Rio’dur. Brezilya Rio2 kahvesi içiyorsanız kalite kahve içiyorsunuz demektir. Bunların dışında Menengiç kahveleri var bunların fiyatları biraz daha düşük, bu yüzden kalitesi de diğer kahvelere oranla daha düşük. İyi bir kahve tüketicisiyseniz kahvenin tadı ve kokusundan zaten taze ve kaliteli olduğunu anlayabilirsiniz.” dedi.

KIŞIN DAHA ÇOK TÜKETİLİYOR

Bu soğuk kış günlerinde sıcak içecek arayışına girdiğimizde belki de en çok tükettiğimiz içeceklerden birisi de Türk kahvesi. Türk kahvesinin vücut direncini artırdığını söyleyen Tuğyan; “Yaz kış kahve satışları yoğun şekilde olur. Fakat kışın yaza oranla biraz daha yüksek satış oranları mevcut. Yazın günde bir kere kahve içiliyorsa, kışın günde üç defa içilmeye başlanıyor. Bu da haliyle yaz kış olarak satış farkını ortaya koyuyor.” dedi.

KONYA’NIN KAHVE KÜLTÜRÜ

Konya’nın diğer şehirlere oranla kahveyi daha çok sevdiğini belirten Yunus Emre Tuğyan; “Konya’da kahve kültürü gelişmiş durumda. Ben çok farklı şehirlerde bulundum. Diğer şehirlerde insanlar yemekten sonra genellikle çay içiyor. Ama Konya’da genel olarak yemeği yedikten yarım saat 45 dakika sonra Türk kahvesi içiliyor. Bunun nedeni kahve midenin yediklerimizi rahat hazmetmesi ve mideyi rahatlatıyor olması. Sağlığa yararlarının yanında kültürümüzü yaşatmak ve devam ettirmek adına da kahve tüketiminin Konya’da yüksek olması bizleri de memnun ediyor. Atalarımızda söylemişler bir fincan kahvenin kırk yıllık hatırı vardır diye, kahveyi hem sağlık hem kültürümüz için içelim.” dedi.

KAHVEDE KULLANILAN ŞEKER MİKTARINA DİKKAT

Kültürümüzde de en iyi ikramlardan birisi olan Türk kahvesi, çoğu ikramdan daha lezzetli, hoş ve sağlıklı bir ikram. Türk kahvesinin sağlığa faydaları ortada iken, şeker miktarını tutturmak önemlidir. Türk kahvesinde temel besin maddesi olan lif ve proteinin yanında kalsiyum ve demir de içeriyor.  Bir fincan Türk kahvesinde neredeyse 3 çay kaşığına eşit şeker bulunuyor. Araştırmalara göre bu miktar, kadınların günlük şeker tüketiminin yarısı, erkeklerin günlük şeker tüketiminin ise üçte biridir.

TÜRK KAHVESİ KANSER RİSKİNİ AZALTMAYA YARDIMCI

Yine araştırmalara göre, Türk kahvesi içenler düşük oranda kolon, meme ve rektal kanser riskine sahiptir. Türk kahvesi aynı zamanda tansiyonu düşürme etkisi ile şeker hastalığı olma ihtimalini azaltır. Erkeklerde ise, Türk kahvesi tüketimi Parkinson hastalığı riskini ortadan kaldırır.

GÜZELLİK İÇİN DE TÜRK KAHVESİ

Sağlıklı yeme alışkanlığımızın yanında günde bir fincan Türk kahvesi sağlığımız açısından yararlı görülüyor. Güzellik uzmanları da içtiğimiz Türk kahvesinin telvesini atmamamızı öneriyor. Kahve telvesi ile çeşitli peelingler hazırlayarak cildinizi yumuşatır ve pul pul dökülmeleri önleyebilirsiniz. Türk kahvesi ayrıca, kilo verme ve fiziksel görüntüyü düzeltmede de yardımcı oluyor.

Son zamanlarda kahve fiyatlarında artış yaşanıyor. Türk kahvesi şuan kilosu 40 ile satılıyor.

BÜŞRA AKSAKBAĞI / YENİ HABER GAZETESİ