Günün önemli gelişmeleri

3 Eylül 2015'in gelişmeleri...
Günün önemli gelişmeleri

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 

 

1- B20 Türkiye Konferansı 

- Küresel ekonominin gündemindeki konuların masaya yatırılacağı B20 Türkiye Konferansı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve küresel ekonominin baş aktörlerinin katılımıyla başladı.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan: 

- "Türkiye, terörle ve teröristle mücadelesini, tek başına kalsa da sonuna kadar sürdürecektir. Bazı ülkelerin kendi çıkarlarına göre terör örgütleri arasında ayrım yaparak kimine karşı mücadele ederken kimini de doğrudan veya dolaylı olarak desteklemesini huzurlarınızda bir kez daha şiddetle kınıyorum."

- "Terör ateşinin, ilk olarak nerede alev alırsa alsın, sonunda mutlaka tüm dünyayı yakıp kavuran bir felakete dönüşeceği asla unutulmamalıdır. Terörle mücadele konusunda, Batı başta olmak üzere tüm dünyayı hassas olmaya, işbirliği yapmaya davet ediyorum."

- "Küresel düzeyde barış, huzur, güven ortamı sağlanmadan ekonomik hedeflere ulaşılabilmesi mümkün değildir. Bu vasfıyla G20, aldığı kararlar ve sergilediği duruşla dünyadaki her bir bireyin hayatına doğrudan etki etme gücüne sahiptir."

- "Bugün Pekin-İstanbul Hattı'nı dikkate almayan hiçbir ekonomik, siyasi, sosyal, kültürel projenin başarıya ulaşma şansı yoktur. Bilhassa önümüzdeki 10 yılda ulaşımda, enerjide, ticarette ve diğer alanlarda yaşanacak değişimin merkezinde bu hat bulunacaktır."

- "(Küresel terör) Ülkemizin güney sınırlarından başlayarak Suriye ve Irak ile birlikte pek çok ülkeyi adeta ateşten bir gömlek gibi yakan bu sorun karşısında Batılı ülkelerin gerekli duyarlılığı göstermediğini, gösteremediğini üzüntüyle ifade etmek durumundayım."

- "Dünyanın en kadim medeniyetlerine beşiklik eden Akdeniz'i mülteciler için bir mezara dönüştüren Avrupa ülkeleri, hayatını kaybeden her mültecinin vebaline ortaktır."

- "Akdeniz'de batan bir botta, mültecileri taşıyan bir botta ölen 3 yaşındaki bir yavru bizim sahillerimize vuruyor. Bizim sahillerimizdeki bu 3 yaşındaki yavrunun hesabını tüm insanlık vermeyecek mi?"

- "Akdeniz'de boğulan sadece mülteciler değildir, insanlığımızdır insanlığımız. Akdeniz'de bizi biz yapan değerler boğulmaktadır, Avrupa kapılarında kaderlerine terk edilen, hatta kasten gemileri, botları batırılarak ölüme gönderilen, sınırlarda insanlık dışı muamelelere tabi tutulan her mülteci bu gerçeğin acı birer temsilcisidir" 

- "Huzura ve refaha kavuşmak isterken, Akdeniz'de ve Ege'de boğularak ölen ve cesetleri kıyılarımıza vuran erkek, kadın, çocuk, yaşlı... Her insan bizim yüreğimizde derin bir yara açıyor. Ama bu insanları Akdeniz'de Ege'de ölüme terk edenlerden en küçük bir pişmanlık, vicdan azabı emaresi görmedik, duymadık."

- Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz:

-"Bugün itibarıyla dünya ekonomisinin önündeki en büyük sorun olarak kredibilite açığını görüyoruz."

- "Kararlı bir siyasi iradeyle yapılan uygulamalar, bunun oluşturduğu güven ve istikrar büyümenin temel dinamiğini oluşturdu"

- TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu:

- "İş dünyası olarak, kısa vadede yeni bir sorunla karşı karşıyayız. Küresel ekonomi yeni bir para politikasına geçiş yapıyor"

(14.00/14.16/14.22/14.36/14.38/14.39/14.44/14.58/15.34/15.56) 

 

2- Akdoğan, aday adaylığı başvurusunu yaptı

- Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, 1 Kasım 2015 Pazar günü yapılacak 26. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri için AK Parti Ankara İl Başkanlığına aday adaylığı başvurusunda bulundu. Akdoğan, başvuru belgelerini AK Parti Ankara İl Başkanı Mustafa Nedim Yamalı'ya teslim etti. 

- Başbakan Yardımcısı Akdoğan: 

- "Dün bir parti başkanı, yönetimde boşluk olduğunu söyledi. Bu kişiler, bu partiler hükümete üye vermediler. Dün hükümete üye vermeyenlerin, yönetimde boşluktan bahsetmesi ironik bir durumdur."

- "AK Parti'nin yeniden iktidar olması, güven ve istikrarın yeniden sürmesi açısından, yeni anayasanın yapılabilmesi açısından, yeni Türkiye hedeflerine ulaşabilmemiz açısından ve Çözüm Süreci'nin başarıya ulaşabilmesi açısından büyük önem taşıyor."

(11.33)

 

3- G20 Çalışma ve İstihdam Bakanları Toplantısı

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem: 

- "Ne pahasına olursa olsun Suriyeli masumların, mazlumların yanında durmaya ve onlara yardımcı olmaya devam edeceğiz. Bu noktada uluslararası örgütleri ve ülkeleri, insanlık adına harekete geçmeye ve daha fazla yardımda bulunmaya çağırıyoruz."

- "(Avrupa'ya göçler) Şu bir gerçek ki insanlarımıza iş ve aş sağlamakta başarısız olursak, dünyada artan eşitsizliklere çözüm bulamazsak, benzer tablolarla karşılaşmaya devam etmemiz kaçınılmazdır."

(11.57) 

 

4- Genel seçime doğru

- Genel seçimde sandık kurullarının oluşumu ile görev ve yetkilerini düzenleyen YSK genelgesi ile yurt dışında kullanılacak seçim malzemelerinin gönderilmesi ve kullanılan oy pusulalarının Türkiye'ye getirilmesi sürecini düzenleyen genelge Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. 

- Genelgeye göre, sandık başına gelen seçmen Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullanabilecek.

- Milletvekilleri, milletvekili kimliği ile seçmen bilgi kağıdını; milletvekili adayları ise herhangi bir il seçim kurulu başkanınca milletvekili adayı olduklarına ilişkin meşruhat verilmiş seçmen bilgi kağıdını göstermek suretiyle kayıtlı oldukları seçim çevresi dışında da oylarını kullanabilecek.

- Seçmenin; cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girmesi yasak olacak.

- AK Parti'de 1 Kasım 2015'te yapılacak milletvekili genel seçimleri için milletvekili aday adayı başvuruları bugün saat 19.00'da tamamlanacak.

(00.39/00.47/13.17)

 

5- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli:

- "1 Kasım'da huzur ve sükunetle kan ve ölüm arasında oylama yapılacaktır. Ya terör Türkiye'yi yıkıp yok edecek ya da sandıktan yetki almış MHP, terörün ve hainlerin kökünü kazıyacaktır."

(15.50)

 

6- TBMM Genel Kurulu olağanüstü toplandı

- TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Koray Aydın başkanlığında olağanüstü toplandı.

- TBMM Başkanvekili Koray Aydın başkanlığında olağanüstü toplanan Genel Kurul'da, Cumhurbaşkanlığı'nın, seçimlerin ardından hükümetin kurulamaması; seçimlerin yenilenmesi kararı ile Geçici Bakanlar Kurulu'nun kurulmasına ilişkin tezkereleri okundu.

- Genel Kurul'da, bağımsız bakanların yemin etmesinden önce CHP'nin "8 bakanın taraflı olduğu, bağımsız kişilerden bakan atanması için işlemin durdurulması" istemiyle açtığı usul tartışması görüşüldü. 

- Usul tartışmasında, başkanlığın yemin ettirilmesi yönündeki tutumu Genel Kurul'da oya sunuldu ve muhalefet milletvekilleri aleyhte oy kullandı; oylama sonucuyla ilgili katip üyelere arasındaki anlaşmazlık olduğu için birleşime ara verildi.

(13.36/15.18) 

 

7- Yine şehit eşinin doğumuna koştu

- Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, bu kez Konya'da şehit eşinin doğumunu yaptırdı.

- Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde teröristlerce şehit edilen Jandarma Astsubay Üstçavuş Dursun Taştiken'in eşi Ayşe Taştiken'in dünyaya getirdiği bebeğe, babasının adı verildi.

(14.13)

 

8- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan AA'ya konuştu:

- "(Sosyal medyadaki iddialara ilişkin) Ben böyle bir tweet atmadım. İspatları da yok zaten. Benim attığım tweetler belli. Onların da altına imzamı atarım. Yazmadığım bir şeyden de sorumlu tutulmak istemem."

- "Talimat verdim, söz konusu tweeti başlatan kişi hakkında hukuki işlem başlattık."

- "(Suriyeli kaçak göçmen sorunu) Hiç kimse evini yurdunu bırakıp gitmez. Bırakıp gidiyorsa mutlaka orada artık canına tak etmiştir. Bize düşen onlara kucak açmaktır. Kucak açtığımız sürece biz insanlık adına varlığımızı, kendimize olan saygımızı kanıtlamış oluruz."

(15.06) 

 

9- Bodrum'da kaçakları taşıyan tekne ve botun batması

- Suriye uyruklu 12 kişinin cesedi, otopsi için Muğla Adli Tıp Kurumunda bekletiliyor. 

- Söz konusu olayda kıyıya vuran cansız bedeniyle gündeme gelen 2 yaşındaki Suriyeli Aylan Kurdi ile ağabeyi Galip (3) ve annelerinin cesetlerinin, olaydan sağ kurtulan babaları tarafından teslim alınması bekleniyor.

- Yasa dışı geçişi organize ettikleri iddiasıyla Suriye uyruklu 4 şüpheli yakalandı.

(13.24/12.53)

 

10- HDP Milletvekili Hezer'e soruşturma

- Van'ın Başkale Cumhuriyet Başsavcılığı, Tunceli'nin Nazımiye ilçesinde güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada ölü ele geçirilen terör örgütü PKK mensubunun cenaze törenine katılarak, tabutunu taşıyan HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer hakkında, "terör örgütünün propagandasını yapmak" suçundan soruşturma başlattı. 

- Hezer'in bir polisi şehit eden grupta yer alan teröristin cenazesini taşıması, HDP'nin PKK ile arasına mesafe koyamadığı ve terör örgütü ile ilişki içerisinde bulunduğu iddialarını yeniden gündeme getirdi.

(13.39/15.05)

 

11- Yola döşenen patlayıcı infilak ettirildi: 4 polis şehit

- Mardin'in Dargeçit ilçesinde, terör örgütü PKK mensuplarınca yola döşenen patlayıcının polis aracının geçişi sırasında infilak ettirilmesi sonucu bir emniyet amiri ile 3 polis memuru şehit oldu.

(09.24/11.03)

 

12- Eski AK Parti Diyarbakır Gençlik Kolları Başkanı Koca'nın öldürülmesi

- Diyarbakır'da silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren eski AK Parti Diyarbakır Gençlik Kolları Başkanı Koca'nın katil zanlısı 2 kişi suçunu itiraf etti.

(13.33)

 

13- AK Parti Hizan İlçe Başkanlığına molotofkokteylli saldırı

- Bitlis'in Hizan ilçesindeki parti binası, bölücü terör örgütü yandaşları tarafından molotofkokteyli atılması sonucu çıkan yangında kullanılamaz hale geldi. 

