Haçlılara karşı ilk savaş ilk zafer: Sırpsındığı

Sırpsındığı Savaşı Osmanlı tarihinin en önemli zaferlerinden biridir. Haçlıların Osmanlı’ya karşı ilk haçlı seferi hezimetle sonuçlanırken bu zaferle Balkanların Türk yurdu olduğu kesinleşmiştir.
Haçlılara karşı ilk savaş ilk zafer: Sırpsındığı

Sırpsındığı Savaşı; gerek siyasi gerekse askeri bakımdan çok önemli bir muharebedir. 200.000 kişilik Sırp ordusunun, 11.000 kişilik Osmanlı ordusu tarafından gece uykuda yakalanarak yok edildiği savaştır. Türk ordularının Edirne’yi alarak Rumeli’ye kesin olarak yerleşmesi Sırp Kralını endişeye sürükleyince Papa yeni bir haçlı ordusu hazırlayarak harekete geçmiştir. Amaç bellidir. Türklerin Balkanlarda bulunması ve orayı Türk yurdu yapabileceği düşüncesi Haçlı âlemini korkutmuş olacak ki atmak için koca bir birlik oluşturmuşlardır. Savaşın tabi ki en dikkat çeken ismi Hacı İlbey’dir. Haçlı ordusu Edirne dolaylarına geldiğinde Lala Şahin Paşa o sırada Anadolu’ya geçen I. Murat’a haber yollar ve yine bu sırada Hacı İlbey komutasında bulunan akıncı birlikler düşman üzerine harekete geçer.

11-1-3-017.jpg

Sırpsındığı denilen bölgede Hacı İlbey komutasında bulunan ordu gece yarısında iç koldan bir anda haçlı ordusunun üzerine giderek haçlı ordusunu mağlup etmişlerdir. Uykularının en derin yerinde baskın yiyen Haçlılar daha ne olduğunu anlamaya fırsat bulamadan Türk’ün keskin kılıcından nasibini bir bir alacaktır. Hatta Osmanlı’nın heybetinden öyle felekleri şaşmıştır ki bir ara Türk askeri diye birbirlerini bile kılıçtan geçirmişlerdir. Savaşın kazanılması ile Edirne ve Batı Trakya artık bizim için güvenli hale gelmiştir. Meriç Nehri Osmanlı için akmaya başlamıştır.

11-1-2-025.jpg

İlk kez Haçlıları yenen Osmanlı bu seferle onlara adeta; “Rumeli benim ayağını denk al” dedi. Bu savaşın tek acı tarafı I. Murat’ın savaş alanında gezerken yerde yatan yaralı bir Sırp askeri tarafından hançerlenerek şehit edilmesidir.

GÜLŞEN YILMAZ / YENİ HABER GAZETESİ