‘Haç’ işaretli ders kitabı velilerin tepkisini çekti

Ortaokul 8’inci sınıf İngilizce ders kitaplarının kapak kısmında, ‘Big Ben’ saat kulesi ve ‘Tower Bridge’ olarak bilinen kule köprünün ‘haç’ simgeli şeklinin bulunması veliler tarafından tepki ile karşılandı.
‘Haç’ işaretli ders kitabı velilerin tepkisini çekti

ic-video-001.jpg

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının kararı ile 2017-2018 öğretim yılından itibaren başlayarak 5 yıl süreyle ortaokul 8’inci sınıfların İngilizce ders kitabı olarak kabul edilen ‘Moonlight English Course’ isimli kitabın kapak kısmında bulunan haç simgeli resim velilerin tepkisini çekti.

Hristiyanlık dininin sembolü olan ‘haç’ simgesini, İngiltere’nin ünlü Big Ben saat kulesinin üzerinde olmamasına rağmen kitabın kapağındaki resminde yer alması ve ‘Tower Bridge’ olarak bilinen kule köprünün haç simgeli resimlerinin kitap kapağına basılması velilerin tepkisine yol açtı. Farklı dinlere saygılarının bulunduğunu fakat İslamiyet inancı ile bağdaşmayan haç sembolünün devlet kitaplarında yer almamasını ve bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiğini savunan öğrenci velisi Mustafa Salih Yazıcı, “Açıkçası art niyetli olarak konulduğu kanaatinde değilim. Ama 8’inci sınıf velisi olarak ben de ilk defa gördüğüm zaman kitabı işin açıkçası yadırgadım. İngiltere’nin bir sürü sembolü var. Biliyorsunuz haç ciddi anlamda farklı bir semboldür. Bizim herhangi bir şekilde dinlere karşı bir şeyimiz yok ama niçin devlet kitabında yer alıyor. İşin açıkçası yadırgadım. Şimdi biliyorsunuz son zamanlarda algı operasyonları yapılıyor. Bu algı operasyonlarında semboller de önem taşıyor. Bu arkadaşlar 8’inci sınıfta kişiliklerinin gelişmesi yeni yeni oluyor. Onun için böyle bir şey olmamalıydı. En azından o duyarlılık Milli Eğitim Bakanlığında da, devlette de olmalı. Bir an önce kaldırılmalı” ifadelerini kullandı.

“Gaflet var işin içinde ve bir an önce de kaldırılmalı”
Mustafa Salih Yazıcı, bu tarz yöntemlerin sapık fikirlere sahip olan kişilerce kullanılabileceğine de vurgu yaparak, “Hatta bunu biraz daha öteye taşımaya kalkarsak da; bir sürü dinler arası diyalog gibi haçı, hilali birleştirmek gibi sapık fikirler var. Bunlara da bir noktada hizmet eder düşüncesine de gelebiliriz ama işin açıkçası benim şahsi kanaatim o yönde olmadığı ama bir gaflet var işin içinde ve bir an önce de kaldırılmalı diye düşünüyorum” dedi.

“Devlet tarafından bakılmalı ve en yakın zamanda değiştirilmeli”
Ortaokul 8’inci sınıf öğrencisi Mustafa Necati Yazıcı da, bazı arkadaşlarının kitabın üzerinde bulunan haç simgesinin üzerini karalayarak yerine hilal ve yıldız çizdiklerini ifade ederek, “Açık konuşmak gerekirse arkadaşlarım ve ben çok iyi bakmıyoruz bu olaya. Hatta bazı arkadaşlarım üzerine hilal, yıldız çizmişler. Yani kendimizi o kadar rahat hissetmiyoruz bu kitaplarla. İngilizce hocamız bile buna değindi. Gözden kaçırılabilecek bir şey değil bu. Benim görüşüme göre devlet tarafından bakılmalı ve en yakın zamanda değiştirilmeli” diye konuştu. 

‘Haç’ işaretli ders kitabı velilerin tepkisini çekti

‘Haç’ işaretli ders kitabı velilerin tepkisini çekti