- AK Parti İl Başkanı Nesrullah Tanglay: "Saldırıyı kınıyoruz. Bu olaylarla 1 Kasım'da yapılacak seçim öncesi parti teşkilatlarımız yıldırılmak isteniyor."

(11.19) (Fotoğraflı-Görüntülü)

 

14- Şırnak'ta 8 terörist teslim oldu

- Şırnak'ta terör örgütü PKK'dan kaçan 8 terörist, güvenlik güçlerine teslim oldu.

(10.30)

 

15- Şırnak'ta askeri konvoya saldırı

- Cizre ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarınca yola döşenen patlayıcı, askeri konvoyun geçişi sırasında infilak ettirildi.

- Can kaybı ve yaralananın olmadığı patlamada, karayolunda çukur oluştu, park halindeki iki araç kullanılamaz hale geldi, bazı evler zarar gördü.

(14.02)

 

16- Diyarbakır'da tutuklanan gazeteciler

- Diyarbakır'da tutuklanan İngiliz uyruklu gazeteciler, Philip Gingell Hanrahan ve Philip John Pendlebury serbest bırakıldı.

- Gazetecilere tercümanlık yaptığını belirten ve bilgisayarında terör örgütü DAEŞ tarafından kullanıldığı iddia edilen kriptolu şifreleme sistemi bulunan Irak uyruklu Mohammed İsmael Rasool'un tutukluluk halinin devamına karar verildi.

(15.18)

 

17- Meslekten ihraç edilen savcıların itirazı reddedildi

- Meslekten ihraç edilen eski savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl'ün bu karara ilişkin yeniden inceleme talepleri, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesince reddedildi.

(13.05/13.37)

 

18- Düzce'de "Paralel Devlet Yapılanması" operasyonu

- Düzce'de, Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik soruşturma kapsamında, bazı dershane. yurt ve özel okullar ile Akçakoca ilçesindeki bir dershanede arama başlatıldı.

- İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kent merkezinde Paralel Devlet Yapılanması'na finansman sağlandığı iddiasıyla bazı adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi.

(10.30/12.39)

 

19- Aksaray'da "Paralel Devlet Yapılanması" operasyonu

- Ortaköy ilçesinde bir şirket ile şirkete bağlı dershanede yapılan aramada, bazı belgelere el konuldu.

- Gözaltına alınan 2 kişi, emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

(12.28) 

 

20- Suriyeli mültecilerin dramı

- İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Bodrum'da cesedi sahile vuran Suriyeli çocuk için "dramatik ve tüyler ürpertici" değerlendirmesinde bulundu.

- "Ekonomik sebeplerle göç edenler ile mülteciler arasındaki farklılığın belirlenmesi gerektiğini" savunan Rajoy: 

- "Avrupa, dünyanın en iyi değerlere sahip olan, insan haklarını koruyan bir bölgesidir. Bu yüzden sığınma isteyen tüm bu kişileri kabul ediyor çünkü demokrasiyi savunuyor. Ama temel konu Suriye'deki durumu düzeltmektir"

- Macaristan Başbakanı Viktor Orban:

- "Problem, Avrupa problemi değil. Problem, Almanya problemi. Kimse Macaristan'da kalmak istemiyor"
- "Schengen şu anda tehdit altında"

- İngiltere Başbakanı Cameron'ın liderliğindeki Muhafazakar Parti'nin milletvekilleri, Cameron'ın "yüzlerce değil binlerce Suriyeliye" kapılarını açması için çağrıda bulundu

- BM Genel Sekreterliği Uluslararası Göç Özel Temsilcisi Sutherland: - "İngiltere daha fazlasını yapabilir"
- İngiltere'nin daha fazla Suriyeliye kapılarını açması için başlatılan kampanyaya bir kaç saat içerisinde 130 binden fazla kişi destek verdi

(12.54/14.59/1530)

 

21- Özel okul teşviklerinde puanlar açıklandı

- Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Yelkenci: 

- "Özel okul desteğinden faydalanmak isteyen öğrencilerin yaptıkları başvuru sonucunda oluşan puanları açıkladık. Buna göre başvuran 661 bin 233 öğrencinin puanını hesapladık. Bu öğrenciler 6 bin 778 okul için tercihte bulunabilecek."

- "Teşvikten faydalanmak isteyen öğrencilerimiz, ne kadar çok tercih yaparsa destekten yararlanma ihtimalleri o kadar yüksek olacak. Veliler, tercihte bulundukları özel okulların ücret ve diğer kayıt şartlarını mutlaka öğrenmeli ve mutabık kalmalılar ki sonrasında bir sürprizle karşılaşmasınlar."

(11.44/12.21)

 

22- İstanbul'da organize suç örgütüne yönelik operasyon

- Beyoğlu ve Kağıthane'de "kasten yaralama", "silah kaçakçılığı" ve "yağma" yaptığı iddiasıyla 1'i polis memuru 17 kişi gözaltına alındı. 

- Aramalarda, 7 ruhsatsız tabanca, 3 otomatik av tüfeği ve çok sayıda mermi ele geçirildi.

(12.19)

 

23- Dolar 2,97'yi aşarak 10 günün en yükseğine çıktı

- Dolar/TL küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylül toplantısında faiz artırımına başlayabileceği beklentilerindeki güçlenmenin, dolara olan talebi artırmasıyla 2,97'yi aşarak son 10 günün en yüksek seviyesi olan 2,9751'i gördü.

(15.30)

 

24- Elektrik tüketiminde rekor

- Elektrik tüketiminin 25 milyar 76 milyon kilovatsaate çıktığı ağustos ayında tüm zamanların rekoru kırıldı. 

- Ülkede daha önce bir ay içerisinde en fazla elektrik tüketimi, 24 milyar 308 milyon kilovatsaat ile geçen yıl ağustosta gerçekleşmişti.

(11.29)

 

25- Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ağustosta yüzde 0,40, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,98 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7,14, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 6,21 oldu.

(10.03)

 

26- Öğretmen ataması için başvurular yarın başlayacak

- MEB'in 37 bin öğretmen kadrosu için yapacağı atama başvuruları yarın başlayacak. Başvuru süresi 10 Eylül'de sona erecek. 

- İlk kez ataması yapılacakların, 2015 yılı Kamu Personel Seçme Sınavı'ndan 50 ve üzerinde puan almış olmaları gerekecek. 

- İlk atama kapsamında 36 bin 512, yeniden atama ve kurumlar arası yeniden atama kapsamında 371, milli sporcu ataması kapsamında da 117 öğretmenin ataması gerçekleştirilecek.

(09.31)

 

27- BM Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu Raporu

- BM Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro: 

- "Suriye'de savaşan taraflar, dış etkenler nedeniyle savaşın kontrolünü kaybetti ve ülkedeki iç savaş artık uluslararası ve bölgesel güçlerin jeostratejik çıkarlarına göre yönlendiriliyor"

- "Suriye krizinde bölge güçleri arasındaki çekişme, yabancı savaşçıların ve radikal dincilerin müdahalesi mezhep savaşını iyice alevlendirdi"

- "Akıl almaz acılar yaşayan Suriyelilerin barış çığlığına kulak verilmeli"

(14.19)

 

28- Suriye'li sığınmacıların barınma sorunu

- Dünya Müslüman Alimler Birliği, Arap ve İslam ülkelerine Suriyeli sığınmacıları barındırma çağrısında bulundu.

(04.05)

 

29- BMGK'daki veto hakkının sınırlandırılmasına Rus vetosu

- Rusya, daimi üyesi olduğu Birleşmiş Milletler Güvenik Konseyi'ndeki (BMGK) veto hakkının sınırlandırılmasıyla ilgili Fransa'nın sunduğu tasarıyı veto etti.

(04.09)