Haaretz: Prens Muhammed bin Selman İsrailli yetkililerle görüştü

İsrail basınının önde gelen isimlerinden Haaretz gazetesi Oğul Selman'ın veliaht ilan edilmesiyle ilgili bir analiz yayınladı. Analize göre Oğul Selman İsrailli yetkililerle defaatle görüştü.
Haaretz: Prens Muhammed bin Selman İsrailli yetkililerle görüştü

Sabah saatlerinde ani bir toplantı ile Oğul Selman'ı içişleri bakanlığına getiren ve Kral olması yönünde yolunu açan Riyad yönetimi tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

İsrail medyasının öne çıkan isimlerinden Haaretz gazetesi sabah saatlerinde gerçekleşen olayla ilgili çok çarpıcı iddialar ortaya atan bir analiz yayınladı.

Analize göre yeni veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın atanması ve veliaht edilmesi sadece bir prosedürdü.

Ağustos ayında 32. yaş gününü kutlayacak olan Oğul Selman iddiaya göre ülkeyi zaten o yönetiyordu.

İçişleri bakanlığına getirilen Oğul Selman aynı zamanda Savunma Bakanlığındaki görevine de devam edecek.  

Muhamemd bin Selman'ın veliaht ilan edilmesiyle kuzeni ve aynı zamanda Washington ile özellikle CIA ile olan ilişkilerinde sorumlu olan Muhammed bin Nayef aradan çıkarılmış oldu. Analize göre Oğul Selman'ın bu ataması diğer prenslere ve özellikle Nayef'e güçlü adamın kim olduğunu göstermek için yapıldı.

VLADİMİR PUTİN İLE GÖRÜŞTÜ

ABD ile sıkı bağı olduğu bilinen Oğul Selman hakkında gazetenin ortaya attığı iddalardan biri ise Vladimir Putin ile olan görüşmeler. 

Yeni mirasçı Selman Suriye ve İran hakkındaki politikayı koordine etmek üzere birkaç kez Rusya devlet başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.

PRENSİN SEÇİLMESİ İSRAİL İÇİN İYİ HABER

Oğul Selman'ın veliaht seçilmesini İsrail ve ABD için iyi haber olarak niteleyen Haaretz gazetesi, Yeni veliahtın İran'a karşı olan düşmanlığından bir hayli memnun.

Aynı zamanda Oğul Selman Beşşar Esed rejimini devirmek ve Müslüman Kardeşler'den Hizbullah'a kadar bölgede aktif olan tüm örgütlere karşı sert hareket etmek noktasında ABD ile aynı fikirde.

İSRAİLLİ YETKİLİLERLE BİR ARAYA GELDİ

Prens Selman hakkında ortaya atılan diğer bir iddia ise İsrailli yetkililerle olan görüşmeleri.

Son iki yıl içerisinde birçok Arap haber sitesinde yer alan haberlere ve Haaretz'e göre Oğul Selman İsrailli yetkililerle birçok defa bir araya geldi.

2015 yılında Eilat'ta Selman'ın İsrailli yetkililerle görüştüğü ve 2017 yılı Mart ayında da Ürdün'deki Arap zirvesi esnasında İsrailli yetkililerle bir araya geldiği belirtildi.

FİLİSTİN-İSRAİL BARIŞI BELİRSİZ

Haaretz'e göre yeni mirasçı Selman'ın İsrail ve Filistin arasındaki savaş hakkında ne düşündüğü henüz belli değil.

SUUDİ BLOGGERIN YAZDIKLARI DOĞRU ÇIKTI: PRENS DARBE PLANLADI

Prens hakkındaki uzun analizinde bir Suudi bloggerın yazdıklarına da yer veren Haaretz gatesi geçtiğimiz haftalarda başlayan Katar krizi hakkında ilginç iddialar ortaya atıyor.

Mujtahidd olarak bilinen Suudi yazar Katar krizine işaret ederek, veliaht prens Selman'ın kuzeni Muhammed bin Nahyan ile Katar'da bir darbe planladığını iddia etti.

İddiaya göre Selman ve kuzeni Muhammed bin Nahyan BAE üzerinden Katar'a askeri darbe yapmak üzere özel kuvvetleri gönderecekti. Darbe sonrasında ise Al- Thani ailesinden bir atama yapılacaktı.

Haaretz'e göre askeri darbenin gerçekleşmemesinin nedeni bloggerın Katar krizinden önce olacakları basınla paylaşmasıydı.