Hafızasıyla şaşırtan adam Murat Baydar

Hafızasıyla şaşırtan, spordan gündeme birçok soruya Google’dan daha hızlı cevap veren bir insan Murat Baydar. Türkiye’deki tüm spor liglerinin maç sonuçlarını defterine kayıt eden Baydar, ayrıca birçok futbolcuyu da yakından tanıyor.
Hafızasıyla şaşırtan adam Murat Baydar

Konyaspor Sevdalısı Murat Baydar, ilginç uğraşlarıyla dikkat çekiyor. Konya’da doğan ve şuanda da burada yaşamını sürdüren 57 yaşındaki Baydar spora olan merakıyla görenleri şaşırtıyor. Tüm Türkiye’deki spor karşılaşmalarının sonuçlarını not alan, dünya liglerindeki futbol karşılaşmalarını da yakından takip eden Murat Baydar’ın merakı bu alanla da sınırlı kalmıyor. Skorların yazılı oluğu bir oda dolusu defteriyle dikkat çeken Baydar, 5 dil biliyor, ülke gündemini de yakından takip ediyor. Spora merakıyla adından söz ettiren ve Türkiye’de bir eşinin daha olmadığını iddia eden Murat Baydar ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Sizi tanıyabilir miyiz?

1 Nisan 1959 yılında Konya’da doğdum. İki üniversite mezunuyum. Makine ve işletme bitirdim. Bazı sebeplerden dolayı bir üniversiteyi de yarım bıraktım. İngilizce, Almanca, İtalyanca, Portekizce ve Arapça olmak üzere 5 dil biliyorum. Mesleğim bilgisayar programcılığıydı. Yıllarca programcı olarak çalıştım ve bu ünvanla emekli oldum.

hayati-spor-kalbi-futbol-murat-baydar-(2).jpg

Futbol merakınız nasıl başladı?

1964’te babam beni ilk kez Bursaspor-Vefaspor maçına götürmüştü. O yıl Bursa’nın tüm maçlarını seyretmiştim. Daha sonraki yıllarda Konya’ya geldik ve Konyaspor’un maçlarını takip etmeye başladım. Yani sözün özü 5 yaşında başladığım futbol sevgisi bu zamanlara geldi. 1970’ten beri de spor defteri tutuyorum. Hiç atlamadan Türkiye Süper Lig’i, 1.Ligi, 2.Ligi, 3.Ligi, Tüm Amatör Ligleri, Voleybol 1. ve 2.Ligi, Türkiye Basketbol Süper Ligi, Basketbol 1.ligi, Basketbol 2.ligi, Basketbol Bölgesel Ligleri, Hentbol Ligleri ve bu takımların ayrıca bayan takımları…yani kısacası hepsini takip ediyorum ve maç sonuçlarını not alıyorum.

Saydığınız liglerdeki sporcuları tanıyor musunuz?

Türkiye’deki sporcuların büyük bir çoğunluğunu detaylarıyla biliyorum. Ayrıca dünyadaki futbolcuların da yine büyük bir kısmını biliyorum. İspanya, Almanya, İtalya gibi liglerinde maç sonuçlarını yazarak takip ettiğim için o liglerdeki futbolcuların da hemen hemen hepsini tanıyorum. Yani 1970’ten beridir spor hayatım, futbol da hayatımın en önemli parçası oldu. Türkiye’de benim gibi ikinci bir kişi daha yoktur. Aşırı derecede merakım var.

hayati-spor-kalbi-futbol-murat-baydar-(3).jpg

Maçları tribünden takip ediyor musunuz?

1964-1965 sezonundan beridir maçları stadyumdan takip ediyorum. O yıldan sonra askerliğim hariç 1 tek maçı kaçırmadım. Hanımım hastayken de maça gittim, kızımın da oğlumun da doğduğu gün yüzlerini görmeden maça gittim. Yani maç izlemeye stadyuma gitmediğim hafta yoktur.

hayati-spor-kalbi-futbol-murat-baydar-(1).jpg

Şuan ne yapıyorsunuz?

Yerel gazetelerde spor ve gezi yazısı yazıyorum. Özellikle Konyaspor’u ilgilendiren köşe yazıları ve daha önce ziyaret ettiğim turistik mekanları anlattığım gezi yazısı yazıyorum. Geçmiş dönemlerde bazı dizilerde rol aldım. Şuan şarkı sözü yazarlığı da yapıyorum. Çok farklı uğraşlarım var. Hatta sadece futbolcuların değil sanatçıların büyük bir kısmının bütün ailelerini bilirim. Aşırı derecede meraklıyım.

Maçların sonuçlarını anlık olarak nasıl alıyorsunuz?

Hemen hemen bütün spor sitelerini takip ederim. Maç sonuçlarını federasyonun sitesinden ve skor belirten sitelerden alıyorum. Bütün şehirlerin ASKF sitelerine girerim.  Doğuda Amatör kulüplerin siteleri feci derecede kötü. Orada sonuçları güncellemiyorlar. Konya, İzmir, Trabzon bölgelerinden gayet memnunum. Bu şehirlerde maç biter bitmez güncelliyorlar siteyi. Ankara’nın ASKF sitesi de kötü. Bir metropol, bir başkent olmasına rağmen berbat bir siteleri var ve Ankara maç sonuçlarını çok gecikmeli alıyorum. Genel olarak maç skorlarına bu sitelerden ulaşıyorum.

Çok ilginç uğraşlarınız var. Bunlar için nasıl vakit buluyorsunuz?

Emekli olduğum için vakit sorunum olmuyor. Ya bilgisayarın başında ya da dışarı çıkarak sabahtan akşama kadar araştırma yaparım. Bir oda dolusu maç sonucu yazdığım defterim var. Televizyon ve interneti çok verimli kullanıyorum. Gündeme dair hemen hemen hemen her şey hakkında yorum yapabilecek yeteneğim var. Çevrede yaptığım işleri, hobilerimi garipseyenler oluyor. Ancak ben bunlardan çok zevk alıyorum. Mesela herhangi bir maç sonucunu not almadan uyuyamıyorum. Kütüphane gittiğimde geçmiş dönemlerle ilgili saatlerce sıkılmadan araştırma yapabilirim. Konyaspor sevgisiyle devam eden futbol merakım diğer dallara da sıçradı. Her konuda uzun araştırmalar yaparak bilgilenmeye çalışıyorum. Öğrendiğim zaman kendimi rahat hissediyorum.

SÖYLEŞİ: HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU