Güzel havalar Pazaryeri tescilli fasulye üreticisini umutlandırdı

Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yetiştirilen, kılçıksız ve dış yüzeyinin parlaklığından dolayı rağbet gören tescilli fasulyenin üreticileri, hava şartlarının iyi gitmesi durumunda yıllık ortalama bin 700 ton olan rekoltenin aşılacağını umuyor- İl Tarım ve
Güzel havalar Pazaryeri tescilli fasulye üreticisini umutlandırdı

BİLECİK (AA) - İBRAHİM ÖZTOSUN - Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yetiştirilen ve "Pazaryeri boncuğu" adıyla tescillenen fasulye üretiminde, hava koşulları elverişli giderse yıllık ortalama 700 ton olan rekoltenin aşılması bekleniyor.

Bölgede 50-60 yıllık geçmişe sahip fasulyenin ilk dönemlerde sınırlı olan ekimi, bugün 530 dolayında çiftçi tarafından yaklaşık bin 800 dekar alanda yapılıyor.

İlçenin rakımının yüksekliği ve hava sıcaklığının fazla olmaması, "Pazaryeri boncuğu"na ayrı bir lezzet katıyor. Bu fasulye, kılçıksız ve dış yüzeyinin parlaklığından dolayı rağbet görüyor.

İstanbul, Bursa, Eskişehir gibi çevredeki büyük şehirlere gönderilen ürünün, hasadın ilk döneminde kilogram başına 5-6 liradan alıcı bulması öngörülüyor.

- "Çiftçilerimiz ürününü satarken zorlanmıyor"

İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilecik genelinde ekonomik değere sahip 72 çeşit ürün yetiştirildiğini söyledi.

Yoldaş, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünce tescillenen "Pazaryeri boncuğu"nun, getirisi en yüksek ürün olduğu için ilçe halkının fasulye ekimine ağırlık verdiğini vurguladı.

Ekim işleminin bir ay önce yapıldığını aktaran Yoldaş, "Ekilen tohumlar yaklaşık 15 gün içinde kardeşlenme dönemine girer. Sarmaşık bir bitki olduğundan bu duruma gelince yaklaşık 1,5-2 metre boyunda daha önceden hazırlanmış tesisatlara ip atarak 'ipe sarma' dediğimiz direkler arasına gerilen tellere bağlanır. Yaklaşık 1,5 ay içinde meyve vermeye başlar. Ağustos ayı içinde başlayan ürün verme işlemi, peyderpey eylüle kadar devam eder." diye konuştu.

Yoldaş, çiftçilerin büyük ilgi gördüğü için pazar payı artan bu ürünün satışında zorlanmadığını dile getirerek, rekolte beklentisine ilişkin şunları kaydetti:

"Çok sayıda çiftçi yoğun bir biçimde taze fasulye ekimine geçti. Bu sezon havaların uygun gitmesi halinde 2 bin ton civarında ürün almayı hedefliyoruz. Bu ürünün katma değerini artırmak için Pazaryeri Belediye Başkanımız Zekiye Tekin ile Gölpazarı Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Hakan Nihat Soyer'i ilçemize davet ederek bu üründen nasıl daha fazla gelir elde ederiz gibi çalışmalar içine girdik. Konserve gibi pazarlamak için neler yapabilir ve benzeri konularda ilçelerin kaymakamlıkları, belediyeleri ile koordineli bir biçimde çalışıyoruz."

- Tarlalarda "ipe sarma" mesaisi

Fasulye üreticilerinden Metin Polat da bugünlerde ipe sarma işlemiyle uğraştıkları ürünün hasadına ağustos ayının ortalarında başlayacaklarını söyledi.

Üretim ve satıştan memnun olduklarını ifade eden Polat, "Pazarcılar ayağımıza kadar gelerek fasulyeyi alıyorlar. Bazen kendimiz de pazarlara çıkarak perakende satıyoruz. Malımız kaliteli olunca satışı çok kolay ve peşin para ile oluyor." dedi.

Kaynak: