Hacdan dönüp Kur'an kursuna gidiyorlar

Kutsal topraklarda hac görevini yerine getirirken Kur'an-ı Kerim okumayı bilmedikleri için zorluk çeken hacılar, dönüşlerinde ilerleyen yaşlarına rağmen Kur'an eğitimi almak için kurslara başvuruyor
Hacdan dönüp Kur'an kursuna gidiyorlar

Hac ibadetlerini yaparken Kur'an-ı Kerim okumayı bilmedikleri için zorluk çeken hacılar, Türkiye'ye döndüklerinde ilerleyen yaşlarına rağmen Kur'an-ı Kerim kursu veren merkezlere koşuyor.

İslam ülkelerinden giden ve Kabe'de, Mescid-i Nebevi'de Kur'an okuyanlara gıpta eden hacılar, dönüşlerinde bu eksikliklerini gidermek için kutsal kitabı okumayı öğrenmeye yöneliyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (KOMEK) bünyesinde birçok merkezde açılan Kur'an kurslarına müracaat eden kursiyerler arasında hacdan dönenlerin çokluğu dikkati çekiyor. KOMEK'e bağlı 32 kurs merkezinden Meram ilçesindeki Büyük Aymanas Kurs Merkezinde de kadın ve erkeklere Kur'an eğitimi veriliyor.

KOMEK usta öğreticisi ve Meram Sahip Ata Camisi imamı Emin Nihat Toptaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, erkeklere yönelik kursa katılanların çoğunluğunu hac ve umreden dönen kişilerin oluşturduğunu, kutsal topraklara gitmek için müracaat edenlerin de geldiğini ifade etti.

Hacılarla yaptıkları sohbetlerde, kutsal topraklara gittiklerinde Kur'an okuyanlara gıpta ettiklerini anlattıklarını vurgulayan Toptaş, şöyle devam etti:

"Bu amcalarımız belli yaştan sonra Kur'an eğitimine yöneldi. İçlerinde hacca ve umreye gidip gelenler var. Kursiyerlerimiz diğer hacıların Kabe'de, Mescid-i Nebevi'de Kur'an okuduklarını görünce kendilerinde eziklik hissetmişler. Döndükten sonra 'bu hizmeti en iyi nerede alabilirim' diye düşünerek kursumuza müracaat ettiler."

Kursiyer sayısının giderek arttığını dile getiren Toptaş, 21 kişilik sınıfların haricinde yoğun talepten dolayı 2 kurs daha açılmasının düşünüldüğünü kaydetti.

Toptaş, şöyle konuştu:

"İnsanlarımız genellikle emekli olduktan sonra hacca gidiyor. Kur'an okumasını bilmeyenler de dönüşte bu eksikliğini gidermeye karar veriyor. Ücretsiz olan kurslara başvuruyor. Elif cüzünden başlayıp Kur'an-ı Kerim, namaz sureleri, ilmihal, tecvit bilgilerini alanlar, dini konularda yeterince bilgi sahibi oluyor."

- "Hangi sayfasını açsak rahatlıkla okuyoruz"

Kursiyerlerden Ali Çalışkan da hac görevini yerine getirdiğinde Kur'an-ı Kerim okumasını bilmediğini bu nedenle başkalarına sureler okutabildiğini söyledi.

Kutsal topraklarda yaşadığı bu durumdan dolayı eziklik duyduğunu dile getiren Çalışkan, "Döndükten sonra kursa yazıldım. Şimdi rahatlıkla Kur'an-ı Kerim okuyoruz. Hacca gidecek olanlar Kur'an okumasını bilmiyorlarsa önce kurslara katılarak öğrensinler. Böylece ibadetlerini daha yerine getirirler" dedi.

Kursiyer Fatma Şahin de "Hacdan döndükten sonra Kur'an öğrenmeye niyet ettim ve kursa yazıldım. Epey ilerleme kaydettim. 'Keşke gitmeden önce öğrenseydim' diye çok üzüldüm. Önceleri de niyet ediyordum ama cesaret edemiyordum" ifadesini kullandı.