Güvenlik ve savunma adına önemli adım

Güvenlik ve savunma adına önemli araştırmalar yapmak için üniversitelerde Güvenlik ve Savunma Stratejileri Uygulama ve Araştırma Merkezleri kuruluyor. Bu kapsamda Konya’da da bir merkez açıldı.
Güvenlik ve savunma adına önemli adım

Üniversitelerde güvenlik ve savunmaya yönelik çalışmaların fazlalaşması adına Selçuk Üniversitesi'nde Uygulama ve Araştırma Merkezleri kuruldu. Resmi Gazetede yayınlanarak görevleri duyurulan merkezin müdürlüğüne ise Yrd. Doç. Dr. Erdal Arslan getirildi. Yönetmeliğe göre, ülke güvenliğini ilgilendiren toplumsal, politik, askeri, iktisadi, eğitim, tarih, biyolojik ve elektronik konularda inceleme ve araştırma yapmak merkezin görevleri içerisinde bulunuyor. Bu konularda ortaya konulan görüşleri bilimsel tartışma ve işbirliği ortamı içinde değerlendiren araştırma ve uygulama merkezinin görevleri arasında şunlar bulunuyor: “Ülke güvenliğini ilgilendiren konuları geçmişten geleceğe yönelik bir bakış açısı ile ele almak, ülkenin güvenliği ile ilgili konularda bilgi ve verileri toplayarak inceleme yapmak, yapılan inceleme ve araştırmalara ilişkin yayınlar, raporlar, notlar hazırlamak, gerekli görülen yerli ve yabancı yayınlara abone olup bunları izlemek ve değerlendirmek, ülkenin güvenliğini ilgilendiren konular hakkında konferans, seminer, panel ve benzeri faaliyetler düzenlemek ve Üniversite dışında yapılan bu tür faaliyetlere olanaklar ölçüsünde katılmak, ihtiyaç duyulan hallerde, Üniversite dışından yerli ve yabancı, özel ve tüzel kişilere araştırma, etüt ve proje yaptırmak, faaliyetlerin yürütülmesinde Üniversitenin diğer ilgili birimleri ile yakın bir eşgüdüm içinde bulunmak, karşılıklı bilgi alış-verişini etkin biçimde yerine getirmek.”

8-1-2-031.jpg

YURT DIŞI ARAŞTIRMALAR DA VAR

Ayrıca yurt dışı çalışmaları da merkezin görevleri arasında yer alıyor. Görev alanlarının devamında, “Çalışmaların yürütülmesinde ülke güvenliği ile ilgili konularda çalışan, akademik kuruluşlar, kamu kuruluşları, enstitüler, vakıflar, dernekler, düşünce kuruluşları ve basın-yayın organları ile temas kurmak, küresel ya da bölgesel kapsamlı; Avrupa Birliği, Orta Asya, Kafkasya, Balkanlar, Ortadoğu gibi alanları kapsayan konularda araştırmalar yaparak, kongre ve sempozyumlar düzenlemek, özel ve kamu sektöründeki kurumlara danışmanlık ve Merkezin ilgi alanına giren konularda uygulamalı çalışmaların yapılması ve kitap, dergi, bülten, çalışma raporu ve benzeri yayımlar yaparak Merkezin ilgi alanına giren konularda lisans ve lisansüstü eğitime katkıda bulunmak, merkezin ilgi alanı ile ilgili konularda yurt içi ve yurt dışı kuruluşlar ve araştırmacılarla işbirliği yapmak, araştırma projeleri ve araştırmacıları desteklemek, ortak araştırma çalışmalarını planlamak ve yürütmek.” konuları yer alıyor.

ÜLKENİN GELECEĞİNİ İLGİLENDİREN KONULAR

Güvenlik ve Savunma Stratejileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin amaçları bölümünde ise, “ Ulusal ve bölgesel güvenlik, savunma ve bu alanlara ilişkin olarak ortaya konulacak stratejileri ülke yararına göre belirlemek, ülke, bölge ve değerlerin korunması ve geliştirilmesine yönelik adımlar atmak, Türk dış politikası, uluslararası ilişkiler, bölgesel ve uluslararası uyuşmazlıklar ve uluslararası kuruluşlar üzerinde incelemeler ve araştırmalar yapmak, stratejik yönetim çerçevesinde ülkenin geleceğini ilgilendiren konuları ve ortaya çıkan tehditleri saptamak, stratejileri planlamak, tasarlama ve uygulamaya ilişkin önerileri geliştirmek, araştırmalar yapmak.” ifadeleri yer alıyor.

Salih KÖPRÜLÜ / YENİ HABER GAZETESİ