Günün önemli gelişmeleri

Günün önemli gelişmeleri...
Günün önemli gelişmeleri

 Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

 

1- AA Halep muhabiri saldırıda hayatını kaybetti

- Anadolu Ajansı Halep muhabiri Salih Mahmud Leyla, bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda hayatını kaybetti. 

(00.05)

- Leyla için Anadolu Ajansında anma töreni düzenlendi. AA Genel Müdürü Şenol Kazancı, törende yaptığı konuşmada, "Bizim açımızdan son derece acı veren bir hadise" ifadesini kullandı. 

(14.30)

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Leyla'nın saldırıda hayatını kaybetmesi nedeniyle Kazancı'ya taziye telgrafı gönderirken, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da "Terör örgütlerinin ve zalim Esed rejiminin her gün gerçekleştirdiği alçak saldırılarda yüzlerce sivil yaşamını yitiriyor, canlar sönüyor. Dünkü alçak saldırıda hayatını kaybeden merhum Salih Leyla'ya Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

(12.36-10.25) 

 2- Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, terör örgütünün "sözde ateşkes" çağrısının kandırmaca olduğunu belirterek, "Bunlar sıkıştıkları zaman hep bu yola başvuruyor. Şu an bunların hiçbir kıymeti harbiyesi, inandırıcılığı yok" dedi.

(11.53)

3- Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu. Kurtulmuş'un açıklamalarının satır başları şöyle:

- "Oslo görüşmelerini paralel çete, hangi ülkenin menfaatine, hangi gücün menfaatine ve terör örgütünün ekmeğine yağ sürecek şekilde niçin baltaladı? İhanet orada başladı"

-"Tayyip Erdoğan'ı istemeyebilirsiniz, geçtiğimiz Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Tayyip Erdoğan'a oy vermeyebilirsiniz ama kusura bakmayın Türkiye Cumhuriyetinin meşru cumhurbaşkanıdır, halkın yüzde 52'sinin oyunu almıştır. Yani 'ona karşı bir operasyon üretelim' diye terör örgütü ve ona müzahir güçlerin propaganda ağının içerisinde bulunmak, oradaki blokun içerisinde bulunmak hiçbir şekilde akla makul gelen bir şey değildir, asla da kabul edilemez" 

- "Türkiye ve Rusya olarak uzun yıllardır barış içinde yaşıyoruz. Ekonomik, siyasi ve çok iyi ticari ilişkilerimiz var. Türkiye, Rusya ilişkileri Suriye'deki herhangi siyasi bir çıkar uğruna heba edilmemelidir. Türkiye, gerçekten kendi sınır güvenliğini koruyacak bir ülkedir. Bir an evvel Rusların Türkiye sınırını taciz etmekten vazgeçmesi 'yanlışlıkla oldu' diyorlarsa da bundan dolayı da geri adım atmalarını beklemek hakkımız"

(12.42-13.18-14.56)

4- Norveç Nobel Komitesi, bu yılki Barış Ödülü'nü 2011'deki Yasemin Devrimi'nin ardından Tunus'ta çoğulcu demokrasinin kurulmasına katkıda bulunan Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'ne verdi. 

(12.55)

5- Adana ve Hatay'da Milli İstihbarat Teşkilatına (MİT) ait tırların durdurulmasına ilişkin soruşturma kapsamında 33 askeri personel hakkında müebbet hapis cezası istemiyle açılan davanın 8. duruşması görüldü. Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve gizlilik kararı bulunan duruşmaya, tutuksuz yargılanan 14 sanığın çoğu katıldı. 

(13.49)

6- Yargıtayca yetkilendirilen Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi, "Tahşiye'' olarak bilinen gruba yönelik 40 sanığın yargılandığı dava dosyasının, esas hakkındaki görüşünü bildirmesi için savcıya verilmesini kararlaştırdı. 

(14.16)

 7- Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, terör örgütü PKK mensuplarınca bir lisenin bahçesine bırakılan el yapımı patlayıcı, uzman ekiplerce etkisiz hale getirildi.

(14.35)

8- Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Rus savaş uçaklarının Türkiye-Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal etmesine ilişkin olarak, "Bizim talebimiz Rus yetkililerin buraya gelerek, bu ihlale ilişkin olarak bize bilgi vermesidir" dedi.

(14.01)

9- Ege Denizi'nin uluslararası hava sahasında Yunan jetlerince Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait 4 F-16'ya radar kilitleri muhafaza edilerek tacizde bulunuldu.

(15.26)

10- Terör örgütü DAEŞ, Halep'in kuzeyinde Türkiye'ye bağlanan koridorda muhaliflerin kontrolündeki bazı noktaları ele geçirdi. Esed rejimi, muhalifleri eş zamanlı olarak havadan ve karadan ateş altına alarak DAEŞ'in ilerlemesini kolaylaştırdı.

(11.32)

11- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Son dönemde Türkiye'nin algısı kötüleşti ama gerçek o kadar değil. Temeller hala iyi, dinamizm hala var ve Türkiye, bunu döndürebilir" dedi.

(12.51)

12- ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylül ayı Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarının ardından, faiz artırımının öteleneceği beklentisinin artmasıyla dolar/TL, 2,90'ın altına geriledi ve böylece bir haftada yüzde 3 değer kaybetti.

(10.07)

 13- Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon, Ulusal Birlik Hükümeti Başkanı olarak Faiz Serrac, Meclis Başkanı olarak da Abdurrahman Suvayhili'nin belirlendiğini bildirdi.

(03.07)

14- İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun Sınırdışı Operasyonlar Komutanı (Kudüs Gücü) General Kasım Süleymani'nin yardımcısı Tuğgeneral Hüseyin Hemedani'nin, Suriye'nin Halep kentinde öldürüldüğü açıklandı.

(11.40)

 15- Ankara'da terör örgütü DHKP-C'ye yönelik operasyonda 9 kişi daha gözaltına alındı. 

(15.30)