Gülşen Yılmaz

Gülşen Yılmaz

‘Güven Bana’ belgeselde görmüştüm

‘Güven Bana’ belgeselde görmüştüm

Sosyal medyada ya da televizyonda illa ki denk gelmişsinizdir Güven Bana adlı yarışmaya…
 
Bende denk geldikçe izliyorum.
 
Ama son çıkan yarışmacıları ayakta alkışladım. Gerçekten, gerçekler mi diye bir müddet düşünmeme sebep olsa da kimsenin kendisini böyle bile isteye rezil edemeyeceğini düşünerek; ‘Bunlar gerçek Gülşen’ dedim.
 
12 yaşındaki kardeşimin bileceği tarzda sorularda heyecan yapan iki yarışmacı arkadaş vardı programda. Hepsi tek tek eleştirilebilirdi.
 
Fakat yazımın konusu olan asıl soru şuydu; “Yeni doğmuş sütle beslenen sığır yavrusuna ne denir?”
 
Eee, hadi buzağı deyiverin de diğer soruya geçelim derken bir de ne göreyim!
 
Meğerse sığırın yavrusu sıpaymış! Bir dakika bir dakika bu işte bir terslik olmasın.
 
Arkadaşlar siz erişkin insanlarsınız. Sığır diyoruz. Hani şu illa ki hayatımızda bir yerde gördüğümüz hayvan.
 
Ama durun durun yarışmacı sığırı belgesellerde görmüş, oradan biliyormuş. E canım biz ne bilelim. Yıllarca köylerde bizi kandırmışlar sığırın yavrusu buzağı diye…
 
Müge Anlı’da bizim gibi eksik bilgiye sahip olunca; “Nasıl yani” diye bir şaşırdı haklı olarak. Ama yarışmacı arkadaşlar kendilerinden çok emindi tabi.
 
Hatta Müge Hanım; “Bunu bilmek için belgesel izlemeye ne gerek var” deyince yarışmacı; “Hayır bu sığır yavruları belgeseller de hep var” diyerek çıkıştı da.
 
Demek ki Müge Hanım da bizim gibi, belgesellerde, normal hayatta rastlamadığımız hayvanları izliyormuş. Ama şu sığır yavrularının geçtiği belgeselleri merak etmedim değil…
 
İnanın sinirden gülmek geliyor içimden…
 
Nasıl yani anlamak inanın güç.
 
Daha da bununla da bitmedi. Şıklardan gidip sonuca varmayı düşündüler. Ve kuzu kimin yavrusudur diye akıl yürütüp keçinin yavrusu olduğuna kanaat getirdiler. Sonra bir ara sıpa kuzunun yavrusu dediler. Buzağıya anne bulamadılar. Son karar olarak sığıra oğlak yakışır deyip, oğlak cevabını yapıştırdılar. Yanlış cevap olduğunu görünce yarışmacının; “Oğlak burcuyum. Bunu nasıl bilemem” demesi cabası oldu.
 
Aman Allah’ım!
 
Ne kadar trajik bir tabloydu!
 
Gerçek olmamasını temenni ederdim. Bu soruyu bilememe sebeplerini de; “Genel kültürümüzü geliştirmiyoruz” diye açıklayarak işi daha da vahim boyutlara getirdiler.
 
Arkadaşlar size burada gergedanın yavrusu sorulsa genel kültür olurdu. Lakin dümdüz sığır soruldu. Bunun neresinde genel kültür arıyorsunuz diye sorarlar adama!
 
Evet, siz kaybettiğiniz için üzülmeyin zaten. Bu yaşa gelip de beş yaşında bir çocuğun ekrana yapışarak buzağı diye bağırdığı bir soruyu cevaplayamadığınız için üzülün.
 
Para bir şekilde bulunur da sofraya, masa örtüsü yerine serilen gazeteyi okusanız bile bilebileceğiniz bir soruda elendiğiniz için üzülün.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gülşen Yılmaz Arşivi
SON YAZILAR